VIDEO Od njihove eksplozije strahuje se u Francuskoj

Foto: Getty Images / Guliver image, Hina 

NAKON što su i službeno dostavljeni popisi svih reprezentacija za Euro, donosimo vam listu 15 mladih nogometaša koji bi mogli obilježiti kontinentalnu smotru u Francuskoj. Najviše je igrača Belgije, Njemačke, Francuske, Engleske i Švicarske, po dva iz svake reprezentacije, dok smo među elitnih 15 uvrstili još i nogometaše Poljske, Hrvatske, Portugala, Švedske i Turske. 

NAPADAČI 

Breel Embolo (Švicarska)

19-godišnji Švicarac porijeklom iz Kameruna jedan je od najvećih napadačkih talenata svijeta. Transfermarkt ga procjenjuje na 20 milijuna eura, a ove je sezone u 40 utakmica za Basel zabio 13 golova uz devet asistencija. Do sada je devet puta nastupio za Švicarsku, postigao je tek jedan gol, no vjeruje se kako bi na Euru mogao eksplodirati. Embolo je trenutno drugi napadač Švicarske iza iskusnog Derdiyoka.

Marcus Rashford (Engleska)

18-godišnji mladić iz Manchestera već je u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni napravio više no mnogi cijeli život. Za prvu momčad Crvenih vragova odigrao je ukupno 18 dvoboja postigavši osam golova uz dvije asistencije. Zapaženi nastupi u Premierligi donijeli su mu poziv i u nacionalnu vrstu, gdje je zabio već u debiju, postavši tako jedan od najmlađih igrača u povijesti s pogotkom za Gordi Albion. Na Euru će priliku vrebati u sjeni Kanea i Vardyja, no svejedno bi mogao biti strašan joker.

Anthony Martial (Francuska)

Najskuplji tinejdžer na svijetu u Manchesteru je imao prilično dobru sezonu, upisao je preko 50 nastupa, zabio 18 golova i dodao devet asistencija, međutim ostavio je dojam kako je mogao puno bolje s obzirom na enormnu cifru za koju je doveden iz Monaca. Vjeruje se kako mu je sezona u Premierligi bila sjajna uvertira za eksploziju u svojoj domovini. Martial je trenutno treći napadač Francuske, nakon Girouda i Gignaca.

Arkadiusz Milik (Poljska)

22-godišnji Poljak prošlog je ljeta prešao iz Bayer Leverkusena u Ajax gdje je eksplodirao. U 42 utakmice u svim natjecanjima postigao je 24 gola i dodao 12 asistencija, dovevši Ajax praktički sam nadomak naslova prvaka. Za Poljsku je već upisao 10 golova u 24 utakmice, a Euro u Francuskoj bi mu trebala biti posljednja stepenica prije europske slave. Milik je trenutno drugi napadač Poljske iza Roberta Lewandowskog.

Michy Batshuayi (Belgija)

22-godišnji kongoanski Belgijanac nova je zvijezda Le Championnata i već sada jedan od najtraženijih nogometaša globusa. Ovaj golgeter Marseillea u 50 je ovosezonskih utakmica postigao 23 gola uz 10 asistencija, dok je za reprezentaciju Belgije upisao četiri nastupa uz dva pogotka. Batshuayi je na meti brojnih europskih velikana, a usko se spominjao i u kombinacijama s Bilićevim West Hamom. Nominalno je četvrti napadač Belgije, no na Euru slovi kao drugi zbog očajne forme Bentekea i Origija.

OFENZIVNI VEZNJACI 

Leroy Sane (Njemačka)

20-godišnje desno krilo Schalkea ove je sezone oduševilo svojim nastupima u Bundesligi. Ukupno je skupio 40-tak nastupa za momčad iz Gelsenkirchena, upisavši devet golova i sedam asistencija. Za Njemačku je debitirao u studenom prošle godine, a do sada ima dva nastupa. U posljednjoj prijateljskoj utakmici Sane je igrao kao napadač, a kako Joachim Loew često mijenja formaciju, nije još poznato koliko će prilike dobiti ovaj čudesno hitri mladić.

Marko Pjaca (Hrvatska)

Igrač kakvog hrvatska reprezentacija nije imala već dugo vremena. Pjaca je odigrao sjajno proljeće u dresu Dinama i ukoliko se na isti način predstavi i u Francuskoj, nema sumnje da bi mogli dobiti novu zvijezdu na europskom nogometnom nebu. Marko bi odbijenicom Haliloviću trebao zauzeti mjesto u početnoj jedanaestorki i to na desnom krilu. S Perišićem na drugoj strani mogao bi biti prava napast za protivničke bekove.

Kingsley Coman (Francuska)

Mlada zvijezda Juventusa ove je sezona blistala u redovima minhenskog Bayerna. Ukupno je Coman odigrao 37 utakmica u svim natjecanjima, a postigao je 6 golova uz čak 12 asistencija. Iako još 19-godišnjak, Coman se prometnuo važnog prvotimca Guardioline momčad, što mu je u studenom prošle godine i donijelo poziv u reprezentaciju. Za Francusku je do sada nastupio četiri puta, a jednom je zabio zgoditak. Coman je trenutno prva opcija Deschampsa na desnom krilu.

Yannick Ferreira Carrasco (Belgija)

22-godišnjeg Belgijanca imali smo priliku pobliže upoznati u finalu Lige prvaka, gdje je 120 minuta uništavao braniče Real Madrida. Lijevo krilo madridskog Atletica stiglo je prošlog ljeta iz Monaca za 17 milijuna eura, a protekle je sezone odigrao više od 50 dvoboja za Simeoneovu momčad. Za reprezentaciju je do sada upisao četiri dvoboja, a jedini je problem što zauzima isto mjesto kao i kapetan Belgije Eden Hazard. Ukoliko mu Wilmots da priliku, ovo bi EP moglo biti njegovo.

Hakan Calhanoglu (Turska)

22-godišnji ofenzivni veznjak Bayera iz Leverkusena prema Transfermarktu vrijedi 19 milijuna eura, a ove je sezone u 44 dvoboja ostvario učinak od osam golova i 11 asistencija. Za Tursku je već skupio 18 nastupa uz osam golova, a Europsko prvenstvo trebalo bi donijeti konačnu potvrdu da se radi o jednom od najperspektivnijih playmakera Starog kontinenta. Na njega bi Čačić trebao najviše obratiti pozornost od svih turskih nogometaša.

VEZNJACI

Granit Xhaka (Švicarska)

23-godišnji Švicarac Xhaka najstariji je iz ovog društva i već donekle etabliran igrač, međutim smatra se kako ovaj Kosovar ima potencijala za još veću karijeru. Xhaka je imao sjajnu sezonu u dresu Borussije Mochengladbach, a za reprezentaciju Švicarske skupio je već više od 40 nastupa. Očekuje se kako bi na Europskom prvenstvu mogao ući među elitu veznih igrača svijeta.

Renato Sanches (Portugal)

Ovaj 18-godišnji Portugalac smatra se jednim od najtalentiranijih igrača na svijetu u ovom trenutku. Prije desetak dana minhenski Bayern kupio ga je iz Benfica za čak 35 milijuna eura. Sanches je imao vrlo dobro sezonu u dresu lisabonskog kluba, a za reprezentaciju je debitirao u ožujku ove godine. U ovom trenutku slovi kao prva prva zamjena u veznom redu Santosove momčadi. Ukoliko dobije pravu priliku, nema sumnje da će zablistati.

Julian Weigl (Njemačka)

20-godišnji Weigl novo je otkriće druge najbolje njemačke momčadi. Prošlog ljeta doveden je iz Munchena 1860 za dva milijuna eura, a protekle sezone upisao je 51 nastup i postao standardni prvotimac momčadi s Westfalena. Weigl je prije nekoliko dana debitirao u dresu Elfa, a pozivnica Joachima Elfa za Euro stigla je kao velika nagrada za sjajne prezentacije. Weigl trenutno slovi kao zamjena za iskusnog Samija Khediru.

Oscar Hiljemark (Švedska)

23-godišnji veznjak prošlog je ljeta iz PSV-a prešao u talijanski Palermo, gdje je imao izvrsnu sezonu. Odigrao je 39 utakmica u svim natjecanja, postigao pet golova uz četiri asistencije i bio standardni član prve momčadi. Stasiti Hiljemark ima već deset nastupa za nacionalnu momčad, a odnedavno je slovi kao prvotimac momčadi Erika Hamrena. Ibrahimović će na Euru živjeti od njegovih lopti.

Dele Alli (Engleska)

20-godišnji veznjak Tottenhama jedno je od najvećih otkrića nedavno završene Premierlige. Dele Alli je porijeklom Nigerijac, a na White Hart Lane stigao je u veljači 2015. godine. Za Pijetlove je odigrao 33 utakmice uz čak deset golova i devet asistencija, dok je za Englesku debitirao u listopadu prošle godine. Dele Alli će vrlo vjerojatno imati svoje mjesto u udarnoj ekipi Gordon Albiona na Euru. Bit će interesantno vidjeti hoće li nastaviti igrati u jednako sjajnoj formi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.