BARCELONA

On je trener koji može riješiti najveći problem Barcelone

Foto: EPA

MARCELO GALLARDO kao igrač je u Europi najveći trag ostavio u Monacu i PSG-u, a igrao je i za argentinsku reprezentaciju protiv Hrvatske na SP-u 1998. u Francuskoj. Igračku karijeru završio je 2011. u urugvajskom Nacionalu, u kojem je zatim počeo raditi kao trener.

U posljednjih osam godina razvio se u jednog od najperspektivnijih južnoameričkih trenera i postao potencijalno rješenje koje Barcelona traži još od odlaska Pepa Guardiole, kod kojeg je Messi postao najbolji igrač na svijetu. Od tada je Barca Messijeva momčad, a Gallardo bi mogao biti prvi trener kojem će Leo dovoljno vjerovati da mu prepusti autoritet u svlačionici.. 

Oživio je jedan od najvećih klubova na svijetu i danas ga smatraju božanstvom

Prije osam godina River Plate je doživio najtužniji scenarij u svojoj bogatoj povijesti. Klub je ostao dužan gotovo 100 milijuna dolara, a višegodišnja tortura okončana je kad je u razigravanju izgubio od Belgrana i ispao u drugu ligu prvi put u 110 godina postojanja.

Premda se vratio u prvu ligu nakon samo jedne sezone, postavilo se opravdano pitanje hoće li se River Plate ikada vratiti na staze stare slave. Još je bolje pitanje bilo - tko je čovjek koji će jednom od najvećih klubova na svijetu vratiti stari sjaj.

Ramon Diaz, bivši Riverov igrač i trener koji je tu dužnost obnašao čak tri puta, donio je Riveru 36. naslov prvaka Argentine u povijesti, ali bilo je jasno kako on nije dugoročno rješenje. Šansu je dobio Marcelo Gallardo, čovjek koji je u svojoj prvoj trenerskoj sezoni osvojio naslov u urugvajskom prvenstvu s Nacionalom.

Gallardov početak bio je itekako dramatičan, ali nakon četiri godine stekao je status božanstva među navijačima Rivera jer je postao jedan od najuspješnijih trenera u njegovoj povijesti. U premijernoj sezoni osvojio je Copa Sudamericanu, južnoameričku verziju Europa lige, prvi put u Riverovoj povijesti. U iduće tri sezone osvojio je dva argentinska kupa i dvije Cope Libertadores, što je nevjerojatan uspjeh za klub koji je prije njega imao samo dva kontinentalna naslova.

U fokus europske javnosti Gallardo je stigao relativno nedavno, kada su ga mnogi okarakterizirali kao spasitelja Barcelone. On bi mogao biti odgovor koji Camp Nou dugo čeka.

Barcelona još traži Pepova nasljednika

Još otkad je Pep Guardiola u ljeto 2012. godine napustio Barcelonu, katalonski klub je u svojevrsnoj ideološkoj krizi.

Svi treneri koji su naslijedili Pepa u Barceloni pokušavali su, u većoj ili manjoj mjeri uspješno, oponašati model igre i stil kojim je Guardiola na revolucionaran način osvojio nogometni svijet. Svi su oni reproducirali tuđu ideju i pokušavali naći kompromis u kojem su ostavljali tek minimalni individualni pečat. A svjetska nogometna javnost i svlačionica na Camp Nouu znali su prepoznati razliku.

Malo po malo Barcelonin stil igre sve se više odmicao od krojfovsko-pepovskih postulata, sve do razine da ga se danas više ne može razlikovati ni po čemu od bilo kojeg drugog elitnog kluba na svijetu. Barcelona je godinama intrigirala svjetsku publiku jedinstveni nogometom, a od Pepova odlaska, bez obzira na sjajne rezultate, nije pronašla čovjeka koji bi joj donio jedinstvenost kakvu takav klub zaslužuje.

Marcelo Galalrdo mogao bi biti taj čovjek zato što nije nimalo sličan Pepu Guardioli. U njemu bi Katalonci konačno dobili originalnu ideju, a ne blijedu kopiju.

Gallardo donosi nešto sasvim novo

Za razliku od svih trenera u Barceloninoj bliskoj prošlosti, Gallardo nije tipičan izdanak nijedne od najdominantnijih nogometnih škola i filozofija. Iako njegov River može igrati visok pritisak, on prvenstveno polazi od odličnog središnjeg bloka i organizacije koja mu omogućava pritiskanje bez velikih rupa u sustavu. To je velika razlika u odnosu na Barcelonu koja zadnjih godina zapravo ima vrlo labavu obranu kada je prisiljena odustati od visokog pritiska.

Gallardo u napadu njeguje pozicijski nogomet, ali ne robuje teškim ulogama i velikim opterećenjima u igri. River dominira uglavnom u 4-2-2-2 sustavu u kojem snagu crpi iz guste sredine terena. U njoj konstantno ima višak, koji uglavnom ostvaruje preko bočnih igrača, ključnih u davanju opcija u napadu i širenju terena.

U organizaciji napada River donekle podsjeća na momčadi koje vode najpoznatiji predstavnici pozicijskog nogometa, ali u njegovom je sustavu puno više slobode. Takva formula mogla bi se pokazati dobitnom za Barcelonu.

Tako razmišlja i Guardiola: "On je jedan od najboljih trenera na svijetu i trebao bi biti u izboru za najboljeg na kraju godine. Nevjerojatno je što je postigao s Riverom i volio bih se okušati protiv njega na klupi nekog od velikih europskih klubova."

Gallarda u Barceloni čekaju isti problemi kao i prethodnike, ali on nudi rješenja

Kadar koji trenutačno igra u Barceloni trebao bi odgovarati Gallardu. Busquets i De Jong mogli bi, kao dva središnja vezna, pružati svojim stoperima potporu u pokrivanju i omogućiti bekovima da postanu krila u fazi napada. S obzirom na to da u veznoj i ofenzivnoj liniji ima uglavnom igrače koji vole igrati u središnjici terena – Rakitića, Vidala, Arthura, Griezmanna, Messija, Suareza – njegov sustav mogao bi dati smisao ovoj Barceloni, koja je individualno sjajna, ali sustavno kaotična ekipa.

U slučaju da preuzme Barcelonu, Gallardo bi imao isti osnovni problem kao i njegovi prethodnici. U obrani je izrazito teško "sakriti" Messija, Suareza i Griezmanna, koji se bez lopte vole odmarati. Ipak, njegov River ne živi isključivo od presinga te njegova rješenja daju za pravo nadati se kako bi našao defenzivni sustav u kojem prednja trojka može dati barem nekakav doprinos obrani.

Najveći problem zapravo je, koliko god to na prvu suludo zvučalo, Leo Messi. Barcelona je prije deset godina bila ekipa Pepa Guardiole u kojoj je ideja promovirala Messija u najboljeg na svijetu. Otad je Leo jedini pravi gazda u klubu.

Messi je svoj glas za najboljeg trenera sezone dao baš Gallardu, a argentinski mediji pišu kako njih dvojica nisu povezani samo argentinskom putovnicom. Ako su takve špekulacije istinite i kad bi Messi autoritet u svlačionici u potpunosti prepustio u ruke nekom u čije sposobnosti vjeruje, Barcelona bi konačno izašla iz limba post-Guardiola ere.

Primjeri Manchester Uniteda, Arsenala i  Barcelone pokazali su kako su najteži trenerski poslovi oni u kojima treba zamijeniti ideje koje su godinama donosile uspjeh. Marcelo Gallardo je, barem na papiru, prvi trener u posljednjih osam godina koji u Barceloni budi nadu da će u tome uspjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.