SUPERSPORT HNL

Osijek je konačno dobio zvijezdu

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

OSIJEK je teškom mukom savladao Goricu u prvom kolu SuperSport HNL-a. Završilo je 2:1 u vrlo dobroj atmosferi, za koju se pobrinula brojna domaća publika. Prvenstveno zbog njih bila bi šteta da danas na terenu nije bio njihov novi miljenik, 20-godišnji Dion Drena Beljo. Mladi Osijekov talent, koji se afirmirao prošle sezone na posudbi u Istri 1961, zabio je dva gola i donio Nenadu Bjelici prva tri ovosezonska boda u grčevitoj borbi.

Teške noge od napornih priprema ili klasično rigidni Bjeličin Osijek manje su važne teme danas jer je Osijek dobio ono što mu je posljednje dvije godine itekako falilo - zvijezdu. Pravu domaću, mladu i atraktivnu zvijezdu koja lako zabija teške i važne golove, poput ovih današnjih. Zvijezdu koja svojim potezima rješava utakmice i donosi bodove ni iz čega.

Zbog ovakvih igrača publika dolazi na stadione

Sat vremena gledali smo tvrdu utakmicu bez golova u kojoj ni Beljo nije imao previše prostora. Onda je u 62. minuti uzeo odbijenu loptu Goričine obrane, kratko povukao ispred sebe te neobranjivo opalio s 20-ak metara u mrežu Ivana Banića. Zbog ovakvih poteza plemenitih ofenzivaca publika plaća ulaznice i Beljo je već odavno faktor koji intrigira osječku nogometnu javnost. 

Gorica se vratila autogolom Danijela Lončara četiri minute kasnije, no Beljo je imao odgovor i na to. U 71. minuti mladi se hrvatski reprezentativac majstorski zagradio ispred Goričinog kapetana Aleksandra Jovičića, koji ga je srušio. Sudac Ante Čuljak mu je prvo dao žuti karton zbog simuliranja, no VAR je pokazao da je Beljo bio fauliran. Tri minute kasnije rutinski je pogodio s bijele točke i donio Osijeku pobjedu, a sebi važnu potvrdu ispred Bjelice i Kohorte.

Kombinatoran, sveprisutan i ubojit

Pored majstorskih poteza i golova vrijednih bodova, Belju i Bjelicu može veseliti to što je Beljo imao 36 dodira s loptom te što je konstantno sudjelovao u igri protiv dokazanih i iskusnih HNL obrambenih imena, poput Krešimira Krizmanića, Matthewa Steenvoordena i Aleksandra Jovičića.

Ne iznenađuje stoga podatak da je Beljo osvojio tek trećinu duela u kojima se našao. On je, spomenuli smo, radio ono što je Bjelica i zamislio i o čemu je govorio na presici u petak uoči početka sezone.

"On je drugi prototip napadača u odnosu na Ramona, možda najsličniji Topčagiću, s tim da je mlađi i malo brži, dok se s druge strane Topčagić može bolje zagraditi i zadržati loptu. Mance je bolji u tranziciji i svakom od ta četiri napadača ćemo prilagođavati igru na terenu. Beljo voli sudjelovati u igri, biti mantinela, vjerujem da ćemo s njim na terenu biti kvalitetniji", objasnio je Osijekov šef struke.

Ovakav igrač bolno je nedostajao Osijeku

Zvijezda je rođena. Beljo je u samo 90 minuta razgalio maštu Osijekovih napadača te nagovijestio da bi baš on mogao biti taj koji će Osijeku donositi bodove u teškim utakmicama poput današnje. Pokazao je to u teškim uvjetima za tako mladog napadača prošle sezone briljirajući u Istri, za koju je u 37 utakmica zabio 20 golova te upisao četiri asistencije.

Beljo se iz Pule vratio spreman i pun samopouzdanja. Talent mu nikada nije bio sporan. Upravo ovakav profil napadača bolno je nedostajao Bjelici u prošlosezonskoj borbi za titulu. Uostalom, najbolji Osijekov strijelac prošle sezone bio je veznjak Mihael Žaper sa šest golova. Ove sezone takvo što se ne smije ponoviti i zato je Beljo tu.