HAJDUK

Ova slika kapetana i trenera govori što Hajduk treba biti

Kapetan Hajduka i trener Burić u zagrljaju nakon gola Ivo Čagalj / Pixsell

Hajduk je jučer na dobro popunjenom Poljudu došao do lagane pobjede od 3:0 nad ekipom koja je bila najveća senzacija prošle sezone. Sada to izgleda kao rutinska pobjeda, no do samog početka utakmice Bijeli su bili svjesni da ih zapravo čeka jako težak zadatak.

Enigma zvana Gorica

Iako je Gorica prethodnu sezonu završila sa samo tri boda manje od Hajduka i Osijeka, dojam je da još uvijek nisu bili potpuno shvaćeni kao ekipa koja zaslužuje izlazak u Europu te da je ta sezona bila slučajnost.

Ipak, ta se slika polako ali sigurno mijenja, jer Gorica je svojim igrama na startu nove sezone pokazala da će opet konkurirati za Europu. Njihovim nedavnim pobjedama nad Osijekom i Rijekom, Damir Burić i njegova momčad nisu mogli dobiti bolje upozorenje.

Hajduk ih lani nije uspio pobijediti, zakazala su čak trojica trenera - Kopić, Vulić i Oreščanin, a na kontu su protiv njih imali samo dva boda. Da stvar bude gora po Hajduk što se statistike tiče, sve su ekipe u prošloj sezoni HNL-a uspjele doći do barem jedne pobjede protiv Gorice, osim Rudeša koji je bio zasebna kategorija. 

Gorica je Hajduku bila prava crna mačka, uoči utakmice svi su u klubu pozivali na oprez, a razloga je, kako vidimo, bilo napretek. Četiri međusobne utakmice bez pobjede, već tri trenera bez uspjeha, ali netko je tu tradiciju prije ili kasnije morao dokinuti. 

Upitnici nakon Koprivnice

Ova utakmica Hajduku je došla u dosta nezgodnom trenutku, jer je poraz u Koprivnici koji se nije trebao dogoditi vjerojatno poljuljao samopouzdanje momčadi. Nakon tri vezane pobjede, diobe prvog mjesta i ambicija da se do Osijeka i Dinama dođe sa stopostotnim učinkom, loš rezultat na prethodnom gostovanju došao je kao hladan tuš.

Već su se pojavile neke kritike usmjerene prema još uvijek relativno novom treneru, a igrači su, kao i nakon svakog poraza, tradicionalno bili na tapetu. Kad je Hajduk u pitanju onda se nakon takvih utakmica nanovo preispituju i kompetencije ljudi na čelu kluba, sistem upravljanja klubom, praktički sve. Samo jedan poraz, i to uz solidnu igru, zna biti dovoljan za stvaranje toksične atmosfere koja kroz nekoliko kola može dovesti do katastrofe.

Okršaj protiv egzemplarno neugodne ekipe kao što je Gorica bio je svojevrstan test za ovu ekipu, i to više psihološki nego bilo kakav drugi. Hajduk je prvo morao pobijediti sebe, zaboraviti na užasavajući međusobni omjer, ući u utakmicu kako se od takvog kluba i očekuje te opravdati status favorita.

Promjena sustava bila je ključna

Pretpostavljalo se da će Gorica nastaviti sa svojim uobičajenim načinom, prepustiti loptu protivniku te čekati svoju priliku iz kontranapada. U odnosu na prethodne međusobne oglede nije bilo većih promjena, trener Jakirović napravio je točno ono što se očekivalo, no Burićevo rješenje iščekivalo se s puno više zanimanja.

Formacija u kojoj je Hajduk igrao u dosadašnjih utakmicama pod vodstvom Burića omogućila bi gostima dosta više slobodnog prostora po oduzetoj lopti te je pitanje kako bi sve završilo da se igralo 4-2-3-1. Ipak, Burić se odlučio za trojicu u veznom redu, a umjesto Jradija mjesto u prvih 11 dobio je Kalik.

Spuštanjem jednog igrača u sredinu dobilo se na sigurnosti u tom dijelu terena jer su trojica u slučaju gubitka lopte mogla kontrolirati dosta veći prostor u odnosu na prijašnje utakmice. Stoga su Dolček, a posebice Juranović, smjeli nešto više sudjelovati u fazi napada, ali opreza nije manjkalo.

HNK Hajduk Split - HNK Gorica Rezultati uživo

Jairo napokon proradio

Pristup Gorici bio je pun respekta, ali u ovakvoj situaciji i ovako opasnim protivnikom, teško da bi završilo uvjerljivom pobjedom da je bilo drugačije. Jairo i Eduok pokazali su da su odličan tandem, a Eduokova uloga u pobjedi nije ništa manja u odnosu na Jairovu iako je Brazilac zabio dva gola te praktički riješio utakmicu.

Prva dva gola Hajduka primjer su onoga čemu splitska momčad treba težiti - kroz par dodavanja do laganog gola. Broj prilika gostiju sveden je na minimum, a kreirane vlastite prilike riješene su vrlo efikasno. Sudeći prema jučerašnjoj utakmici, Eduok i Jairo sjajno se razumiju pa bi ih u budućnosti mogli češće viđati u paru.

Disciplinirane ekipe kao što je Gorica teško je probiti, a igra još nekih ekipa je na tom tragu. Taktički nisu na toj razini, kvalitetom također,  a ovo je bio primjer što Hajduk treba raditi protiv takvih ekipa. Bez davljenja lopte kroz par poteza postigli su dva gola, Eduok i Jairo za prosječne su braniče ove lige nezadrživi i Hajduk to mora forsirati..

Sjećate li se kako je Hajduk prije godinu dana slavio važne golove? 

Treći gol Hajduka došao je iz solo akcije Josipa Juranovića koju više nema ni smisla hvaliti - snimka sve pokazuje. Kapetan Bijelih otrčao je prema klupi proslaviti gol s trenerom Burićem i pomoćnikom Španjićem, a takva proslava kod gola za 3:0 u utakmici koja je već bila riješena sugerira kakav je odnos trenera i igrača. I to ne bilo kojeg, već kapetana.

Vratimo li se otprilike godinu dana unatrag možemo primijetiti jedan zanimljiv detalj. Na otvaranju prošle sezone Hajduk je teško nastradao u Osijeku, igrao samo neriješeno s Lokomotivom, protiv Rumunja u Europi bilo je blijedih 0-0, da bi na Rujevici u sljedećem kolu Caktaš iz penala zabio za izjednačenje u završnoj fazi utakmice.  

Igra je bila loša, rezultati su u skladu s time izostajali, a atmosfera u svlačionici bila je trula. Samo se čekalo kad će se uprava zahvaliti treneru Kopiću, a najbolji dokaz narušenih odnosa bila je Caktaševa proslava gola. Pogodak za bod na Rujevici, inače velik kao kuća, Caktaš je proslavio kao da je zabio počasni gol u nekom sramotnom porazu. Na sve to nastavio se poraz od Gorice, ispadanje u Europi, još samo dva boda u sljedeća dva kola i sezona je bila gotova već do rujna.

S ovim detaljem u kojem Juranović sa suprotnog kraja terena trči prema klupi kako bi proslavio gol za 3:0 vraćamo se na "priču" o lošoj atmosferi nakon Koprivnice. Kapetan je svojim činom to blago rečeno demantirao. Prošla je sezona ekspresno propala, jedan od krivaca je i loša atmosfera, a sad Hajduk s time nema problema. Za dostizanje zacrtanih ciljeva ovakva atmosfera treba i ostati, jer Hajduk od takve atmosfere živi.

Osim prekrasnog gola kojim je postavio konačni rezultat, Juranovićeva je brza reakcija bila okidač za prvi gol. Kod jednog auta duboko u svojoj polovici prepoznao je situaciju u kojoj su Eduok i Jairo ostali dva na dva s protivničkim čuvarima na relativno širokom prostoru, s dosta velikom mogućnosti da brzo uđu u šansu. Odmah je izveo aut, izbacio loptu daleko prema Jairu, a Brazilac se odlično snašao i nekoliko sekundi kasnije zabio gol.

Vušković dobio prve minute

Jedan od najvećih Hajdukovih talenata Mario Vušković debitirao je za prvu momčad. Kako i priliči nekome tko prvi put igra pred ogromnom publikom, ušao je u zadnjih desetak minuta kada je rezultat već bio 3:0 te je mogao igrati bez ikakvog pritiska. Već odavno se govori da je na meti engleskih i talijanskih klubova, a u nastavku sezone možemo ga očekivati sve češće.

Također, Marin Ljubić je prvi put nastupio u ovoj sezoni. Iako je, kao nominalno tek treći golman, imao slabu komunikaciju u nekim situacijama, "clean sheet" protiv neugodnog protivnika kao što je Gorica svakako je uspjeh.

Sudac opet u centru pažnje

U prvom dijelu pri rezultatu 0:0, nakon nesporazuma Hamze i Ljubića koji je Dvornekovića gurnuo u šansu, sudac Vidulin nije pokazao na bijelu točku. Dvorneković je pao, ali pitanje je koliko je tu bilo kontakta.Trener Gorice Jakirović se kasnije na to osvrnuo i rekao da bi u slučaju da je sviran penal gledali potpuno drugu utakmicu.

Kako god da bilo, i u ovoj je utakmici sudac izgubio kontrolu. Podijelio je 11 kartona, a u nadoknadi prvog poluvremena čak pet. Goričinog Senegalca drugim je žutim sankcionirao tek u 60. minuti, a Hajduk je ovaj put uspio završiti utakmicu s 11 igrača. U sljedećoj utakmici u Osijeku koja bi, što se čašćenja kartonima tiče, lako mogla biti kao sinoćnja i ona u Koprivnici, Bijeli će morati jako paziti da ne bi okrnjeni dočekali Dinamo koji će se vratiti iz Norveške.

U iščekivanju prvaka...

Hajduk je sinoć pokazao kvalitetu i potpuno izdominirao Goricu. Dominaciju je pokazala i splitska publika, njih čak 14 tisuća. Usporedimo li to s derbijem kola na Rujevici gdje je bilo nešto manje od pet tisuća, te ostalim susretima s po tek nešto više od dvije tisuće ljudi, vidimo da se radi o više od 50 posto.

Lani je Hajduk ostao bez pobjede protiv dvije ekipe. Jedna je pala sinoć te je težak i važan test položen. Druga dolazi u Split zadnjeg dana u mjesecu. No prije toga - Osijek.

Rezultati by SofaScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.