Ovaj duel mogao bi odlučiti derbi Dinama i Hajduka

Foto: Luka Stanzl/Pixsell/Miro Gabela/Hajduk.hr

DERBI između Dinama i Hajduka često sadrži puno više mentalnih zamki nego taktičkih dilema i nadmudrivanja. Ove sezone to je dodatno naglašeno stanjem na tablici, koju Hajduk predvodi već neko vrijeme.

Pritisak na prošlogodišnjeg prvaka veći je nego prethodnih sezona, poglavito zato što su Bijeli slavili u posljednja dva derbija. Dodamo li tome sedam bodova prednosti, sasvim je jasno da je imperativ pobjede na Dinamu.

Snaga na snagu

Pogledamo li ipak mrvicu dalje od netrpeljivosti i pritiska, postoje zanimljiva taktička pitanja u obje momčadi. Sergej Jakirović, primjerice, napokon je pronašao rješenje na desnom krilu. Radi se o Takuru Kaneku, koji već mjesec dana sjajno igra za Modre.

No, kako je već ranije ovog tjedna primijetio trener Hajduka Mislav Karoglan, Japanac nije sam i nije središte Dinamove igre. On je samo sjajno iskoristio protivnički fokus na druge pozicije. Kada protivnici zatvore srednji koridor prema Bruni Petkoviću i oduzmu izgradnju na lijevoj strani momčadi, dobro rješenje na desnom boku postaje nužno.

Tu je igra Dinama jako zapinjala. Ni Špikić ni Marin nisu davali dimenziju igri koja je bila potrebna za efikasnu prijetnju protivničkom golu. Dodavanjem Kaneka u prvih 11, momčad je nakon promjene strane dobila ulaske na lijevu nogu i izvanserijske centaršuteve.

Na istoj strani terena u postavi Hajduka ozljedom Darija Melnjaka otvorila se ogromna rupa. Lijevi bočni igrač Karoglanove momčadi bio je jedna od okosnica momčadi i jedna od većih trenerovih briga postao je odgovor na pitanje tko će ga zamijeniti.

Ovu nedoumicu strateg gostiju je riješio ekspresno. Pomaknuo je Ismaëla Dialla na poziciju beka i dobio sjajnog igrača. Bjelokošćanin je zadnjoj liniji dao potrebnu stabilnost, a što je još važnije, njegov napadački doprinos uopće nije bio zanemariv. Ova dva relativno nova imena mogla bi biti točka na kojoj se odlučuje derbi.

Kaneko u napadačkoj prednosti, ali obrambeno problematičan

Ako pogledamo njihove brojke u posljednjih pet prvenstvenih dvoboja, vidljivi su zanimljivi trendovi. Dva najjača oružja Dinamovog desnog krila su driblinzi i centaršutevi. U tom razdoblju on je pokušao 4.6 driblinga po utakmici uz 43.5% uspješnosti. Iako taj postotak nije impresivan, valja imati na umu da je u dvoboju protiv Varaždina (prvom od tih pet u nizu) imao pet neuspješnih driblinga.

Nakon toga prosjek mu se izuzetno podignuo (57%). Uspješnost centaršuteva mu je nešto iznad 30% i, kad centrira lijevom nogom s desna, stvara pravi kaos na drugoj stativi. To je područje koje će stoperi Hajduka morati izrazito dobro pokrivati.

Diallo je u posljednjih pet dvoboja predriblan ukupno šest puta, a duele na tlu dobiva s 55% uspješnosti. Njegovih pokušaja driblinga gotovo pa nema (ukupno četiri), a upravo bi mu taj moment mogao pomoći protiv 26-godišnjeg Japanca.

Koliko god Kaneko donosio napadački Jakirovićevoj momčadi, obrambeno i dalje nije na idealnom nivou. U prvoj liniji pritiska njegovo postavljanje nije idealno, pet puta je predriblan u tom periodu, a iako je ulazio u dosta duela, dobio ih je 45%.

Upravo to je recept za Karoglana. Držati Dialla blizu Kaneka i iskakati na svaku loptu kako protivnik ne bi uspostavio kontrolirani posjed i tako krenuo dribling ili otvaranje na centaršut. Ako Dinamo bude igrao na način koji smo do sada vidjeli, pomoći će mu samo prebacivanje težišta.

Jakir se mora moći prilagođavati, a Diallo riskirati

No za goste se i takve situacije mogu rješavati ako pogledaju samo dvoboj Modrih protiv Ballkanija. Momčad s Kosova jasno je pokrivala linije dodavanja između linija većinu utakmice. Nakon što im je zbog umora linijska disciplina pala, Dinamovi pokušaji postali su opasniji, poglavito s desne strane.

Koliko god se bitka ove utakmice bude vodila i na drugim dijelovima terena, blokiranje distribucije na desno ili čak i brži izlazak sa svoje lijeve strane mogli bi Hajduku značiti mnogo.

Gledajući, pak, iz Dinamove perspektive, njihov stožer mora imati spremnu prilagodbu i pomoć Kaneku u obrambenom bloku. I stvaranje viška u napadu kroz ulazak iza zadnje linije Bijelih bude li Diallo igrao preblizu svom igraču. Jer duel Kaneko vs. Diallo mogao bi odlučiti najveću utakmicu u Hrvatskoj.