LIGE PETICE

Ovaj gol je Barcelona

Foto: Gulliver / Getty Images

JEDINI GOL na utakmici za važnu pobjedu protiv Granade, ostanak na prvom mjestu i nastavak mrtve trke za naslov s Realom i nakon 20. kola, Barcelona je postigla u 76. minuti. Zabila ga je nakon krasne akcije koja od početka do kraja sublimira filozofiju i način igranja tog kluba.

Škola za Barcelonin život

Johan Cruyff je inspiriran matičnim Ajaxom u drugom klubu svog života osnovao nogometnu školu zbog koje je Barcelona postala više od kluba. Načela La Masije, kako se zove najpoznatiji nogometni internat na svijetu, ubrzo su postali principi po kojima na svim razinama djeluje, živi i igra Barcelona.

Što se tiče klupske strategije, to je prije svega pouzdanje u vlastite snage i davanje prilike "canteranosima", mladim polaznicima škole koji su je zaslužili i to u najvećim utakmicama te temeljenje momčadi na igračima koji su završili klupsku akademiju. 

Strategija kluba i taktika momčadi

Glede taktike na terenu, to znači visoki presing po načelu "napad je najbolja obrana", kojim se lopta otima protivniku još ispred njegovog gola te se tako radi dvostruka korist - opasnost se tjera od vlastitih vrata, a panika sije pred suparnička, zatim osvajanje terena i navijača brzim i preciznim dodavanjima te konačno, efektna egzekucija. 

To su razlozi zbog kojih je Barcelona postala omiljena širom svijeta, a odustajanje od Cruyffovih svetinja; sve manje djece iz La Masije u momčadi i ključnim ulogama te bjesomučno trošenje na igrače sa strane koji su se ubrzo pokazali kao preskupi promašaji, što Barca radi posljednjih godina, ojadili su njene obožavatelje.

"Više od kluba" posljednjih godina postao je klub kao Manchester City i PSG

Ovi potezi kojima je Barcelona potpuno promijenila filozofiju, smatrani su dokazima da je Barcelona izgubila svoj simbol, šarm i pravo da se naziva "više od kluba". Jer klub koji si tako tepa posljednjih godina je zastrašujuće podsjećao na klubove koji se zovu Manchester City i PSG.

U posljednje vrijeme nestalo je Barcine čarolije i neuvjerljivim igrama pod trenerom Ernestom Valverdeom, a mnogi su s velikom skepsom dočekali vijest da ga je zamijenio Quique Setien. Starac (61) kojem je u karijeri najveći uspjeh šesto mjesto La Lige s Betisom.

Spektakularan povratak korijenima pod starcem koji nije ništa osvojio 

Međutim, Barcelona, koja je posljednjih godina toliko puno i teško griješila, s novim trenerom nije kiksala barem po jednom. Setien je vjerni sljedbenik evanđelja po Johanu. To je potvrdio time što je u prvoj utakmici kao trener Barcelone srušio klupski rekord u dodavanjima koji je do sada držao Guardiola.

Gol u kojem je sažeta filozofija Barcelone

Igrači su svoj doprinos povratku klupskim idealima dali spektakularno u 76. minuti. Riqui Puig ukrao je loptu na krilu,, visoko na suparničkoj polovici suparnika i umjesto da krene u proboj prema golu, predao ju je natrag Sergiju Busquetsu. On pak, da bi tiki-taka bila potpuna, također radi korak nazad i šalje je Lionelu Messiju.

I tada, nakon što je protivnik uspavan, a zvižduci s tribina zbog dosadnog pimplanja samo što nisu počeli, vratolomno ubrzanje: Messi iz prve na rub kaznenog prostora za Antoinea Griezmanna, koji u trku efektno vanjskom i gledajući u suprotnom smjeru šalje loptu još bliže golu za Artura Vidala. On vara cijelu obranu Granade tako što loptu prosljeđuje petom, a na nju natrčava Messi i zabija za pobjedu i što je još važnije, za povratak Barceloninim korijenima. 

Osnivač i prvi ravnatelj od gore se posebno sretno smijao zbog jednog razloga

Cruyff se nakon ove akcije od gore posebno sretno smijao zbog jednog razloga. Bio je osnivač i prvi ravnatelj fantastične škole, ali koja je posljednjih godina Barcine kurikularne reforme sve manje polaznika pripremala za stvarni život. A sada su akciju koja je Barcelona, počeli i završili učenici La Masije.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku pobjedničkog gola Barcelone možete pogledati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.