Ovaj klub je u osam godina zaradio od Barcelone 143 milijuna eura

Foto: Getty Images / Guliver Image

U ENGLESKOJ su to Liverpool i Southampton, u Italiji su do nedavno bili Milan i Genova, a u Španjolskoj najčešće transfere dogovaraju Barcelona i Valencija. Naravno, poput Redsa i Rossonera, tako je i Blaugrana ta koja često kupuje i to baš na Mestalli. 

Čak je i trener Ernesto Valverde u sezoni 2012/13 vodio Valenciju, a sada je na klupi Barce. 

Iako su na terenu ljuti rivali, posebno kada se igra u Valenciji, čelnici dvaju kluba očigledno imaju jako dobar odnos i suradnju. Tako je u posljednjih osam godina Valencia od katalonskog kluba zaradila 143 milijuna eura na ukupno šest igrača. Dvojica su uspjela, trojica otišla kao promašaji, dok se posljednji tek treba pokazati i dokazati na Nou Campu.

David Villa (2010)

Sve je krenulo 2010. godine kada je David Villa stigao u Gaudijev grad za 40 milijuna eura. Sjajni španjolski napadač u tri sezone zabio je 48 golova u 119 utakmica uz 23 asistencije te osvojio gotovo sve što se osvojiti može, poput Lige prvaka, La Lige (dva puta), španjolskog i europskog Superkupa, Svjetskog klupskog prvenstva...

Embed from Getty Images

Jordi Alba (2012)

Dvije godine kasnije suradnja je ponovno uspostavljena između dvaju klubova, a Barca je dobila Jordija Albu za danas smiješnih 14 milijuna eura zbog toga što je imao još samo godinu dana ugovora na Mestalli. Fantastični lijevi bek i danas je član Blaugrane, a odigrao je 269 mečeva, upisao čak 49 asistencije i postigao 14 golova, uz 13 trofeja (četiri La Lige i Kupa kralja, tri Superkupa, Ligu prvaka...).

Embed from Getty Images

Jeremy Mathieu (2014)

Onda se opet čekalo dvije godine na novi prelazak iz Valencije u Barcelonu. Bio je to Jeremy Mathieu, čiji je transfer za 20 milijuna eura prilično iznenadio navijače u Kataloniji. Sve do 2017. upisao je 62 nastupa, uz tri gola i devet trofeja, a za njih može zahvaliti suigračima s kojima je više vremena provodio na treninzima nego na terenu. 

Embed from Getty Images

Andre Gomes (2016)

No, što tek reći za dolazak Andre Gomesa 2016. za 35 milijuna eura? Portugalski veznjak nikada nije opravdao povjerenje na Nou Campu, a u njegovom ugovoru pisalo je da će Valencia dobiti dodatnih 20 milijuna eura kroz bonuse, a jedna od stavki je bila ako Gomes - osvoji Zlatnu loptu!? Svega 46 susreta (tri gola) bili su njegov vrhunac prije nego što je proslijeđen u Everton na posudbu. 

Embed from Getty Images

Paco Alcácer (2016)

Iste godine stigao je i Paco Alcácer za 32 milijuna eura. Nije se naigrao, iako je u 37 utakmica zabio 10 golova. Jednostavno, pored Lionela Messija, Luisa Suareza, Neymara, a kasnije Coutinha i Dembelea, za njega nije bilo mjesta u prvih 11.

Na kraju je završio ovog ljeta na posudbi u Borussiji Dortmund, za koju je u 16 susreta zabio čak 13 golova i upisao jednu asistenciju, s tim da je često ulazio s klupe. 

Embed from Getty Images

Jeison Murillo (2019)

I naravno, posljednji na listi je Jeison Murillo. Bivši igrač Intera od siječnja 2019. igrat će za Barcelonu na posudbi do kraja sezone jer su Samuel Umtiti i Thomas Vermaelen ozlijeđeni. Barca je za to platila Valenciji dva milijuna eura, a ako zadovolji, otkupit će ga na ljeto za dodatnih 25 milijuna eura. 

Sve u svemu, Barcelona i dalje pokušava iz Valencije dobiti nekog novog Villu ili Albu, a klub s Mestalle zadovoljno trlja ruke i masno zarađuje od prvaka Španjolske gotovo jedno cijelo desetljeće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.