Ovako izgleda formula prema kojoj Real želi Mbappea i zadržati mir u svlačionici

Foto: EPA

KYLIAN MBAPPE rekao je čelnicima Paris Saint-Germaina da će ispoštovati ugovor kojim je vezan do kraja aktualne sezone, ali da neće potpisati produljenje. Time završava jedna od većih sapunica nekoliko posljednjih prijelaznih rokova pa se sad čeka ljeto i odluka o adresi na kojoj će nastaviti karijeru. Izgledno je da će to biti u Real Madridu.

Već neko vrijeme piše se da je francuski reprezentativac sve dogovorio s madridskim velikanom, u kojem bi trebao zauzeti mjesto napadača u formiranju mladog tima koji bi mogao vladati u godinama koje dolaze. Real će ga dovesti besplatno, što znači da mu može ponuditi visoka primanja, ali bi time mogao zaoštriti odnose u svlačionici. Morat će pronaći rješenje za taj problem, a Marca piše da je možda to i uspio.

Real mu ne može ponuditi plaću kakvu mu daje PSG

Mbappe će u svakom slučaju morati pristati na manja primanja od ovih koje ima u imućnom pariškom klubu u vlasništvu katarskih bogataša. Prema Capologyju, specijaliziranoj stranici s neslužbenim plaćama nogometaša, u ovoj sezoni igra za 72 milijuna eura. Real mu ne može ponuditi primanja ni slična takvima, no može niz bonusa kojima će ga nagovoriti na potpis ugovora.

Real će Mbappeu prvo ponuditi bonus za potpis ugovora (navodno 100 milijuna eura), a u ugovor onda i staviti bonus za vjernost. On se automatski aktivira nakon što igrač uđe u dogovorenu godinu suradnje ili odigra određeni broj utakmica za klub.

Takva vrsta bonusa djelomično je kriva što Mbappe već ranije nije potpisao za Real. Kada je produljivao s PSG-om, pisali su francuski mediji, dobio je i 180 milijuna eura za potpis ugovora i dogovorio bonuse za vjernost za svaku godinu u klubu - 70 milijuna eura nakon prve sezone, 80 nakon druge i 90 milijuna eura ako ostane i treću godinu u PSG-u.

Postoji i treći bonus koji Real može ponuditi Mbappeu, što će i učiniti, a on je ovisan o učinku koji ostvari i odnosi se na broj postignutih golova i asistencija. Također, isplatu bonusa Mbappea bi mogao očekivati osvoji li Zlatnu loptu, Zlatnu kopačku ili neku treću individualnu nagradu.

Bonusi koji se pretvaraju u fiksna primanja

Formula ima više, nastavlja Marca u tekstu kojim pojašnjava kako Real misli do kapitalca u sljedećem prijelaznom roku. Može se očekivati i da 25-godišnji napadač potpiše ugovor u kojem se navodi da će u slučaju ostvarenih točki iz dogovora svi bonusi automatski biti ujedinjeni i ugrađeni u njegovu plaću za godinu nakon što ih ostvari. Oni onda postaju fiksno primanje, a otvara se mogućnost za nove bonuse koje bi dobivao.

Mbappe je za PSG odigrao 290 utakmica, u kojima je postigao 243 gola i asistirao za njih 105. S pariškim klubom osvojio je sve osim Lige prvaka. Transfermarkt uz njegovo ime ističe procijenjenu vrijednost od 180 milijuna eura.