NAJSKUPLJI MLADI IGRAČI

Ovo je 10 najskupljih mladih igrača, skupa vrijede preko milijardu eura

Foto: EPA

NOGOMETNI institut CIES, koji statistički analizira vrijednost igrača i trendove na tržištu, izbacio je listu najskupljih mladih igrača rođenih od 2000. naovamo. Prvih 10 igrača vrijedi zajedno preko milijardu eura, a prvi na ljestvici je za čak 50% skuplji od idućeg.

Možda ne čudi podatak da je najvrjedniji igrač Alphonso Davies. Mladi bek Bayerna u manje od godinu dana očarao je nogometnu javnost. Posjeduje nevjerojatnu agilnost i brzinu, a podjednako dobro može igrati i beka i krilo. Činjenica da je ljevak dodaje mu vrijednost i on je procijenjen na oko 180 milijuna eura. Davies je ujedno i jedini branič na listi.

Borussia Dortmund je jedan od dvaju klubova koji ima dva igrača na listi top 10. To su Jadon Sancho (125.6 milijuna eura) na drugom i Erling Haland (120.3 milijuna eura) na četvrtom mjestu. Između njih se uguralo najnovije čudo iz La Masije, Ansu Fati, koji se procjenjuje na 12.,7 milijuna eura.

Nakon njih slijede tri igrača iz Premiershipa, Unitedov Mason Greenwood, Cityjev Ferran Torres i Arsenalov Bukayo Saka. 

Kuleševski, koji je ovog ljeta prešao u Juventus, zauzima osmo mjesto, a ljestvicu upotpunjuju Cityjev Foden (uz Borussiju jedini imaju dva igrača na listi) i Realov Rodrygo.

Najveću odštetu od igrača na listi isplatio je Real za Rodryga (45 milijuna eura). Slijedi ga Juventus koji je Atalanti dao 35 milijuna eura, dok je Torres iz Valencije u City otišao za 23 milijuna eura.

Sancho je iz mlade Cityjeve ekipe prešao u Borussiju Dortmund za 8 milijuna eura. Bayern je Vancouveru dao 10 milijuna za Daviesa, a Halandovi transferi u Red Bull Salzburg (iz Moldea) pa u Borussiju koštali su zajedno 28 milijuna eura.

Za Greenwooda, Fatija, Saku i Fodena nije plaćena odšteta jer igraju u klubovima u kojima su ponikli. 

Ukupno je za ove igrače dosad u karijeri isplaćeno 149 milijuna eura za ostvarene transfere. S obzirom na to da je njihova ukupna vrijednost procijenjena na milijardu i 81 milijun eura, njihova tržišna vrijednost se gotovo udeseterostručila u posljednjih nekoliko godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.