Ovo je najgori Dinamo otkako se HNL igra u aktualnom formatu

Foto: Josip Regović/PIXSELL

POVIJESNI debakl doživio je Dinamo domaćim porazom 0:3 od Lokomotive u zaostaloj utakmici SuperSport HNL-a. Tako je aktualni prvak ostao s osjetnim zaostatkom iza vodećeg Hajduka, i to zato što Dinamo nakon 18 utakmica ima samo 34 boda. S obzirom na to da je Dinamo sada odigrao pola prvenstvene sezone, vrijeme je za sumiranje učinjenog. 

Tumačenje ovog grafikona pokazuje razmjere Dinamovog debakla od sezone

Football Meets Data, profil specijaliziran za nogometnu analitiku i statistiku, piše da je ovo Dinamovo prolazno vrijeme na polovici prvenstva porazno. 34 boda u 18 utakmica je četvrti najgori učinak Dinama u njegovoj HNL povijesti.

Ali to ne pokazuje koliko je Dinamo trenutno užasan. Navedeno otkriva tumačenje dvaju podataka iz grafikona profesora Globana. On je na njemu crvenim stupcima označio Dinamovu aktualnu sezonu, a tamno plavom sezone u kojima na kraju nije bio prvak.

Tako vidimo da Dinamo nije bio prvak 2016./17. iako je tada na polovici prvenstva imao čak šest bodova više nego sad. Nadalje, u samo tri sezone kada je nakon 18 kola imao manje bodova nego sada Dinamo je prvenstvo završio na petom (1992.), trećem (1994.) i šestom mjestu, odnosno Ligi za opstanak (2005.)

Tempo osvajanja bodova je Dinamu najgori do sada

Drugi grafikon pokazuje kako je Dinamo ove sezone po tempu osvajanja bodova daleko najgori otkako se HNL igra u formatu Lige 10. Sve i da osvaja bodove tempom iz svoje najlošije dosadašnje sezone u Ligi 10, Dinamo bi sada imao 3 boda više (37).

Dok bi, da osvaja bodove tempom iz svoje prosječne sezone u Ligi 10, imao čak 8 bodova više (42). Slikovni prikaz dobro pokazuje kako je putanja ove Dinamove sezone lošija od do sada najlošije.