Ovo je stadion na kojem se večeras igra finale Lige prvaka

Foto: Profimedia

MANCHESTER CITY i Inter igrat će večeras od 21 sat u Istanbulu finale Lige prvaka na olimpijskom stadionu Ataturk. Državni je to stadion u najvećem gradu Turske. Na tribine stane oko 75 tisuća ljudi, što ga čini najvećim u državi. Jedna od zanimljivosti je da je stadion najprije imao kapacitet od 80 tisuća ljudi, a onda je nakon tri godine smanjen na današnjih 75 tisuća jer pet tisuća ljudi sa svojih pozicija nije moglo vidjeti što se događa na terenu.

Nazvan je po turskom narodnom heroju, ocu njihovog naroda Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču turske moderne republike. Izgradnja stadiona krenula je 1999. godine, kako bi se Turska kvalificirala za domaćinstvo Olimpijskih igara 2008. godine. No to je bilo uzalud jer domaćinstvo nije dobila, iako je u izgradnju uloženo čak 350 milijuna eura.

Čudo u Istanbulu

Stadion je kasnije poslužio za odigravanje brojnih važnih utakmica. Iako su Turci konkurirali za domaćinstvo europskih prvenstava 2012. i 2016., također ih nisu dobili. Stadion Ataturk otvoren je 2002. godine utakmicom grčkog Olympiakosa i turskog Galatasaraya.

No najpoznatija utakmica koja je ondje odigrana je finale LP-a 2005. godine u kojem su igrali Liverpool i Milan. Talijani su vodili 3:0, a Liverpool je izjednačio i na kraju pobijedio na penale. Ta je utakmica upamćena kao najveće čudo u povijesti Lige prvaka.

Večeras tu čudo može napraviti Inter. Kako kažu kladionice, Manchester City je izraziti favorit i nikad u povijesti se nije dogodilo da jedna momčad u finalu Lige prvaka ima tolike šanse za pobjedu.