Ovo su strani suci koji bi mogli suditi derbije do kraja sezone

Foto: Profimedia

HRVATSKI nogometni savez dogovorio je da će sve najveće utakmice do kraja aktualne sezone SuperSport HNL-a suditi elitni suci iz Lige prvaka. U odgovoru Indexu HNS je poručio da će uskoro objaviti više informacija o tome. "Istina je da Hrvatski nogometni savez namjerava delegirati suce iz UEFA-ine elitne skupine sudaca za utakmice između klubova koji se bore za naslov prvaka ove natjecateljske godine, o čemu ćemo narednih dana detaljnije izvijestiti javnost", poručio je HNS. To znači da će strani suci suditi derbije na Rujevici (Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo) te derbi na Poljudu između Hajduka i Dinama.

S obzirom na to da su iz HNS-a naglasili da se radi o sucima iz elitne skupine, lako je provjeriti tko će potencijalno dijelliti pravdu na SHNL terenima. Na popisu elitne kategorije nalazi se 31 sudac, a može se pretpostaviti da će u SHNL-u vjerojatno suditi suci koji su geografski najbliže Hrvatskoj i koji pričaju sličnim jezikom. Dakako, to je samo pretpostavka i, vodeći se priopćenjem HNS-a, bilo tko s popisa može osvanuti na derbijima do kraja sezone.

Prvi kandidat bi po toj logici trebao biti Irfan Peljto iz Bosne i Hercegovine, koji je ove sezone sudio četiri utakmice Lige prvaka, uključujući utakmicu osmine finala između RB Leipziga i Real Madrida (0:1). Drugi je Srđan Jovanović iz Srbije, koji je nedavno sudio utakmicu osmine finala Lige prvaka između PSV Eindhovena i Borussije Dortmund (1:1), a treći je Slovenac Slavko Vinčić, koji je u sezoni 2021./22. sudio finale Europa lige između Eintrachta i Rangersa (1:1, 5:4 nakon jedanaesteraca).