Padaju godinama stari rekordi: Hajduk se napokon budi

 Foto: Robert Matić/HNK Hajduk

JOŠ do prije dva mjeseca, kad su nakon poraza u Gradskom vrtu upisali remije s Rijekom i Lokomotivom, činilo se kako su Bijeli na pragu novog razočaravajućeg proljeća, u kojem će po svemu sudeći nastaviti rezultatsko srozavanje u hrvatskoj nogometnoj ligi te izgubiti i to treće mjesto na koje su Volpijevim dolaskom u Rijeku dugo bili pretplaćeni.

Još do prije dva mjeseca Hajduk je bio na pragu teškog debakla

U tim trenucima nepovjerenje u rad predsjednika Kosa i njegove garniture bilo je na vrhuncu. Potaknut zapaljivim medijskim natpisima i dobar dio navijačkog puka počeo je sipati "drvlje i kamenje" po sportskom direktoru Brancu, ali i  treneru Joanu Carrillu koji unatoč obećavajućim zimskim pripremama nije napravio nikakav igrački pomak.

Međutim, s obzirom na to da su svjetla reflektora tijekom ožujka i travnja bila ponajprije uperena u rijetko uzbudljivu utrku za naslov prvaka između Rijeke i Dinama, događanja na Poljudu nekako su pala u drugi plan, što je Splićanima došlo kao naručeno. Carrillo je strpljivo gradio i nadograđivao svoju ideju novog Hajduka, a rezultati su odnedavno napokon vidljivi. 

Četiri prvenstvene pobjede u nizu nakon 47 kola

Naime, Hajduk je u nedjeljnom na gostovanju u Puli upisao četvrtu uzastopnu prvenstvenu pobjedu. Vjerovali ili ne, posljednji put Bijeli su nanizali četiri pobjede u prvenstvu prije čak godinu i pol dana, preciznije u listopadu 2015. godine, kada su od 11. do 14. kola redom pali Split, Istra, Slaven i Lokomotiva. Od tada pa do danas prošlo je nevjerojatnih 47 kola.

Stravičan je to niz, no postoji još jedan fascinantniji podatak. Znate li kada su Splićani posljednji put pobijedili pet prvenstvenih dvoboja za redom? Prije osam i pol godina, i to tek kada se povežu tri jesenska kola s dva proljetna. U studenom i prosincu su bili bolji od Croatije iz Sesveta, Osijeka te Zadra, dok su u veljači svladali Slaven i Inter.

Ako u nedjelju padne Osijek, Bijeli će s pet uzastopnih pobjeda izjednačiti osam i pol godina star doseg

A ako sljedećeg vikenda na Poljudu svladaju Osijek, Bijeli će izjednačiti ovaj doseg i potvrditi kako se nakon gotovo cijelog desetljeća svakojakih razočaranja, na Poljudu zaista rađa jedan novi Hajduk. Do sada je sve to ostajalo u domeni priča i obećanja, a sada se prvi put naslućuju i prvi konkretni rezultati koji u pravilu kao vjerni psi slijede kvalitetan rad.

Ono što je posebice važno, Hajduk je već dva mjeseca, odnosno osam utakmica bez poraza, a u tih osam kola osvojio je čak 18 bodova, čime dijeli prvo mjesto s nezaustavljivom Rijekom. Nadalje, pobjeda protiv Istre treća je uzastopna Hajduka na gostovanjima, što se na Poljudu ne pamti već više od desetljeća. Sve to jasni su pokazatelji napretka.

Carrillo je vrlo dobro uigrao obranu, dok napadači trpaju sami od sebe

No iako je to velikim dijelom rezultat sve bolje defenzivne igre, gdje je Carrillo dodatnim uigravanjem, a posebice upornim uvježbavanjem ofsajd zamki, od potpuno izgubljenih braniča napravio solidan blok (u 10 proljetnih kola primili su osam golova, a šest samo u prosincu ili osam u dvama  poljudskim derbijima s Dinamom i Rijekom), dojma smo kako je za sve još zaslužnija sjajna individualna igra napadača.

Nakon susreta na Aldo Drossini, trener Istre ljubomorno je primijetio kako Carrillo ima toliko kvalitetnih napadača na raspolaganju da je to upravo nevjerojatno. Iako zvuči kao opravdavanje, Mario Toth nije daleko od istine. Španjolac trenutno u kadru ima četiri ofenzivno vrlo moćna navalna igrača i to ne samo u sferi teorije, nego plošne i hladne statistike.

Pakleni navala: Četiri udarne igre Hajduka postigle 43 gola u svim natjecanjima

Indikativan je podatak da su Futacs, Erceg, Ohandza i Said u dosadašnjem dijelu sezone zabili čak 43 pogotka. Što je posebno zanimljivo, radi se o relativno različitim tipovima napadača pa Carrillo ima slatke muke pri odabiru prvih 11. Uzevši u obzir da su proteklih godina vodeći strijelci Hajduka često bili veznjaci (Caktaš, Sušić), ovo je u svakom slučaju osvježenje.

Možda najveći dobitak za Hajduk, što valja zahvaliti prvenstveno sportskog direktoru Mariju Brancu, jest korpulentni Mađar Marko Futacs. Kada je ljetos došao na Poljudu, često smo slušali o tome kako se radi od A klasi, a usprkos brojnim problemima, što s ozljedama, što s lošim prezentacijama njegovih suigrača, Mađar na kontu danas ima 14 golova iz 22 utakmice.

Mađar je stroj za golove: Splićani od Vukušića 2010. godine nisu imali ubojitijeg napadača

To je statistika na razini znanstvene fantastike za sve napadače Hajduka zadnjeg desetljeća. Znate li koji je bio posljednji napadač Hajduka koji je na koncu sezone predvodio internu ljestvicu strijelaca? Ante Vukušić s 18 golova iz  2010. godine. Prošlo je dugih sedam godina raznoraznih promašaja, a danas Bijeli imaju trojicu izrazitih napadača s deset golova na kontu.

Da ne duljimo više, forma s kojom Hajduk ulazi u završnicu prvenstvu zaista imponira. Vrlo često Bijeli su u ovoj fazi sezone izgledali kao razbijene trupe, nakon čega bi na ljeto uslijedio potpuni remont. Ove godine, prvi put nakon jako dugo vremena, Splićani bi mogli dočekati kontinentalne kvalifikacije potpuno spremni i s jasno definiranim kosturom momčadi.

Impresivna forma Bijelih u finišu prvenstva: Hajduk bi prvi put ljeto mogao dočekati s jasno definiranim kosturom momčadi

Kojim? Pa Stipica je od Maksimira neprikosnoven na golu, dok su posljednje Nižićeve predstave pravo kapetanske. Juranović i Tudor relativno su dobra rješenja za desnu stranu, dok u sredini terena Carrillo ima pregršt opcija, od iskusnijih Jeffersona i Savvasa koji još prilično trebaju podignuti nivo igre, do Bašića, Kožulja i Barryja koji puno obećavaju.

Trojku naprijed nema ni smisla dirati. Erceg igra u životnoj formi, Vlašić naizgled se sasvim razbudio i opet pokazuje naznake svog golemog talenta, dok je Futacs pravi stroj za golove. Kad se ovoj trojici pridodaju nepredviljivi Ohandza i "haubica" Said, budućnost se zaista čini svjetlijom no ranije. No koliko god se sve ovo divnim činilo, za konkretne zaključke ipak valja pričekati kraj sezone.

Na Pojudu se atmosfera lako promijeni u svega nekoliko tjedana, a na tapet stižu Osijek pa Rijeka. Pametnom dosta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.