Paraolimpijskom Peleu divi se svijet: Slijepi Brazilac zabija majstorske golove

Foto: Guliver Image/Getty Imaegs

ZOVU ga "Paraolimpijski Pele", a ako ste pogledali ijednu njegovu utakmicu na Igrama u Riju jasno vam je zašto.

Jefinho, brazilski paraolimpijac, potpuno je slijep od svoje sedme godine, tri godine prije nego je naučio igrati nogomet.

"Na terenu izgleda kao da jedini on vidi gdje se nalazi lopta. Nevjerojatno", opisuje ga jedan brazilski navijač.

I zaista izgleda tako. Paraolimpijski Pele s dva gola u polufinalu protiv Kine odveo je domaćina Igara u finale i do okršaja s Iranom kojeg su Brazilci dobili s 1:0. Ranije su osvojili Paraolimpijske igre u nogometu "pet na pet" u Ateni, Pekingu i Londonu, odnosno neporaženi su od debija ovog sporta na Igrama, a za Fabinha je ovo treće paraolimpijsko zlato.

Inače u ovom sportu, kako bi se osiguralo fair-play natjecanje svi nogometaši nose naočale kojima pokrivaju oči, lopta ima zvono, a igračima najviše pomažu upute trenera s klupe.

"Čast mi je što me uopće stavljaju u istu rečenicu sa sportašem kakav je Pele. Taj čovjek nam je donio tri naslova svjetskog prvaka, čak i s jednom nogom bio bi sjajan", kaže Jefinho koji je kao dijete vidio slike svog idola, ali ne i snimke njegovih golova.

"Jefinho je najbolji igrač na svijetu. Pele je bio veliki igrač, ali vjerujte da je i Jefinho fenomenalan", rekao je brazilski izbornik Fabio Vasconcelos o 26-godišnjaku koji je protiv Kine postigao gol u stilu Messija.

"Zaboravite Neymara koji nam je donio olimpijsko zlato, pravi naš junak je Jefinho", poručuju Brazilci nakon novog zlata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.