HRVATSKI NOGOMETAŠI

Pašalić može postati treći hajdukovac koji je zabio Dinamu u Europi

Foto: EPA

FOKUS javnosti u potpunosti je na najvećoj sportskoj utakmici ove sezone, a to je otvaranje Lige prvaka na Maksimiru, gdje Dinamo u srijedu dočekuje Atalantu. 

Kod Talijana možemo od prve minute očekivati i Marija Pašalića, bivšeg igrača Hajduka koji je već znao zapapriti Modrima. Tako je u derbiju odigranom u jesen 2013. godine Pašalić postigao oba gola u Hajdukovoj 2:0 pobjedi, a oba su stigla nakon kornera. Bila je to ujedno i prva utakmica Branimira Ivankovića na Dinamovoj klupi, a baš mu je Pašalić priuštio nezaboravno težak start. 

Ako Pašalić zabije Dinamu, postat će tek treći igrač u povijesti koji je zabijao Dinamu u Europi, a u prošlosti je nosio dres Hajduka.

Prvi takav slučaj dogodio se u sezoni 2003./04. Dinamo je golom Kranjčara izborio 1:1 protiv Maribora u gostima, a uzvrat u Maksimiru nije počeo najbolje. Već u desetoj minuti Balajić je najbolje reagirao na ubačaj iz kuta i pogodio pored nemoćnog Jozića. Dinamo se mučio, ali je u dvije nezaboravne minute ipak uspio nadoknaditi zaostatak. 

Najprije je Andre Mijatović u 60. minuti zabio sjajan pogodak iz slobodnog udarca s 25 metara, da bi dvije minute kasnije Dino Drpić udarcem s 30 metara iznenadio suparničkog golmana i Dinamu donio prolaz u treće pretkolo Lige prvaka. Dinamo je tamo bio slabiji od kijevskog imenjaka, a svoj put u Europi završio je ispadanjem od Dnjipra u drugom kolu Kupa UEFA-e.

U sezoni 2008./09. Dinamo je u trećem pretkolu Lige prvaka otišao na noge jakom Šahtaru, koji će iste sezone osvojiti Kup UEFA-e. U prvoj utakmici u Ukrajini, u kojoj je domaćin slavio s 2:0, Srna je već u trećoj minuti iz slobodnog udarca probio Kelavu. Ukrajinci su slavili i na Maksimiru s 1:3, a Modri su se morali zadovoljiti skupinama Kupa UEFA-e nakon što su prošli Spartu Prag kao iduću prepreku.

Sličan slučaj dogodio se u sezoni 2007./08. Tada je Dinamo vrlo nesretno ispao od veličanstvenog Werdera, a jedan od dvaju pogodaka Nijemaca u Bremenu postigao je Hugo Almeida. Ipak, Portugalac će tek punih deset godina nakon toga zaigrati za Bijele. 

Nema sumnje da će Pašaliću baš Dinamo predstavljati dodatni motiv i ostaje vidjeti može li se priključiti listi crnih europskih imena za Modre. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.