Večeras je Super Bowl, evo tko igra i zašto se isplati ostati budan

Foto: Profimedia

JOŠ JEDNA sezona NFL-a došla je do samog kraja. Za početak je dovoljno reći da će noćas u Super Bowlu u Las Vegasu nastupiti Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi. Prve predvodi quarterback koji je do svoje 28. godine već osvojio dva naslova prvaka. Za druge pak na istom mjestu nastupa igrač koji je prošle sezone izabran kao posljednji igrač na draftu.

Vrhunski talent Patricka Mahomesa bio je vidljiv od samog početka

Dodavač momčadi Chiefsa u svojoj mladoj karijeri napravio je toliko da su glasni američki mediji počeli pričati o njegovoj povijesnoj veličini. Mahomes je već dva puta osvajao Super Bowl, a ovo će mu biti četvrti nastup u Velikoj utakmici. Ako trebate još impresivnije reference, trebate znati da je dva puta proglašen najkorisnijim igračem regularne sezone te da je u svih šest sezona u karijeri došao barem do konferencijskog finala.

To naravno govori o njegovom talentu, ali i tome kako je uprava pristupila građenju momčadi oko njega. Prvi korak Chiefsi su napravili dovođenjem glavnog trenera Andyja Reida, koji je stabilizirao ekipu. S tadašnjim QB-em Alexom Smithom Chiefsi nisu bili spremni za najviše dosege, ali više nisu bili ni momčad koja će konstantno gubiti.

Izborom Mahomesa na draftu i dopuštanjem da prvu sezonu provede na klupi učeći od prokušanog veterana Smitha, dali su mu priliku za stabilan početak. A on im je to vratio s kamatama. Već ionako talentiran napadački roster nadopunio je svojim vanserijskim talentima. Kako onim fizičkim tako i mentalnim.

Mehanički "zaigran" i sklon bacanju lopte pod nevjerojatnim kutevima ruke te strašno posvećen proučavanju detalja igre, vođa napada Chiefsa eksplodirao je na sceni. Svi analitičari, bivši igrači i oni koji ovaj sport prate počeli su ga obasipati lovorikama.

No, za pobjedu je trebalo vremena. Dva je puta gubio od momčadi neprikosnovenog GOAT-a Toma Bradyja. Prvo u konferencijskom finalu od Patriotsa, a potom u Super Bowlu od Buccaneersa. Ako se ti porazi mogu staviti na dušu nekome, to nije Patrick Mahomes. U prvom ga je u ključnim trenucima iznevjerila obrana, a u drugom suigrači nisu igrali na njegovom nivou u napadu.

Mahomes lovi Toma Bradyja

Prije ovog drugog poraza od TB12 se ugurao trijumf baš protiv večerašnjeg suparnika, San Francisco 49ersa. Utakmica koja je više od tri četvrtine naginjala na stranu protivnika, dovedena je u balans nevjerojatnom akcijom Mahomesa za Tyreeka Hilla, a prelomljena podizanjem igre u obrani.

Otada pa do danas Chiefsi su se ponešto promijenili kao momčad, ali i dalje su momčad koja definira borbu za svaki naslov. Uostalom, osvojili su ga i prošle sezone. Napadački nešto manje potentni, ali obrambeno impozantni, Chiefsi su ekipa koja se oslanja na sinergiju, sistem i inovativne ideje Andyja Reida. On bi još jednim naslovom trasirao svoj put prema najvišem ešalonu trenerskih imena u povijesti lige.

Ako to vrijedi za trenera, svakako se isto može reći i za Mahomesa. Iako još mlad, svim svojim uspjesima i nevjerojatnom igrom on je u već postigao više nego većina igrača u povijesti. To ga stavlja na jasnu putanju lova za Tomom Bradyjem. Još nije tamo, ali s trećim naslovom svakako bi bio najozbiljniji kandidat za taj uspjeh.

Već u ponedjeljak ujutro mogli bi početi s usporedbama i narativom. Svakako to ne bi bila rasprava u kojoj Mahomes može pobijediti, ali ta diskusija više ne bi bila blasfemična. Pogotovo zato što je napad ove godine igrao prilično slabo i Mahomes je bio jedina konstanta koja im je, uz sjajnu obranu, omogućila nastup u Las Vegasu.

Predvodnik inovacija i najnevjerojatniji dodavač u tandemu

S druge strane terena naći će se San Francisco 49ersi, koji su čitavu sezonu bili jedni od najvećih favorita za naslov. Momčad građena oko napadačkog sustava glavnog trenera Kylea Shanahana prepuna je zvijezda. Na gotovo svim pozicijama u napadu, osim one quarterbacka.

To ne znači da njihov dodavač nije igrao sjajno, nego da je posljednje dvije sezone kao starter došao praktički niotkuda. Brocka Purdyja Ninersi su na draftu u travnju 2022. izabrali posljednjim izborom. Time je zaradio nadimak koji dobiva svaki zadnji izbor, Mr. Irrelevant.

Spletom okolnosti (ozljede i nespremnost konkurencije) Purdy je prošle sezone postao starter momčadi i otada pa do danas zapalio ligu. Svojim gotovo pa besprijekornim čitanjem igre i podređenošću sustavu svog trenera činio se idealnim rješenjem za ulazak u Super Bowl već protekle godine.

Nesretna ozljeda u konferencijskom finalu protiv Eaglesa spriječila ga je u tome. Pošto je vrijeme oporavka bilo dugo, sav odličan dojam prve godine već je bio zaboravljen početkom ove sezone. To ga nije sputalo, već samo dodatno motiviralo.

Purdy je predvodio ligu na sve moguće načine kroz većinu regularne sezone i samo zbog nekoliko lošijih nastupa, poglavito u derbiju protiv Ravensa, ostao je bez MVP nagrade. Trofej koji bi ga mogao dočekati noćas ipak je nešto vrjedniji od toga. Brock je svakako u stanju predvoditi ovaj napad do naslova, a riječ je o uistinu nevjerojatnom stroju.

Shematizacijski se radi o jednom od najnaprednijih napada na koje možete naići u čitavoj ligi. Idejni otac tog napada je glavni trener Kyle Shanahan. Sustav zonskih probijanja kao temelja igre koji je donio u Ninerse postao je kroz godine omiljen pristup igri za mlade trenere. Dijelom jer otvara igru dodavanjem, a dijelom jer su zbog njegovih uspjeha ti mladi treneri njegovi bivši asistenti.

Shanahan je zapravo razvio sustav koji se proširio kao jedan od glavnih pristupa u igri modernog doba. Zato je još veća šteta što Kyle još nema naslov. Imao je priliku kao ofenzivni koordinator Atlanta Falconsa, ali u finalu je momčad iz Georgie izgubila u produžetku nakon što je vodila 28:3.

I ta stigma poraza zbog konzervativizma u ključnim trenucima Shanahana prati do današnjeg dana. Poraz protiv Chiefsa drugi put u eri Mahomesa i Reida produbili bi pečat luzera koji je već utisnut na ostavštinu trenera Ninersa.

49ersi su kvalitetniji, ali Chiefsi su im loš matchup

Što se same utakmice tiče, u nju ekipa iz Kalifornije ulazi kao blagi favorit, ali sigurno kao individualno kvalitetnija momčad, pogotovo u napadu. Ofenzivno su Ninersi u stanju gaziti protivnike ako uspiju uspostaviti svoju igru probijanjem. A sjajna obrana Chiefsa taj aspekt igre najlošije brani.

Napad Mahomesove momčadi imao je značajnih problema kroz regularnu sezonu, ali se u doigravanju stabilizirao. 49ersi poglavito igraju zonsku obranu, a dodavač njihovih protivnika "jede zone za doručak" čitavu svoju karijeru. Zato je jasno da će momčad koja ranije uspije iskoristiti slabosti protivnika biti u velikoj prednosti.

Moramo pričati o Taylor Swift

Koliko god je svake godine jedna od glavnih atrakcija i Super Bowl Halftime show, nastup Ushera bit će u drugom planu u odnosu na jednu drugu glazbenu zvijezdu koja će biti na tribinama stadiona u Las Vegasu.

Ako proteklih nekoliko mjeseci niste bili skriveni ispod kamena, sigurno ste čuli da je Taylor Swift u vezi s tight endom Chiefsa Travisom Kelceom. Igrač momčadi iz Missourija jedan je od najboljih na svojoj poziciji u povijesti lige, ali u mainstream američke kulture se probio vezom s najvećom pop zvijezdom današnjice.

Njeno prisustvo na stadionima, koje nije promicalo redateljima prijenosa, diglo je tenzije u očima fanova američkog nogometa. Prosječno 25 sekundi po utakmici Chiefsa gledali smo reakcije Swift na akciju na terenu. To je bilo dovoljno da iziritira NFL pratitelje jer, eto, ona nije prava pratiteljica lige. I njeni fanovi gledaju football iz krivih razloga.

Veću glupost, da prostite, nisam vidio već dugo. Niti je NFL neka sveta i nedodirljiva tajna dostupna samo zaslužnima niti je Taylor sama rekla ijednu pogrešnu riječ. Ako vam je neugodno što je vidite, to nije njen problem, već zapravo vaš. A za to su dva moguća razloga.

Onaj manje blesav, ali i dalje zatucan je što ovom sportu pridajete mistične vrijednosti i smatrate da netko mora na specifičan način zaraditi pravo da ga se prikaže na ekranu u pauzama. Pa vam je draže gledati frustracije ili slavlje vlasnika momčadi ili nekih drugih celebrityja "koji to više zaslužuju".

Drugi, koji je zapravo gnjusan, a nitko si ga neće pripisati, jednostavno je mizoginija. Neću vam ni objašnjavati zašto, dovoljno je zbrojiti dva i dva. Umjesto opterećivanjem i ograničenošću, zabavite se gledanjem atomskog dvoboja iz Las Vegasa jer upravo to nas čeka večeras od 00:30.