"Penal na Petkoviću svirao bi se i na drugoj strani"

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

HAJDUK i Dinamo odigrali su 1:1 na Poljudu u 14. kolu SuperSport HNL-a. Splitskom sastavu pripalo je prvo poluvrijeme, u kojem je Marko Livaja zabio gol, a Josip Vuković zamalo povećao prednost. No Dinamo je u tom trenutku obranom spasio Dominik Livaković. Zagrebački klub bio je bolji u drugom dijelu, kada je Bruno Petković iz kaznenog udarca postavio konačni rezultat.

Između dva vodeća kluba domaćeg prvenstva ostala je ista bodovna razlika. Dinamo je prvi s 35 bodova, a Hajduk drugi s osam manje. Kakav je derbi odigrala momčad trenera Ante Čačića za Index komentira Branko Strupar, nekadašnji igrač Španskog, Genka, Derby Countyja i Dinama te belgijske reprezentacije.

Što mislite o jučerašnjem derbiju?

Hajduk je bio bolji u prvom poluvremenu. Dinamo je rezervirano ušao u utakmicu. Hajduk je bio puno agresivniji, što je standard kada igra na Poljudu, gdje je zasluženo vodio. Dinamo je bio spor, uspavan i nepovezan, no konsolidirao se nakon prvog dijela.

Hajduk kao da je pustio gas u drugom poluvremenu nakon što se potrošio jer je bio agresivan i moćan u prvom. Na kraju, kada se pogleda cijela utakmica, mislim da je 1:1 realan rezultat.

Što je razlog sporijeg ulaska Dinama u utakmicu?

Možda su misli bile na utakmici koja ih čeka u utorak protiv Milana u Ligi prvaka. Iako, svaka je utakmica za sebe, nema kalkuliranja. Možda su mislili da će biti lakše. Tu su se prevarili, Hajduk je bio moćan, baš je htio pobjedu.

Dinamo je bio rastrgan, nije mogao složiti tri dodavanja, nije bio konkretan i to mu se obilo o glavu. Hajduk je zasluženo poveo i još je Livaković spasio Dinamo nakon udarca Vukovića. Čudesna obrana, vrlo lako je moglo biti 2:0. Teško je vratiti se nakon 2:0 u Splitu. Hajduk može žaliti za boljim rezultatom. Da je uspio zabiti, teško bi se Dinamo vratio.

Kako je Ante Čačić pripremio i vodio utakmicu?

On uvijek kalkulira i miksa, možda je napravio poteze ususret utakmici Lige prvaka, koja im je najbitnija. Ali to je sasvim druga utakmica, Liga prvaka je druga dimenzija. Možda će u toj utakmici početi drugačije, tko zna. Dinamo je na papiru bio jak, ali to protiv Hajduka u prvom poluvremenu nije pokazao.

Sigurno je Čačić dao kritiku, s razlogom, na poluvremenu. Onda je to puno bolje izgledalo. Hajduk je baš pritiskao, što ga je potrošilo te se automatski povukao. Dinamo tad nije mogao izaći s loptom. Dinamo se, dakle, malo digao, a Hajduk povukao.

Bili ste napadač. Što kažete na prekršaj Chidozieja Awaziema na Bruni Petkoviću, kojim je Dinamo dobio kazneni udarac?

Teško je taj penal odmah svirati. Petković je ciljano ulazio na prvu stativu. Da ga nije povukao, mislim da bi Petković zabio gol jer je to situacija s pet metara na prvoj stativi. A vidjelo se da Awaziem nije gledao loptu, već Petkovića.

To je bio okidač za sviranje penala - nije pratio loptu nego je htio zaustaviti Petkovića. Previše je koristio ruke. Taj bi se penal svirao i na drugoj strani, svirao bi ga bilo koji sudac. Isprva se čini kao nonšalantno bacanje, ali vidio sam snimku par puta i mislim da je bio penal.

Dinamo u 13 utakmica ima 11 pobjeda i dva remija, odnosno s 35 bodova ima osam više od drugog Hajduka. Može li izgubiti tu prednost?

Uvijek može izgubiti prednost, znate ono kad se uđe u crnu rupu, to se svakome može dogoditi. Doći će do zamora materijala, puno je utakmica. Recimo, gledao sam Dinamo u Gorici, gdje je vrlo, vrlo lako moglo biti 0:0.

Gledao sam i utakmicu u Kranjčevićevoj, gdje je Lokomotiva protiv Dinama zaslužila minimalno bod. To bi bila četiri boda manje. Dinamo ima težak tempo. Podcijeniš li malo protivnika, lako ćeš se nasanjkati. No takve se stvari događaju. Igrači su umorni, igraju protiv Salzburga, Milana, Chelseaja... Trošiš se i misliš kako će biti lakše protiv "neke tamo Gorice". Vraga, svi znaju igrati nogomet.

Svi su napaljeni na prvog, što se vidi na terenu. Ponekad se čini da su momčadi zamijenile dresove. U takvim ti trenucima nedostaje snaga koju si imao tri dana ranije, kao da si uspavan na terenu. Ostali idu kao na motoru. Ima još puno do kraja. Ma kakvi, prvenstvo nije gotovo, tek je listopad.

Dinamo ima naporan mjesec. U listopadu je igrao dvije utakmice s RB Salzburgom, sad s Hajdukom, a slijede mu utakmice protiv Milana, Osijeka i Chelseaja.

Znam kako je to u Engleskoj, nemaš vremena za kvalitetan trening, samo relaksacije, masaže i kvalitetan san. Igrači su u špici sezone. Motivacije neće nedostajati, ali trebat će im puno odmora kako ne bi došlo do ozljeda. Pogledajte Manchester City i Liverpool. Svi su mislili da će City zabiti pet komada, a Liverpool je pobijedio. Zato je nogomet tako zanimljiv.