Perica Bukić: Znam da bi oni njega htjeli, ali moj sin neće igrati za Italiju

Foto: Borna Filić / Pixsell

LUKA BUKIĆ (24), vaterpolist Pro Recca, zatražio je talijansko državljanstvo, ali ne zbog toga da bi igrao za talijansku reprezentaciju.

Talijanski mediji pišu o Bukićevoj odluci na kojoj je inzistirao, kao i što podsjećaju na to da je Luka Bukić bez reprezentativnog poziva u hrvatskoj selekciji još od 2017. godine.

Ipak, razlog traženja putovnice nema veze s neigranjem u hrvatskoj reprezentaciji. Luka ne namjerava igrati za talijansku reprezentaciju i riječ je o birokratskom potezu njegova kluba koji želi smanjiti broj stranaca. Tako nam je u telefonskom razgovoru rekao Lukin otac i potpredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Perica Bukić.

"Pro Recco mu je ponudio opciju akreditiranja za talijansko državljanstvo. Njihov sustav funkcionira tako da prvenstvo i kup smiju igrati četiri stranca, od toga tri smiju biti u igri u isto vrijeme. S obzirom na to da oni imaju 7-8 takvih igrača koji nisu Talijani, zbog toga postoji opcija državljanstva za Luku. Tako bi olakšali klupsku situaciju i to nema nikakve veze s reprezentacijom. Ja znam da bi oni njega htjeli, bilo je takvih primjera u prošlosti i kod drugih naših igrača, nije to ništa novo. Ali nema nikakve opcije igranja za Italiju", rekao nam je Bukić.

Prema pravilima Svjetske organizacije vodenih sportova, sportsko državljanstvo moguće je zatražiti već nakon godine dana boravka u zemlji u kojoj igrač boravi i igra. Da bi zadovoljio uvjete, Luka Bukić ne smije za hrvatsku reprezentaciju nastupati minimalno dvije godine. Prema sadašnjoj situaciji, već tijekom 2019. godine ispunit će sve uvjete i steći će pravo na talijansku putovnicu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.