IVAN PERIŠIĆ

Perišić je točno ono što je Tottenhamu nedostajalo za iskorak

Foto: EPA

HRVATSKI reprezentativac Ivan Perišić novi je igrač Tottenhama. Inter je s pregovorima oko novog Perišićevog ugovora (trenutni mu istječe ovo ljeto) čekao predugo te je time odlazak iz Italije u Englesku postao idealan scenarij za Hrvata.

Perišiću je ovo bila vjerojatno najbolja sezona u karijeri. Okrunio ju je fantastičnom utakmicom u finalu talijanskog kupa protiv Juventusa, a nakon susreta je klupskim čelnicima poslao znakovitu poruku da se s najvažnijim igračima "ne čeka do posljednje sekunde".

Nakon toga bilo je jasno da povratka u crno-plavi dres neće biti. Do ovoga tjedna kao najkonkretnija opcija za novi Perišićev klub spominjao se Chelsea, no čini se da su presudili Tottenhamov novi talijanski štih te poznanstvo s Antoniom Conteom, koji je s Hrvatom prethodne sezone osvojio titulu prvaka Serie A.

Conte je resetirao Tottenham

Od svog dolaska Antonio Conte potpuno je resetirao Tottenham. Prošloga ljeta uprava je razmišljala o rebuildingu, najbolji igrač ekipe Harry Kane bio je blizu odlaska, a kada je počela sezona, tadašnji trener Nuno Espirito Santo naredao je niz slabašnih rezultata. Činilo se da će sezona već oko Božića biti spremna za zaborav.

Međutim, uprava kluba povlači dva bitna poteza. Na klupu sjeda Conte, a na mjesto sportskog direktora dolazi Fabio Paratici, dotadašnji, prilično uspješni, sportski direktor Juventusa. Conte i Paratici u siječnju uspijevaju baš iz Juventusa dovući Dejana Kuluševskog i Rodriga Bentancura, koji će se pokazati kao prava pojačanja.

Conte zatim oživljava Kanea, koji je imao slab prvi dio sezone, pronalazi pravu formaciju za nove i stare igrače te do kraja sezone uspijeva nanizati nekolicinu odličnih rezultata i odvesti Tottenham na četvrto mjesto, koje vodi u Ligu prvaka. Time je još jednom pokazao da je vjerojatno najbolji trener u tome koliko brzo prenosi vlastite ideje na igrače, a da te ideje istovremeno donose vrhunski rezultat.

Vrijeme je za iskorak

Nakon posljednjeg kola bio je vrlo zadovoljan četvrtim mjestom, no odmah je poslao poruku upravi da će mu za dodatni iskorak sljedeće sezone biti potreban značajan broj pojačanja, njih pet ili šest. Ako to nije moguće, najbolje bi za sve strane bilo da napusti poziciju trenera.

Inače prilično škrti vlasnik kluba Daniel Levy, na iznenađenje mnogih, ubrzo je prihvatio poruku te se samo nekoliko dana nakon Conteovog intervjua pojavila informacija da su Spursi osigurali Conteu oko 150 milijuna eura za nova pojačanja.

Gotovo je sigurno da će većina tog novca otiči na pojačavanje pozicije stopera, a Tottenham je tanak i u veznoj liniji te na bekovskim pozicijama. S obzirom na to da se za ovaj novac ne može dovesti baš pet ili šest elitnih igrača, jer se odštete za takve kreću u ciframa od 50 milijuna eura naviše, istek Perišićevog ugovora s Interom za Spurse dolazi kao naručen.

Jednako dobar fit kao Chelsea, znatno manja konkurencija

Conteov Tottenham, barem što se tiče formacije i geometrije, nalikuje na Tuchelov Chelsea, u koji je Perišić imao priliku prijeći, a još više na Inter iz kojega Perišić dolazi. Igra s tri stopera u posljednjoj liniji i dva krilna beka, a pozicija koju bi Perišić trebao okupirati je lijevi krilni bek.

Chelsea na toj poziciji već ima jednog vrhunskog igrača, Bena Chilwella, koji je, doduše, propustio gotovo cijelu sezonu zbog ozljede, no kada bi se vratio u formu prije ozljede, bio bi vrlo ozbiljna konkurencija Perišiću na njegovoj poziciji. Tottenham je iz istog razloga još bolji fit za Ivana.

Ondje su ove sezone od dolaska Contea zaigrala dva igrača, a to su Sergio Reguilón i Ryan Sessegnon. Obojica su u protekle dvije godine dovedena za cifre od 30 milijuna eura, ali niti jedan od njih nije do sada opravdao uložen novac.

Obojica su mladi i kvalitetni igrači, posjeduju neke izražene kvalitete, ali Tottenham je u situaciji u kojoj ne može čekati njihov potpuni razvoj i prilagodbu na Conteov nogomet. To je vjerojatno glavni razlog potrage za novim bekom i dolaskom Ivana Perišića.

Kompletan krilni bek

Reguilón do dolaska Contea nikada nije igrao krilnoga beka. Iako zna pridonositi napadu, primarne kvalitete su mu obrambene. Sessegnon je ljevonogo krilo pretvoreno u beka te stoga ima sposobnosti puno bolje sudjelovati u napadu, no još je taktički presirov i neiskusan da bi bio prvi bek ekipe koja je u vrhu Engleske i natječe se u Ligi prvaka.

Perišić zapravo nema niti jedan problem koji imaju ova dvojica, a to je ove sezone i pokazao. U napadu je elitan bek na svjetskoj razini. Prodoran je, koristi obje noge, ima vrhunski centaršut, a kada se nađe u pozicijama da završava akcije udarcem, nema problema ponovo upaliti onaj instinkt koji je dobio igrajući gotovo cijelu karijeru poziciju krilnog napadača.

S druge strane, ove sezone dodatno se popravio u obrambenim zadaćama, koje su nužnost na poziciji krilnoga beka. Aktivno sudjeluje u presingu, a njegova izuzetna motoričnost omogućuje mu da bez ikakvih problema odrađuje obje faze igre na viskom nivou.

S obzirom na to koliko njegove karakteristike odgovaraju današnjem poimanju bekova, šteta je što možda i ranije nije odradio transformaciju iz krilnog napadača u krilnog beka. S 34 godine upravo mu je protekla sezona u Interu vjerojatno najbolja i najkompletnija u karijeri, a o tome smo nedavno pisali i opširnije.

Posljednja, ali idealna prilika

Gledajući sve parametre koji su nama dostupni, nema nikakvog razloga da Perišićev transfer u Tottenham ne bude uspješan. Na tržištu ne postoji dostupan bek Perišićeve kvalitete kojeg bi Tottenham dobio jeftinije od nekih 60 milijuna, a kamoli besplatno.

U njemu Tottenham dobiva gotovog, provjerenog i kompletnog igrača koji je kroz karijeru igrao u najvećim klubovima, pod trenutnim trenerom i u vrlo sličnim sustavima.

Ono što je nemoguće pretpostaviti je kada i kako će na Perišića početi djelovati njegove godine te hoće li razlika između tempa i intenziteta Premier lige i Seria A biti prevelika. Dvije ili tri slabije utakmice engleskoj su javnosti dovoljne da bi se novog igrača proglasilo promašajem, no oko tih faktora se jednostavno ne vrijedi zamarati.

Činjenica je da je Perišić ove sezone igrao nogomet života u sustavu i u ulozi koju bi trebao imati pod Conteom. Zbog toga je ovo idealna, a vjerojatno i posljednja prilika da svoje sposobnosti pokaže na najvećoj svjetskoj pozornici i okruni već sada ogromnu karijeru.