Perišićev potez nakon ispadanja Sose pokazao je koliko je Hrvatska moćna

Foto: Profimedia

NAKON remija bez golova s Marokom na otvaranju SP-a, Hrvatska je protiv Kanade u drugom kolu skupine F Svjetskog prvenstva pokazala moć. Dalićeva momčad razbila je rivala s velikih 4:1, a za Index je utakmicu analizirao Krunoslav Rendulić. 

Remi protiv Maroka nas je sve malo iznenadio, ali to je zato što smo drugi na svijetu. Sami smo sebi podigli letvicu i bod protiv Maroka nas je razočarao. Sad se pokazalo da taj rezultat nije bio nimalo loš. Protiv Maroka smo u defenzivi bili fantastični, no u organizaciji igre prema naprijed nije bilo najbolje. Pokazali smo da smo kompletna momčad. Probudio nas je rani gol, za Hrvatsku je utakmica počela u drugoj minuti. Rekao bih čak da su nas razljutili tim golom.

Ključ pobjede je bila veza. Protiv Maroka to nije izgledalo najbolje, no protiv Kanade je bilo impresivno. Tu nam nisu mogli parirati. Kad imate ona tri virtuoza i kad je svakom od njih dobar dan, onda je Hrvatska nevjerojatno jaka. Posebno mi je drago zbog Kovačića i Kramarića.

Kramarića i Kovačića su mnogi napadali, a sad su heroji. Takvi smo mi Hrvati

Toliko su bili kritizirani, napadani, omalovažavani, a sad su pokazali o kakvim se igračima radi. Kova je ekstra-klasa. Milina je gledati kako izlazi iz pritiska, kako prolazi između linije. Uništio je Hutchinsona. Prošao je pokraj njega valjda sto puta. Kovačić kad ima svoj dan, onda je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji.

E sad, zašto Kova nema često svoj dan, ne znam, ali definitivno nije zaslužio silne kritike. Rekao bih da su ga one silno motivirale da odigra ovakvu utakmicu. Nekad odigraš malo slabije, nekad malo bolje, ali to je najbolji dokaz da je nogomet baš kao i život. Momak je igrao u Interu, Realu, sad je jedan od ključnih igrača Chelseaja. Jednom te vrhunski klub može uzeti na lijepe oči, tri puta ne. 

Slična stvar je s Kramarićem. Andrej i Kova su toliko kritika primili na svoj račun posljednjih dana, da sam posebno sretan zbog njih. Kramarić je odigrao fantastično. Pokazao je inteligenciju, lukavstvo, snalažljivost i ubojitost. Onaj treći gol Hrvatske je malo remek-djelo.

Svaka mu čast na tome. Kramarić je lutalica, baš mu je pasala ova utakmica. Nitko ne zna što je Krama igrao, na kojoj je poziciji bio, a sve mu je odgovaralo. U obrani je također odigrao sjajno. Fantastično je pomagao Juranoviću. 

Da ga je Dalić bilo gdje stavio, Kramarić bi protiv Kanade odigrao briljantno. Na koncu, pa da nije klasa, zar bi mogao egzistirati toliko u Bundesligi? Sad će svi dizati u nebo i Kovačića i Kramarića, a do pola sata prije utakmice s Kanadom, bili su napadani. No, to smo mi Hrvati. Ili si nula ili si genijalac. Nema sredine. 

Drago mi je zbog Juranovića

Također, jako sam sretan kako se Juranović vratio u utakmicu nakon dvije greške na početku. Kod prvog gola je pogriješio, ali njegova greška je bila samo jedna u nizu naše uže obrane. Ispao je Sosa, pa Gvardiol, a onda je i on izgubio Daviesa iz fokusa. Također, treba priznati da je i centaršut bio fantastičan.

Prvih 20 minuta utakmice je bio impresioniran Svjetskim prvenstvom, no kasnije je odigrao odlično. Hrvatska je jaka, momčad ga je digla i izvukla, a onda je on vratio momčadi. Drugi gol koji je zabio Livaja je dobrim dijelom njegov gol. 

Jedan detalj je pokazao kakvu moć ima ova Hrvatska

Hrvatska je odigrala odlično, a jedan detalj sam zamijetio koji možda najbolje pokazuje s kakvom smo željom, stavom i odlučnosti odigrali utakmicu. U drugom poluvremenu su Kovačić i Sosa u jednom trenutku ispali, Gvardiol je požurio pokriti poziciju Sose, a Perišić je sprintao preko cijelog terena da začepi rupu koja je nastala micanjem Gvardiola. Tu sam vidio kakva je ova Hrvatska momčad. 

Protiv Belgije će biti jako teško. Premda su oni možda i najveće razočaranje turnira, i dalje su to igrači koji imaju kvalitetu. Hazard na trenutke pokazuje poteze svjetske klase, ali vidi se da je ocvalo cvijeće. Bekova nemaju, bez Lukakua u napadu nemaju pravu opasnost, no ipak treba biti oprezan.