Petković: Ja bih bio najsretniji da Budimir zabije dva gola. Svi moramo dati više

Foto: Nel Pavletic /PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija nalazi se u teškoj situaciji pred utakmicu posljednjeg kola grupne faze Europskog prvenstva. Igrat će je u ponedjeljak od 21 sat protiv Italije, nakon što je Euro otvorila porazom 0:3 protiv Španjolske i remijem 2:2 s Albanijom.

Pobjeda Hrvatskoj donosi prolaz u osminu finala Eura, remi je gura u krug reprezentacija kojima nastavak natjecanja ovisi o ishodima utakmica drugih momčadi na turniru. Španjolci bi trebali pobijediti Albance, a u preostalih pet skupina morale bi se naći barem dvije trećeplasirane reprezentacije koje su osvojile maksimalno dva boda, a i u tom slučaju bi odlučivala gol-razlika.

Bruno Petković i Dominik Livaković najavljuju utakmicu s Italijom.

Posted by Index.hr on Friday 21 June 2024

Evo što su na današnjoj press-konferenciji rekli Bruno Petković i Dominik Livaković, koji su govorili o Italiji, utakmici s Albanijom, ali o problemima u momčadi.

Što ne funkcionira u igri reprezentacije?

Petković: Teško je to procijeniti iznutra. Većinu utakmice protiv Albanije bili smo u rezultatskom minusu. Jedan plan igre se dogovoriš i nakon deset minuta moraš sve promijeniti. Možda malo previše forsiramo i riskiramo jer gubimo. Promašeni pasevi, izgubljene lopte stvaraju nervozu i teško je igrati.

Individualno moramo svi dati više iako na nikoga ne mogu uprijeti prstom da se ne trudi. Moramo možda pokazati, ne veće zajedništvo, nego da pušemo svi u istom smjeru... Da svi te taktičke zamisli koje nam stožer da da ih slijedimo jednosmjerno.

Držimo se jednog plana igre i ne trebamo imati previše ideja sa strane. Puno toga se piše, spominje se neka negativna atmosfera zbog nekih kritika prema meni ili drugim igračima. To je profesionalni sport, nije bitno kome je netko uputio kritike.

Mi smo muškarci, moramo ići dalje. Svima koji smo tu je u cilju da ostvarimo bolji rezultat. Nekad ispadne drukčije, nekad prva akcija protivnička završi u našem golu, nekad te ne pomazi sreća. Nekad smo igrali loše, a dobili, a izgubili one koje smo igrali dobro. Vjerujte da ovu utakmicu čekamo spremni.

Kakvo imate mišljenje o Donnarummi?

Livaković: Bio je najbolji igrač zadnjeg Eura. Odličan je golman, mlad i sve najbolje o njemu.

Što očekujete od utakmice protiv Italije, za vas je to utakmica života i smrti? Što pamtite iz Italije?

Petković: Mogu se samo ponoviti... Bili su u podređenom položaju. Svjesni smo što nismo napravili i moramo biti maksimalno fokusirani na pobjedu. Iskustva u Italiji su dobra i loša. To je dio odrastanja i nisam ostavio veliki trag. Žao mi je što nisam, ali me je jako puno naučilo i dalo mi je vjetar u leđa. Nakon tog iskustva bio sam kompletniji igrač.

Je li vam činjenica da je Hrvatska više namučila Španjolsku nego Italija poticaj i kako ste vidjeli Talijane sinoć?

Petković: Pokazali su Talijani određene deficite u svojoj igri. Bili su u jako podređenom položaju veći dio utakmice i sigurno smo vidjeli neke stvari koje bismo mogli implementirati u našu igru, a njima neće pasati. Nismo još detaljno analizirali. Imat ćemo dosta vremena da analiziramo gdje im možemo najviše naštetiti.

Bruno, možete li reći koje zadatke od vas traži izbornik na utakmici i jeste li zadovoljni koliko ste ih uspjeli ostvariti? Vaši golovi rušili su velike reprezentacije, je li Italija sljedeća?

Petković: Zahtjevi variraju od utakmice do utakmice. Sigurno da u određenom sustavu nekad izbornik procijeni da sam ja bolji izbor za tu utakmicu s obzirom na karakteristike. Protiv Albanije smo imali plan igre da će krila malo više napadati, a ja biti mantinela, koja traži lopte u međuprostorima.

Imali smo peh, možete nazvati i lošijim ulaskom u utakmicu ili lošijim pristupom, da iz svake prve šanse primimo gol. Nakon toga je planove koje si imao teže provoditi jer krećeš iz deficita. Sve drukčije gledaš, nervozniji si, protivnik drukčije reagira... Nažalost, bez obzira na pehove, isključiva krivica je na nama i sigurno da smo ostali dužni.

Što se tih velikih golova tiče, nije mi prioritet da bude Bruno Petković taj koji riješi utakmicu u ponedjeljak, nego da Hrvatska pobijedi. Uvijek sam bio momčadski igrač i ja bih bio jako sretan da Ante Budimir zabije dva gola i da pobijedimo. Nemam nikakvih osobnih interesa. Naravno da bih volio da sam ja taj, ali jedini cilj mi je da prođemo dalje.

Dominik, izbornik je rekao da protiv Italije počinje nokaut-faza. Koliko ste kao momčad spremni i koga biste od talijanskih napadača izdvojili?

Livaković: Svaka utakmica na velikom natjecanju je kvalifikacijska. Sami ovisimo o sebi u toj utakmici i to je dobro. Što se njihovih igrača tiče, imaju stvarno kvalitetnu ekipu... Scamacca, Chiesa, Fratesi, to su kvalitetni igrači u dobrim klubovima. Treba ih dobro analizirati i pripaziti na njih.

Bruno, kako vam se čine Italija, u kojoj ste igrali kao mlad igrač i, Dominik, koliko vam je teže kad se mijenja četvorka ispred vas? Sad ćemo imati treću različitu obranu?

Petković: U mladim godinama sam otišao u Italiju i puno me to naučilo. Bio sam još mlad, malo i tvrd i nisam toliko upijao kad sam došao, ali sam puno toga naučio. Većina trenera su manje-više bili svi od reda samo taktika, taktika, taktika. Jako puno se radilo na treninzima i puno oko taktike.

Koliko će to biti bitno za iduću utakmicu... Vjerujem da je individualna taktika jako dobra i da ti igranje u Italiji jako pomaže, ali imamo mi iskusnih igrača, koji igraju na najvišem nivou i najbitnije je da svi pušemo u isti smjer.

Talijani su Albance izdominirali, ali su protiv Španjolske bili u podređenom položaju. Jako su teško izlazili i, iako rezultat govori drukčije, Španjolci su odigrali puno bolje protiv njih nego protiv nas.

Livaković: Počeli smo s različitim obranama, ali sve to su kvalitetni igrači. No, pet golova primljenih u prve dvije utakmice nije ugodno, prvo meni, a onda i svima. Moramo poraditi na nekim segmentima i popravit ćemo to u sljedećoj utakmici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.