Pičkice u kockicama

Foto: Luka Šangulin / Index

*Povodom svjedočenja Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću, odnosno promjene iskaza koji je kapetan reprezentacije Hrvatske dao prošle godine USKOKU-u, na ono izrečeno danas u sudu, čime je od inkriminiranja Mamića za uzimanje Dinamova novca prešao put do svjedočenja u njegovu korist, ponovno objavljujemo komentar iz 2015.
 
Tada smo pisali o onome o čemu se tada nije pisalo u hrvatskim mainstream medijima: neraskidivoj i višestrukoj poslovnoj povezanosti, od terena, preko svlačionica, do bankovnih šaltera, između nedodirljivih i idealiziranih hrvatskih nogometnih zvijezda i gazde hrvatskog nogometa. Komentar objavljen 9. rujna 2015. povodom pada izbornika Nike Kovača u ovoj koprodukciji, a nakon što mu je Mamić javno okrenuo palac dolje, opet objavljujemo u originalnoj verziji. Ne zato što se pokazao proročanskim, nego kroničarskim:
 
SRAMOTNO ponašanje igračkih zvijezda u zadnjih desetak godina Mamićeve svevlasti u reprezentaciji i HNS-u, točnije u svim velikim krizama, pa tako i u ovoj aktualnoj i dalje je tema o kojoj se ne piše ili javno ne govori.
 
O tome da nam je Mamić nakon Dinama zgadio i reprezentaciju, o tome da je preostalo samo još da njegov brat bude izbornik, o Kovaču kao izborniku s jedinom referencom, a to je kumska povezanost s vladajućim klanom, zatim Srninom igranju za reprezentaciju barem dva ciklusa predugo, dakle o svemu onom što ovih dana svi komentatori otkrivaju sebi i čitateljima, na ovim stranicama pisao sam prije četiri, tri ili godinu i pol.
 
Usput budi rečeno, na Indexu ste davno, povodom Štimčeva ustoličenja, mogli pročitati komentar u čijem je naslovu stajalo kako autor teksta više ne navija za ovakvu reprezentaciju "Hrvatske". Ne navijam ni za Kovačevu, zato što je poput one koja joj je prethodila i one koja će je naslijediti - Mamićeva.
 
Sramotno ponašanje skupih hrvatskih reprezentativaca
 
Zato se sada nećemo prikloniti općem trendu pljuvanja po Gazdi ili još jednom njegovom podrepašu-kvotašu na klupi Repke, nego podsjetiti na sramotno držanje koje u svemu tome imaju oni koje se nikada, pa ni sada ne dira, a to su reprezentativci, igrači na terenu.
 
Jasno je da su neiskusni, netalentirani i nekvalitetni BilićŠtimac i Kovač na prestižnu funkciju postavljeni milošću Božjom, dakle Mamićevom, kako bi ispunjavali Šefove naloge, pozivali igrače koje se mora prodati, donosili Savezu milijune plasmanima na velika natjecanja.
 
Njima korisni dio ove faustovske pogodbe bilo je također statiranje u raskošnom izlogu, nakon kojeg bi svakog od ovih različitih, ali opet tako istih i prozirnih Mamićevih sluga, trebao pokupiti i raskošno platiti neki od naivnih i bogatih stranih klubova, jer zašto bi od igranja za Repku profitirala samo Obitelj?
 
Mamićevi izbornici u Repku zovu Mamićeve igrače zbog prodaje
 
Od Mamićevih izbornika, nakon neuspjeha na klupi Hrvatske uhljebio se tek Bilić, ali se zato šakom i kapom prodaju svi igrači koji u sastavu Vatrenih osvanu pod nerazriješenim okolnostima, usprkos nježnim godinama ili bolno očitom manjku kvalitete.
 
Baš svi nakon promocije u dresu Mamićeve Repke nađu angažmane od Kine do Italije, nakon čega mnogi od njih nestanu s izborničkog popisa, jednako misteriozno kako su se tamo i našli.
 
Oni koji tamo ostaju, odnosno oni koji su vječni, nezamjenjivi, institucije i legende i koji također itekako profitiraju od igranja za Hrvatsku, iako svi ti asovi i zvijezde nisu svih ovih godina sposobne proći skupinu velikog natjecanja, također odrađuju svoj dio pogodbe s Mamićem, jednako kao što to rade Gazdini novinari, kada treba smijeniti do jučer sigurnog trenera Dinama ili izbornika Repke.
 
Igrači dobro znaju tko je Gazda cirkusa za lakovjerne navijačke debile
 
Igrači naime itekako dobro znaju tko je Gazda cijelog tog domovinskog i domoljubnog cirkusa za lakovjerne navijačke debile, tko postavlja i smjenjuje izbornike i određuje kvote igrača u Repki.
 
I ništa im to ne smeta, jer kako objašnjavaju, njih "zanima samo Hrvatska i ono na terenu, gdje za svoju zemlju daju 120 posto svojih mogućnosti."
 
Postotke od vlastitih prodaja u inozemstvo će pak ravnomjernije raspodijeliti s Mamićem, saznajemo ovih dana nakon što je iz USKOK-a procurilo kako je Modrić na bankovnom šalteru odigrao dupli pas s Obitelji.
 
Tajni dilovi i procenti s ostalim igračima poznati su samo odabranima, ali je zato sramota kojom igrači odrade svoj dio pri rušenju potrošenih Mamićevih namjesnika na klupi itekako javna.
 
Bilića nisu rušili usprkos njegovim neuspjesima, jer izbornik-prijatelj ega im je gladio perom po guzi nježnije nego maseri i fizioterapeuti.
 
Štimac, kojim je Mamić htio zamijeniti Bilića već nakon debakla u Ateni u kvalifikacijama za EP 2012., za što je također tražio suglasnost saveznika iz svlačionice, uvijek je figurirao kao Faca u našem tragikomičnom nogometnom miljeu, ali Mamić i jataci s terena pokazali su mu koliki je amater.
 
Vidjeli ste kako je Norveška srušila Kovača u Oslu, dok su mu igrači statirali. E pa sjetite se Glasgowa prije dvije godine i kako su skromni domaćini protiv hrvatskih majstora koji "ne razumiju Štimca", izgledali poput Barce na speedu. Jutro poslije, Štimac je bio na apaurinima, pokojni.
 
Igrači smjenjuju izbornike, ali ne otkazuju poslušnost onome tko ih doista bira i prodaje
 
Oni koji brane neobranjivo - bahate, arogantne, bogate polubogove koji reprezentaciju shvaćaju kao doživotnu privilegiju ili odmor od klupskog drila, reći će kako su igrači veliki majstori i da im se ne da igrati za izbornika koji se pokaže nedorastao da ih vodi.
 
Točno, ali zato zadnjih deset godina ne otkazuju poslušnost onom tko ih doista bira, vodi, prodaje, koji im postavlja izbornike i s kojim ih zajedno smjenjuju. Onom s kojim konačno, dijele odštete od transfera.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.