HRVATSKA OSVOJILA DAVIS CUP

Pilić: Skandal je ovo što rade! Ubili su Davis Cup

Foto: Guliver Image/Getty Images; EPA

HRVATSKA se okitila drugim svjetskim teniskim zlatom u francuskom Lilleu na krilima Marina Čilića i Borne Ćorića.

Pogledajte kako je Trg bana Jelačića dočekao osvajače Davis Cupa

Kao i uvijek, krenule su kolati razne analize iz kojih je proizašla činjenica da Hrvatskoj na putu do Davis Cupa nije stajao niti jedan igrač iz top 20 društva.

S tim smo pitanjem otvorili razgovor s legendarnim Nikolom Pilićem, bivšim hrvatskim izbornikom koji je 2005. u Slovačkoj osvojio prvo hrvatsko zlato u Davis Cupu.

"Takva je situacija kakva je. Hrvatska je pobjednik Davis Cupa, to će se zapisati, a poslije toga nitko neće reći da je Francuska bila oslabljena. Točno je to da nismo pobijedili nikog iz top 20, no dečkima se ne može uskratiti želja, da su se borili i da su osvojili Davis Cup. Ja im čestitam na tome."

Francuskoj je uoči finala otpao prvi reket Richard Gasquet, pozivnice od izbornika Yannicka Noaha nisu dobili igrači poput Gillesa Simona i Gaela Monfilsa, pa su jedino u konkurenciji parova mogli parirati.

"Chardyju nije bilo mjesto u finalu, a Čilića je motivirao Zadar"

To se potvrdilo od petka do nedjelje u Lilleu budući da su jedini bod u finalu Francuzi uzeli u konkurenciji parova zahvaljujući Herbertu i Mahutu koji su bili bolji od Pavića i Dodiga.

"Francuzi su odigrali koliko su mogli. Tsonga je momak koji je bio ozlijeđen, falilo mu je mečeva i nije u top formi, a pritisak u finalu je uvijek takav. Chardy apsolutno nije bio taj koji je trebao biti u finalu. Naši momci su solidni, dobra ekipa, imamo dva igrača u prvih 12 na svijetu i jednostavno smo jači od njih. I prije sam rekao da je Marin Čilić sigurno taj koji će željeti promijeniti imidž zbog poraza u Zadru."

A od sljedeće godine mijenja se cijeli koncept Davis Cupa. Tvrtka Kosmos gdje je jedan od lidera Barcelonin stoper Gerard Pique potpomognuta japanskim i kineskim ulagačima dala je ponudu ITF-u koja se ne odbija.


Naime, obećali su uložiti tri milijarde dolara kroz 25 godina, no onda će natjecanje morati proći kroz revolucionarne promjene.

Konkretno, umjesto četiri tjedna u godini, bilo to u gostima ili kod kuće, igrat će se jedan tjedan i to na kraju sezone u jednom gradu. Madrid je prvi uspio izboriti domaćinstvo u konkurenciji Lillea, Istanbula i St. Peterburga.

Pilić apsolutno protiv promjena u Davis Cupu

Na toj završnici bit će 18 reprezentacija. Igrat će se do dvije pobjede umjesto tri te na dva dobivena seta umjesto tri. Do sada su se igrala četiri singl meča i jedan parova, a sada nam slijedi dva singla manje.

"To je skandal, mislim da će biti bojkota. Mislim da neće igrati top igrači. Gdje je atmosfera, vidjeli ste jučer 25 tisuća navijača na tribinama? Iako su Francuzi gubili, navijali su kao ludi. To je draž Davis Cupa, to su s novcima ubili", smatra Pilić pa dodaje:

"Tko će gledati u Madridu ako budu igrali Kanada i Južna Koreja? Dvadeset ljudi će to gledati. Taj Pique i Japanac su napravili grešku i ne znam kako je federacija na to pristala."

Želja ITF-a je promjenom pravila smanjiti igračima broj putovanja tijekom sezone jer to je, smatraju, glavni razlog što većina top igrača ne igra za svoje reprezentacije.

Za Pilića to i dalje nije dovoljno dobar argument.


"Ovi tenisači danas igraju po 19-20 turnira, mi smo u moje doba imali 32 turnira i igrali, iako je danas teže igrati nego tada. Ma, s moje strane to jednostavno nije dobro."

Objasnio ulogu Davis Cup izbornika 

Prebacili smo se potom na ulogu izbornika u Davis Cup reprezentacijama. Mnogi laici posprdno će reći kako bi to mogao raditi "bilo tko" jer na terenu ipak igraju tenisači koji ovise o svojoj igri, a uz to, cijelu godinu treniraju sa svojim trenerima.

"To je rekao i Muster dok nije postao kapetan. Onda je vidio što se događa. Ta uloga je izuzetno važna. Moraš složiti ekipu i atmosferu. Naboj ekipe mora postojati, moraš im davati snagu i želju za pobjedom. I kad je atmosfera dobra, onda su igrači inspirirani. Ako toga nema, nema ni rezultata."

Uz Pilića, Željko Krajan je jedini hrvatski izbornik sa svjetskim zlatom.

"Bio je u mojoj akademiji kao igrač, slijedio sam ga na nekoliko turnira i bio mi je igrač, u mojoj ekipi. Mislim da je on u redu", kaže nam Pilić pa komentira legendarnog francuskog izbornika Yannicka Noaha koji nakon ovog Davis Cupa odlazi iz tenisa:

"On je šampion. Bio je odličan igrač. Ovo mu je bio zadnji meč, posebno emotivan, i sigurno da je bio više vezan nego prije toga."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.