KREĆE RUKOMETNI EURO

Pjevali su himnu i kad nije bilo razglasa. To je ekipa iz dvije ulice s Cetinja

Foto: Pixsell

CRNA GORA je neugodna reprezentacija, sastavljena iz dvije ulice s Cetinja. Ovako je Lino Červar prije više godina opisao protivnika koji ga u četvrtak od 20:30 u Grazu čeka u prvom kolu Europskog prvenstva.

Lavovima, kako ih u domovini zovu zbog patriotskog pristupa, ovo će biti peti Euro. I još uvijek čekaju na pobjedu, uz čak 14 poraza i remi. Taj remi dogodio se protiv Rusije (25:25) u debiju na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine, gdje su crnogorski rukometaši izborili nastup kao prva nacionalna reprezentacija od neovisnosti dvije godine ranije. Tada su s tim bodom prošli dalje, ali nikada nisu pokazali objektivni potencijal na velikim natjecanjima, iako su ga redovito potvrđivali u kvalifikacijama rušenjem rukometnih velesila poput Švedske, Njemačke ili Islanda, a u borbi za ovaj Euro su u Podgorici srušili svjetske i olimpijske prvake Dance 32:31. 

Izbornik Crne Gore: Svi znamo što je Hrvatska u rukometnoj povijesti

U Crnoj Gori, posebno u rukometnom gradu Cetinju, hrvatska rukometna reprezentacija oduvijek je služila kao primjer kako stići do najvećih dostignuća. Zato o njoj uoči utakmice na Euru u superlativu za Index govori i izbornik Zoran Roganović.

"Svima je poznato što Hrvatska predstavlja u svjetskom rukometu. Iako posljednjih par godina nisu stizali do najviših odličja, poznati su kao jedna od najuspješnijih reprezentacija u rukometnoj povijesti. Samo poštovanje imamo prema njima i sigurno je da su najveći favoriti u skupini i u nastavku prvenstva. Iako oslabljeni neigranjem Štrleka i ozljedama nekih igrača, to ne umanjuje njihovu ambiciju da doguraju do završnice prvenstva i još jednom pokažu da su među najboljima na svijetu", naglašava Roganović, inače rođen na Cetinju, koji je dugi niz godina igrao u Švedskoj, gdje živi i danas, a kao igrač je bio dio epskih pobjeda reprezentacije.

Također, na Cetinju je rođen i nekada najbolji igrač svijeta, a danas trener PPD Zagreba Veselin Vujović.

Crna Gora ostala bez Vujovića i Božovića, koji su srušili Hrvatsku

Hrvatska je do sada uglavnom bez većih problema pobjeđivala Crnu Goru, ali je Červarova momčad doživjela i jedan poraz, u njihovom posljednjem službenom dvoboju. Hrvatska je u prvoj utakmici doigravanja za SP slavila s uvjerljivih 32:19, a onda u uzvratu gubila 13:6 i riskirala šokantno ispadanje. Ipak, u nastavku se uspjela konsolidirati i izgubiti samo 32:31 te otići na SP u lipnju 2018. godine.

Zanimljivo, tada je Hrvatskoj devet golova zabilo sjajno lijevo krilo Miloš Vujović, od čega deveti u posljednjim trenucima iz sedmerca za pobjedu, dok je Miloš Božović bio drugi najefikasniji igrač Crne Gore, s dva gola manje. Međutim, izbornik Roganović ovih je dana u pripremnoj utakmici protiv Slovenije ostao bez spomenutog dvojca zbog ozljeda pete i ramena. Vujović, igrač mađarske Tatabanje i od sljedeće sezone član njemačkog Berlina, izgubljen je za cijelo prvenstvo, dok će Božović, od sljedeće sezone novi igrač PPD Zagreba, sigurno propustiti Hrvatsku, a pod upitnikom je za utakmice protiv Srbije i Bjelorusije u skupini.

Embed from Getty Images

"Červar je jedan od najvećih trenera ikad"

Rukometna Crna Gora jako je ponosna na gore navedenu Červarovu rečenicu o njezinoj reprezentaciji, a Roganović izuzetno cijeni hrvatskog izbornika.

"Koliko čujem, ovo će biti posljednje Europsko prvenstvo Červara, kojeg smatram jednim od najvećih trenera ikad. On je inovator, motivator i rukometni znalac kakvog Balkan odavno nije imao. Par puta sam nakratko razgovarao s njim i mogu reći da me je tih par minuta toliko inspiriralo da svaku riječ pamtim i hvala mu na tome", poručuje izbornik Roganović, koji je svjestan da njegovu momčad čeka težak posao protiv Hrvatske.

"Hrvatska je prije svega tim i da ovisi o jednom ili dva igrača ne bi bila tu gdje jest. Hrvati igraju moderan rukomet, spremni su fizički i imaju rješenje za svaku vrstu obrane. Ne bih spominjao imena i izdvajao neke igrače jer su jaki na svim pozicijama. Imaju odlične kretnje u napadu, suradnju s kružnim napadačima, brza krila, a obrana im je brutalno jaka", analizira crnogorski izbornik. 

Embed from Getty Images

Bez Vuka Borozana protivnicima Crne Gore je puno lakše

Iako navijači spomenutu momčad vole možda više nego ijednu drugu, jer su igrači često igrali srcem i pjevali himnu kada je nije bilo s razglasa, oko nje se uvijek događaju neke teško objašnjive stvari. Ranije su, prije više godina, reprezentaciju napustili sjajni desni bek i bivši igrač Zagreba Žarko Marković, kao i golman Goran Stojanović. Prvi se godinama nije želio odazvati izborniku zbog navodnog sukoba s čelnicima Saveza, dok se drugi povukao iz ekipe "zbog bolova u leđima". Međutim, kasnije su obojica otišla igrati za Katar i s njim stigli do finala Svjetskog prvenstva 2015. godine te osvojili prvu i jedinu (srebrnu) medalju u povijesti Katara. Dio momčadi bio je i treći rukometaš iz Crne Gore, pivot Jovo Damjanović iz Nikšića.

Embed from Getty Images

Višegodišnji problemi na relaciji Savez - reprezentacija skupo su koštali Crnu Goru i nakon toga. Tako je nakon silnih neslaganja i javnih sukoba s tadašnjim predsjednikom RSCG-a Zoranom Radojičićem reprezentativnu karijeru zamrznuo i uvjerljivo najbolji igrač Vuko Borozan. Sjajni lijevi bek s Cetinja kao klinac je iz Lovćena otišao u Karlovac, a 2015. s Vardarom postao europski prvak, ali je usred prošle sezone otišao u Veszprem i propustio drugi put osvojiti Ligu prvaka s makedonskim klubom. 

U međuvremenu je Radojičić otišao, a Savez su preuzeli bivši slavni igrači reprezentacije Petar Kapisoda (predsjednik), Draško Mrvaljević (direktor svih reprezentacija), kao i naš sugovornik i današnji izbornik Roganović. Treba li spominjati da su sva trojica s Cetinja...

Ipak, slučaj Borozan nije riješen do danas, a nerijetko su crnogorski mediji pisali o njegovom navodnom planu da u budućnosti, poput Markovića, Stojanovića i Damjanovića, zaigra za Katar.

Za sada od takvog scenarija nema ništa, ali ni od mogućnosti da Borozan opet zaigra u dresu matične reprezentacije. 

Embed from Getty Images

Najveća opasnost po Hrvatsku su Simić, Lipovina, Čavor i Grbović

Da ne bude sve tako crno tu je odlični golman Nebojša Simić (Melsungen), koji je nakon godina krize i sukoba sa Savezom ipak stao na gol Crne Gore i bit će jedan od njenih najvećih aduta na ovom Euru. Tu je i mladi bek Branko Vujović (Vive Kielce), koji je ranije odlučio igrati za reprezentaciju Poljske, ali se potom predomislio i mogao bi biti veliko otkriće u Grazu. 

Od ostalih igrača, Červarova momčad svakako mora obratiti posebnu pozornost na bundesligaške lijeve bekove Vladana Lipovinu (Balingen-Weilstetten) i Stefana Čavora (Wetzlar), ali i na svestranog pivota Nemanju Grbovića (Steaua).

Suprotno tome, u nedavnim pripremnim utakmicama Crna Gora je lako izgubila od Slovenije (37:22), a potom tijesno i od Sjeverne Makedonije (25:24).

Ambicija Crne Gore - prva pobjeda na Euru

I dok ženska crnogorska reprezentacija iza sebe ima srebro s Olimpijskih igara u Londonu 2012., što je jedino olimpijsko odličje susjeda u povijesti, ali i europsko zlato iste godine iz Beograda, muška ekipa nikako da dotakne zvijezde. U kvalifikacijama je najčešće oduševljavala, a potom na velikim natjecanjima uglavnom bila lak plijen. 

No da je često i opasna svjedoči teška pobjeda Danske (30:28) u Gdanjsku na Euru 2016. godine. Mogla je već tada Crna Gora prekinuti crnu seriju na velikim natjecanjima, ali je baš taj pritisak na kraju presudio. Zato uoči utakmica protiv Hrvatske, Srbije i Bjelorusije Crnogorci imaju samo jednu želju.

"Naša ambicija je da budemo konkurentni sa svim protivnicima u skupini i pokušamo pobijediti u barem jednoj utakmici jer do sada nismo uspjeli to ostvariti. To bi bio jedan korak naprijed za ovu mladu generaciju, pred kojom je izuzetna budućnost. Dakle, ta prva pobjeda na Euru bila bi nam svakako veliki vjetar u leđa", priznaje Roganović, čija je momčad, kako smo ranije naveli, kadra pobijediti Dansku u posljednjim kvalifikacijama, ali i senzacionalno remizirati kod kuće protiv Farskih otoka (24:24).

To najbolje opisuje prvog protivnika Hrvatske na Euru, koji je spreman učiniti velike stvari, ali i često pasti bez ispaljenog metka, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima. No oprez i najozbiljniji pristup za Duvnjaka i društvo svakako su obaveza u Grazu ako ne žele osjetiti sudbinu Danaca. 

* Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om, te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.