"Plači, srpski nogometu. Čak su nam i Hrvati zavidjeli, a sad smo jad i čemer"

Foto: Profimedia

28 UTAKMICA. Jedna pobjeda, dva remija i 25 poraza uz gol-razliku 21:75. To je konačni učinak pet srpskih klubova u Europi ove sezone. Tako se definitivno potvrdilo ono što smo već pisali. Ono što je trebala biti sezona renesanse srpskog nogometa pretvorilo se u debakl. Ovog tjedna su sva tri preostala njihova kluba u eurokupovima, Crvena zvezda, Čukarički i Bačka Topola, napravila ono što rade od ljeta - izgubila utakmice. Zvezda od Manchester Cityja (3:2) u Ligi prvaka, Čukarički od Genta (2:0) i Bačka Topola kod Olympiacosa (5:2) u Konferencijskoj ligi. Paradoks je da je jedinu pobjedu Srbiji ove sezone donio Partizan, koji je ispao tako rano u pretkolu Konferencijske lige da se više ni ne pamti da je ove sezone bio u Europi. 

Srbija za samo par mjeseci pala čak osam mjesta, ali tu nije kraj njenom sunovratu

Srbija, koja je sezonu počela na fenomenalnom 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenata, tako se za samo četiri mjeseca sunovratila za čak osam mjesta. Trenutno je 19., čime od 2025. gubi dva mjesta u LP-u i pet klubova u eurokupovima. No tu neće biti kraj propasti Srbije.

Nakon što su je od početka sezone pretekli Češka, Švicarska, Austrija, Danska, Norveška i Izrael, sinoć su to uradile još dvije zemlje: Ukrajina zbog odličnog Šahtara u Ligi prvaka te Grčka zato što ima još čak četiri kluba u europskim kupovima. Srbija strepi i od Poljske, tako da bi do kraja sezone mogla pasti za čak devet mjesta, do 20. pozicije, jednu udaljenu od Hrvatske, koja je također zadnjih godina maštala o dva kluba u Ligi prvaka.

Puno je poveznica između Srbije i Hrvatske

Još ranije se znalo da od iduće sezone prvak Srbije neće ići izravno u Ligu prvaka, a sada je izvjesno i da više neće imati dva kluba u borbi za LP te da će njeni klubovi europski put počinjati u ranim pretkolima. Eto još jedne poveznice s Hrvatskom. No Srbija još idućeg ljeta ima pet zajamčenih mjesta u europskim kupovima zahvaljujući prije svega odličnim rezultatima Zvezde zadnjih sezona, ali od sezone nakon toga, 2025/26, gubi jedno europsko mjesto, i to ono u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

Srbija se tješi time da će idućeg ljeta još imati dva kluba u Ligi prvaka. Prvak će joj kretati od play-offa, a viceprvak od trećeg pretkola, ali nakon toga zbog aktualnog pada imat će samo jednog predstavnika u pretkolu LP-a i tri u Konferencijskoj ligi, ali nijednog više u Europa ligi. Dakle, opet kao Hrvatska. 

Srbija sezonu počela kao velesila. Par mjeseci kasnije je u društvu San Marina i Gibraltara

Srbija je sezonu prerano završila sa samo 1.400 bodova pridodanih nacionalnom koeficijentu. No, ako se od te mizerne brojke oduzme 0.800, što je dobila kao bonus za sudjelovanje u Ligi prvaka, samo su četiri zemlje ove sezone gore od Srbije u europskim kupovima: Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija.

Pokazalo se da je čak pet srpskih klubova u Europi previše

A sve je za Srbiju počelo sjajno, previše dobro da bi trajalo. U sezonu je ušla s čak pet klubova u Europi. Blic u komentaru pod naslovom "Plači, srpski nogometu!" o ovome piše: "Proklinjat ćemo dan kad smo poželjeli imati čak pet predstavnika u europskim natjecanjima. To, ipak, u ovom trenutku nije za nas. Mi smo neka druga dimenzija,a to je jad i čemer koji smo doživjeli od naših klubova u Europi", piše najčitaniji srpski list i nabraja:

"Crvena zvezda kao prvak Srbije nije doživjela da bude mreža za punjenje u Ligi prvaka, ali je ipak završila kao posljednja sa samo jednim osvojenim bodom, a to je najgori rezultat u elitnom natjecanju ove sezone. TSC Bačka Topola je do zadnjeg kola mogla sanjati proljeće u Europi, ali je doživjela šamarčinu otrježnjenja od ludih snova kada je Olympiakos pokazao što znači kvaliteta. Čukarički je zaredao dvije nule i jednu šesticu dovoljnu za "krumpir" u bodovima. I na sve to pretrpio je teške poraze visokim rezultatom. Partizan je jedini pobijedio u Europi, ali u kvalifikacijama kada je Sabah pao u Beogradu, poslije penala. Poslije toga se dogodila katastrofa protiv Nordsjaellanda zbog koje još uvijek bride obrazi. Vojvodina nas nije puno ni mučila jer oni kao da nisu ni željeli igrati Europu, a ispali su odmah od APOEL-a."

"Plači, srpski nogometu. Čak su nam Hrvati zavidjeli, a sad smo jad i čemer"

Sve ono što smo vidjeli, kada zbrojimo i oduzmemo, nije ništa dobro donijelo srpskom nogometu. Nadali smo se da ćemo uživati, a svakog četvrtka uvečer kada smo podvlačili crtu sjetili smo se pobjede Partizana i stalno podsjećali da je to "onaj jedini" trijumf što nam je ostao. A bila je ovo povijesna prilika da napravimo korak naprijed, doživjeli smo dva unazad. Sve ono što je bilo plus za naš "koeficijent" je bod Zvezde i TSC-a. I to se jedino piše. 

Ono što ostaje je da ćemo za dvije godine žaliti za svime ovime, kao i da se vraćamo na to da će nas opet čekati samo Liga konferencija i jedna Liga prvaka. Jesmo li to zaslužili? Jesmo. U ovom trenutku smo daleko od mjesta kojim smo se ponosili, na kojem su nam i Hrvati zavidjeli jer su godinama bili iza nas, a mi smo to uprskali."

Srbija je na početku sezone imala čak tri zajamčena mjesta u grupnoj fazi, među kojima jedno u Ligi prvaka. Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene zvezde, Srbija je ove sezone imala "pola lige" u europskim kupovima. Zvezda je bila automatski sudionik grupne faze Lige prvaka. 

Bačka Topola u Ligi prvaka

Odlično je prošao i TSC iz Bačke Topole. Kao viceprvak bio je postavljen već u treće pretkolo LP-a, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Europa lige. Partizan i Vojvodina također se nisu mogli požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

No čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je mjesto koje Srbija ima na UEFA-inoj tablici koeficijenata zavaravanje o kvaliteti njene lige i klubova. Vojvodina je odmah ispala iz Europe s dva poraza od ciparskog APOEL-a i ukupnom razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Europa lige.

Katastrofa Partizana je rano ostavila Zvezdu bez drugog skupljača bodova

Ta dva srpska kluba eliminirana su ranije, a zatim se dogodila katastrofa Partizana kod Nordsjællanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige za ispadanje iz Europe, te Čukaričkog, za koji je već nakon prve prepreke Olympiacosa bilo izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige. Tako je i bilo, i to s ukupnih 1:6. Naizgled, ni tada nije bilo razloga za dramu jer Srbiji su i dalje bila zajamčena čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbima su realnost i budućnost crne.

"Ono što je trebalo biti nagrada, postala je kletva za srpski nogomet", opisao je situaciju Telegraf. Zvezda je u Ligi prvaka dobila tešku grupu, u kojoj se bodovima mogla nadati samo protiv Young Boysa. Tako je i bilo, ali umjesto "bodova", protiv prvaka Švicarske uzela je tek bod. Manchester City i Leipzig su u daleko višim sferama. Partizan, koji je posljednjih godina također marljivo donosio bodove Srbiji i bildao joj koeficijent, ove sezone potopljen je već u play-offu KL-a s ukupnih 6:0. Uzimajući u obzir da od tri preostala kluba nitko nije ni očekivao puno u Europi te da je ispadanjem svog najvećeg rivala Zvezda ostala sama braniti čast srpskog nogometa, i to u jakoj skupini, debakl se jasno nazirao još ljetos. 

Srbiju spašavaju stare zasluge, ali samo još idućeg ljeta

Jesen još nije završila, a već je pala debelo ispod 15. mjesta. Pretekao ju je niz spomenutih država. To 15. mjesto je važno jer donosi dva mjesta u Ligi prvaka. No Srbiji to ostaje tek san. UEFA-ina tablica koeficijenata kreira se na osnovu rezultata klubova u zadnjih pet sezona pa će Srbija zahvaljujući starim zaslugama još samo naredne sezone 2024./25. imati pet predstavnika u Europi, ali svih pet u kvalifikacijama, bez izravnog plasmana prvaka u Ligu prvaka. A od sezone 2025./2026. Srbija više neće imati ni pet klubova u Europi ni dva u Ligi prvaka.