Počinje domaće košarkaško prvenstvo: Derbi u Draženovom domu, Zadar dočekuje Svjetlost

TRENER Cibone u najavi derbija prvog kola prvenstva Hrvatske sa Splitom upozorio je kako bi nominalni favoriti Zadar i Cibona mogli imati problema sa na papiru, slabijim momčadima. 

Perasović se na početku druženja s novinarima uoči početka košarkaškog prvenstva Hrvatske osvrnuo na samo natjecanje, koje momčadima koje su nastupale (ili još nastupaju) u NLB ligi i Europi, dolazi praktički na kraju sezone. Ovo natjecanje također, uvođenjem NLB lige, izgubilo je na važnosti prvenstveno zbog činjenica što prvak države naslovom neeć ostvariti pravo igranja u Euroligi sljedeće sezone. No, trener Vukova ističe kako se nikako ne može govoriti o natjecanju koje nema svoju važnost i draž.

"To je jedno takmičenje koje ima svoju težinu. Natjecanje je puno kvalitetnije nego proteklih godina. Karakteristika je da se hrvatske momčadi koje se natječu u NLB ligi potroše prije ovoga natjecanja, dok se ostale momčadi pripremaju samo za to. To je jedna od zamki, u smislu koncentracije i motivacije. Mi svakako želimo dobar rezultat jer se radi o prvenstvu Hrvatske, prvenstvu naše države".

Derbi prvog kola je ogled Cibone i Splita u Draženovom domu (danasu 18 sati). Prošloga puta kada su Splićani gostovali u Zagrebu, Vukovi su imali velikih problema. Žuti sada dolaze još jači.

"Split je puno toga promijenio. Igraju košarku na visokom nivou koja se meni sviđa. Imaju Grgurevića i Amerikanca Gordona. To je ekipa koja promijenila filozofiju igre u odnosu na prije dva mjeseca. Cilj im je prvenstvo Hrvatske, kako Splitu, tako i drugim momčadima. Dolaskom Gordona i Grgurevića i jasna je njihova namjera da naprave rezultat u prvenstvu Hrvatske. Košarka im je agresivna, Shannon im je glavni motor. Očekuje nas težak meč u svakom slučaju", ističe Perasović. 

Pravilo o broju stranaca na parketu najviše pogađa Cibonu
 
Najveći problem Cibone jest pravilo vezano uz prvenstvo Hrvatske, a prema kojem u petorci na parketu ne mogu biti više od dva stranca. Perasović će imati velikih problema, jer Cibona ima četiri stranca (Anderson, Wright, Calloway i Homan). Primjerice Anderson, Calloway i Homan su jako puno vremena provodili zajedno na parketu u euroligaškim i NLB utakmicama.

"To će evidentno biti problem. Split i Cedevita imaju po tri stranca, ali je njima lakše kombinirati. Nije jednostavno to prihvatiti našim igračima strancima. Oni to shvaćaju, ali se teško s tim mire. To je zapravo apsurdno pravilo. Ne slažem se s time, bilo bi bolje da su odredili da samo dva stranca možemo prijaviti. Nezgodno je ako recimo play ima tri osobne, pa onda stavim Callowayja, pa onda zbog toga moram mijenjati još jednog stranca koji igra sjajno, jer će ih inače biti tri na terenu. To sve skupa nema košarkaške logike. Ipak, ne možemo se sada buniti, to se zna već od prije početka sezone. Pravila treba poštovati", rekao je Velimir Perasović o pravilu koje mnogima nije najbolje sjelo.

Zdravstvena Situacija s Alanom Andersonom uoči dvoboja sa Splićanima nije najbolja. Prkačin će također kako se čini, morati opet igrati pod injekcijama. To su još neki od problema koji muče Cibose uoči prvog kola.

"To je za sada nepoznanica, ta povreda prepona se zna vraćati pri nekom naglom pokretu ili sprintu. Zato smo ga odmarali jer smo željeli da se skroz oporavi. Nadam se da će moći igrati protiv Splita. Vjerujem da će i Prkačin moći igrati, njegov problem je što ne može imati kontinuitet treninga", zaključuje Perasović.

Smagadin: Ne smijemo podcijeniti Svjetlost

U ostalim susretima Zadar dočekuje Svjetlost, Cedevita će igrati protiv Zagreba, a u Dubrovnik će ugostiti Šibenik.

Zadrani su se nakon neuspjeha u NLB ligi okrenuli prvenstvu Hrvatske. Trener zadarske momčadi, Zmago Sagadin kaže kako u Krešin dom dolazi momčad koju ni u kom slučaju ne smiju podcijeniti.

"Svjetlost je jako iskusna momčad koja godinama igra našu ligu i uspijeva se plasirati u Ligu za prvaka. Imaju nekoliko vrlo dobih igrača - Rimca, Rajića, Garmu, Norca, Delića... Dobro smo se pripremili i mislim da ćemo slaviti, ali ih ne smijemo podcijeniti", kaže Sagadin.

M.Š.
Foto: Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.