UTRKA KOJA RASTE Split se želi upisati na maratonsku kartu svijeta!

Foto: Splitski polumaraton 

SEDAMNAESTI Splitski polumaraton oduševio je sve sudionike i posjetitelje. Teško je bilo podići kvalitetu viđenu prošle godine, ali Splićani su i to uspjeli i napravili vrhunski spektakl po uzoru na najpoznatije svjetske (polu)maratone.

Na dvije utrke (5 km i 21 km) nastupilo je oko 1500 natjecatelja (iz 32 zemlje), što je rast od 10-ak posto u odnosu na rekordnu prošlu godinu. U muškoj konkurenciji pobijedio je Kenijac Joel Maina Mwangi, ispred svog sunarodnjaka Wycliffea Kipkorira Biwote te Mađara Laszla Gregora, lanjskog pobjednika. Mwangi je zahtjevnu splitsku stazu istrčao za respektabilnih 1:02:55, čime je oborio prethodni rekord staze za gotovo 5 minuta i pored novčane nagrade za prvo mjesto ostvario bonus nagradu za rezultat ispod 2:05.

Najbolji od Hrvata bio je proslavljeni hvarski maratonac Janez Maroević na sedmom mjestu, s rezultatom 1:15:09, ispred Roberta Radojkovića na osmom i aktualnog hrvatskog rekordera u polumaratonu i maratonu Drage Paripovića na devetome mjestu. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Kenijka Betty Chepleting s novim rekordom staze 1:13:24, ispred sunarodnjakinje Terese Falvious Kwamboka te srpske olimpijke Olivere Jevtić. I Betty Chepleting je ostvarila bonus nagradu za rezultat ispod 1:15.

Od Hrvatica najbrža je bila Danijela Kuna na petome mjestu (1:18:38), dok su olimpijke Matea Matošević i Marija Vrajić zauzele sedmo i osmo mjesto. Na utrci od 5 km, koja se trčala dva kruga od Rive Zapadnom obalom do rotora na Zvončacu i nazad, nastupilo je oko 200 trkača. Utrka pod nazivom „End Polio Now" bila je pod pokroviteljstvom Rotary kluba Kaštela i imala je humanitarni karakter jer će se od svake uplaćene startnine izdvojiti 30 kn za „svijet bez dječje paralize". U muškoj konkurenciji pobijedio je Crnogorac Miloš Mikić, dok je u ženskoj konkurenciji pobjednica bila Hrvatica Dea Gizdić.

Zvuči kontradiktorno, ali opet se pokazalo da je splitska polumaratonska staza relativno teška, a s druge strane iznenađujuće brza. Iako staza ima oko 160 metara povećanja/smanjenja nadmorske visine - pljuštali su osobni rekordi. Očito ima nešto u toj od AIMS-a (IAAF) certificiranoj stazi što pomaže trkačima da izvuku svoj maksimum, a ono što se izgubi na uzbrdicama višestruko se nadoknadi na nizbrdicama i ravnom dijelu staze. Treba istaknuti da su ove godine uvjeti za trčanje bili idealni; oblačno s temperaturom od 12 do 13 stupnjeva i gotovo bez vjetra.

Staza (Riva, Marmontova, Kralja Tomislava, Zagrebačka, Livanjska, Domovinskog rata, Zagorski put, Sarajevska, Domovinskog rata, Put Stinica, Put Supavla, Put Lore, kroz Vojnu luku Lora, Zrinsko-frankopanska, krug unutar nogometnog stadiona Poljud i natrag u Zrinsko-frankopansku, Kaštelanska, Matoševa, krug oko Park-šume Marjan, Meštrovićevim šetalištem do Zapadne obale i ponovno na Rivu) obiluje zanimljivostima i ljepotom. Trčanje starom gradskom jezgrom, kraj spomenika Grgura Ninskog, pokraj "motike", odnosno spomenika splitskim težacima, prelijepom Ulicom Domovinskog rata, uz novosagrađeni 12-katni neboder Splitske banke, uz privezane vojne brodove u Vojnoj luci Lora (ima i podmornica na suhom!), po tartanu Hajdukova stadiona, prelijepom marjanskom šumom, novoizgrađenom Zapadnom obalom do cilja na Rivi - doslovno očarava.

Ponos i poštovanje koje se doživljava kad se trči uz vojne policajce (redari!) i mornare s brodova koji odzdravljaju svakom trkaču koji ih pozdravi preplavljuje vas emocijama. Krug po tartanu Hajdukova stadiona dok s razglasa trešte pjesme "Kada umrem umotan u bilo" i "Dalmacijo" u izvedbi navijača ne može vas ostaviti ravnodušnim, a nekima su i suze potekle. Na tri punkta na koja se nailazi dvaput DJ-evi su puštali elektroničku glazbu, dok je uz samu stazu na Rivi bubnjarska skupina od 15-ak članova neumorno, gotovo tri sata svojom izvedbom zabavljala trkače (i publiku) i na startu i pri njihovu dolasku u cilj. Pokraj startno-ciljne ravnine bila je smještena kupolasta pozornica kakva je viđena na sljemenskoj "Snježnoj kraljici", a na kojoj su se za vrijeme utrke izmjenjivali razni izvođači i gosti. Pokraj pozornice nalazio se veliki videozid na kojem je bio izravni prijenos utrke.

Utrka se uživo prenosila i preko portala Index.hr, što je još jedan iskorak u odnosu na prošlu godinu. U samom cilju organizator je za trkače pripremio dovoljne količine vode i energetskih napitaka, šator s masažom, a nije nedostajalo ni besplatnog piva za sve. Prekrasne djevojke u splitskoj narodnoj nošnji dodjeljivale su finišerske medalje na koje ove godine stvarno nitko ne bi trebao imati zamjerke. Neposredno pred sam start uz trkače je prošetala kompletna postava igrača Hajduka na čelu s trenerom Joanom Carrillom i predsjednikom kluba Ivanom Kosom. Ostali su navijati uz stazu gotovo do samog kraja polumaratona, a svojim uplatama potpomogli su humanitarnu utrku na 5 km.

Poslije utrke vladala je erupcija oduševljenja i pozitivnih vibracija. Bilo je suza radosnica, a nažalost nekoliko trkača je očito precijenilo svoje trenutno stanje i uvjete te im je pružena odgovarajuća medicinska skrb. Na Rivi je ove godine bilo znatno više publike nego lani, ali proći će još vremena dok se i duž staze bude navijalo kao na maratonima koji su poslužili kao uzor. Ovaj vikend bili su dobro popunjeni splitski smještajni kapaciteti, a i ugostitelji su osjetili pozitivne učinke ove manifestacije. Na konferenciji za novinare održanoj u petak, predsjednica turističke zajednice Splita Alijana Vukšić je izjavila: "Ovo je za turizam Splita važan događaj. U 2017. godini su pred nama veliki zadaci, a ovakve manifestacije će sigurno pomoći u punjenju smještajnih kapaciteta. Bili smo na mnogim sajmovima, u Londonu i Berlinu i sigurno smo pomogli i mi u promociji ovog sportskog događaja!".

I pročelnik Grada Splita za sport Hrvoje Akrap dao je podršku organizatoru utrke Maraton klubu "Marjan": "U gradu Splitu ne postoji trenutno organiziraniji tim od ekipe volontera koja organizira Splitski polumaraton. Nagovaramo ih da u dogledno vrijeme organiziraju i puni maraton, čime bi se i Split upisao u gradove koji održavaju maratone. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti godinama". 

Organizatori ne taje da razmišljaju o punom maratonu, imaju već viziju staze kao nastavak postojećeg polumaratona. Za tu olimpijsku dužinu bila bi predviđena i štafetna utrka. 

Termin sljedećeg, 18. Splitskog polumaratona je poznat - 25. veljače 2018. Vidimo se dogodine u Splitu na utrci koja se ne propušta!

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.