euro 2020

Pokrivač: Modrić je jučer pogodio najteži udarac u nogometu

Foto: Matija Habljak, Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA je protiv Škotske na Hampden Parku odigrala najbolju utakmicu na Euru i jednu od najboljih nakon srebra u Rusiji te je pobijedila domaćina 3:1. Hrvatskoj je za nokaut-fazu igrala samo pobjeda, a remi ili poraz značili bi debakl za momčad koja je prije tri godine svjetskim srebrom šokirala svijet.

Izbornik Zlatko Dalić u prve dvije utakmice na Euro je lutao, eksperimentirao sa sastavom i očajnički tražio dobitnu kombinaciju. Nije išlo. Hrvatska je igrala loše, sporo i bezidejno i mnogi su bili spremni reći da protiv nabrijanog domaćina nema šanse. Čak su i neki ozbiljni mediji pisali kako je susret sa Škotskom kraj jedne čudesne generacije. 

No Zlatko Dalić je sinoć na Hampden Parku prekinuo s praksom otkrivanja tople vode i protiv Škota je u momčad vratio dvojicu igrača koji su u kvalifikacijama igrali ključne uloge - Brunu Petkovića i Nikolu Vlašića. Također, umjesto nervoznog Šime Vrsaljka, koji je posve izvan forme, dao je priliku Josipu Juranoviću. Taj se potez pokazao kao pun pogodak. Hrvatska se kao druga u svojoj skupini plasirala u osminu finala, a u nokaut-fazi je najopasnija. 

S tim se slaže i naš sugovornik, bivši nogometaš Dinama i nekadašnji hrvatski reprezentativac Nikola Pokrivač.

"Bila je to naša najbolja utakmica na turniru. Dečki su još jednom pokazali da su najbolji kad je najteže. Nakon ove utakmice siguran sam da nas čekaju velike stvari u nastavku turnira", kazao nam je Pokrivač, kojeg smo pitali zbog čega Hrvatska nije od prve utakmice igrala ovako i je li problem bio u Dalićevom lutanju.

''Ne bih krivio izbornika za ništa. Ni sami igrači vjerojatno ne znaju zašto se uvijek moramo čupati u drami''

"Ne bih krivio izbornika za ništa. Naravno da je želio najbolje. Pokušavao je naći najbolje rješenje, a kako nije išlo, očito da je bilo logično da mora mijenjati. Nekad se s izmjenama pogodi, nekad ne. Srećom, jučer je to bio pun pogodak. Teško mi je dati pravi razlog zbog čega nismo ovako igrali od početka. Ne znam zašto se stalno moramo dovoditi u situaciju da se spašavamo u zadnji trenutak i tek onda pokažemo najbolje od sebe. To vjerojatno ne znaju ni igrači, a kako ćemo onda znati mi sa strane... No najvažnije je da smo prošli, da smo pokazali moć i kvalitetu i, vjerujte mi, sad nema reprezentacije na svijetu koja će željeti igrati protiv Hrvatske. Kao što sada nitko više neće pričati o one prve dvije slabije utakmice", kaže nam Pokrivač.

''Šime je puno dao za Hrvatsku, ali tako je to u nogometu. Juranović, Petković i Vlašić moraju igrati''

Petković i Vlašić igrali su sjajno u kvalifikacijama. Utakmica u Slovačkoj, kad je Hrvatska razbila domaćina 4:0, bila je jasan znak da je ovaj tandem nevjerojatno kompatibilan. Pokazali su to i protiv Škotske.

"Apsolutno se slažem. Također, apostrofirao bih i Juranovića. Mnogi se sad čude otkud on, ali za mene Josip nije nikakvo iznenađenje. Igra u dobrom klubu, moćan i potentan je igrač i to je sinoć dokazao. Donio je dimenziju više i ne čudi što je dobio priliku prije Vrsaljka. Šime je puno toga dao za Hrvatsku, ali u nogometu se ne živi od starih zasluga. Ne igra u klubu, bio je dugo ozlijeđen i van forme je. Juranović je sasvim logična odluka Dalića i osim odlične igre bio je jedan od ključnih igrača u akciji za prvi gol. Petković je pokazao kakav je kapacitet i što sve može donijeti reprezentaciji. Ne zabija, ali to nije nikakav problem. Važno je da on mrcvari protivničku obranu, da otvara drugim igračima prostor. Važno je da mi zabijamo golove, a najmanje je bitno tko će ih zabiti. Probali smo s Rebićem i Kramarićem. Nije išlo. O malom Vlašiću nemam što dodati. Momak je jučer pokazao da mora biti u početnom sastavu. Ima ga svugdje po terenu, baš je sjajan. Jučer se pokazalo da je to to, da je ova momčad ona prava. Osim Lovrena, koji ne može igrati zbog kartona, ja ne bih ništa mijenjao. Logično mi je da umjesto Lovrena zaigra Duje Ćaleta-Car, ali treba vjerovati izborniku što god odluči", kaže nam Pokrivač.

''Hrvatska je nezamisliva bez Brozovića''

Marcelo Brozović je bio pod udarom kritika nakon prve utakmice s Engleskom. Čak ga je i Dalić protiv Češke izostavio iz momčadi. Protiv Škotske se pokazalo da ova Hrvatska bez Brozovića ne može. Pokrivač kao bivši veznjak idealan je da nam objasni što to Brozović ima, a drugi igrači nemaju.

"Marcelo možda nije atraktivan kao neki drugi veznjaci, nije tip igrača koji često zabija, ali sama činjenica da je najvažniji igrač Intera već godinama dokaz je o kakvoj se klasi radi. U teškim utakmicama kad se lomi rezultat, njegova trka zna biti presudna. Velika je stvar kad jedan igrač pretrči nekoliko kilometara više od svog protivnika, a Brozović to stalno radi. S njim na terenu momčad je sigurna i može se pouzdati da će pohvatati sve prije nego što protivnik dođe na našu zadnju trećinu plus zna dati sjajan pas, majstor je za sačuvati loptu i itekako zna biti opasan iz daljine ako ga se pusti. Prototip je modernog veznjaka i Hrvatska je nezamisliva bez njega", priča nam Pokrivač.

''Lukin trenutak genijalnosti''

Luka Modrić je protiv Škota još jednom očarao svijet. U prvom poluvremenu nije ga bilo nigdje, a onda je u nastavku pokazao zašto je prije tri godine bio Zlatna lopta. Najprije je zabio čudesan gol vanjskom u same rašlje i tako prelomio utakmicu, a nešto kasnije asistirao je Perišiću za konačnih 3:1.

"Što više reći o Luki? I kad ga nema, on je tu. Onaj gol je čista nogometna genijalnost. To je najteži udarac u nogometu, tako pogoditi vanjskim dijelom stopala. U takvoj situaciji bi većina igrača udarila loptu tako da je poklope punom nogom, no Luka nije dio te većine. Zbog takvog poteza je poseban i drugačiji. Zabiti jedan takav gol u ključnoj utakmici na Euru... Nevjerojatno. To se zaista rijetko viđa. Užitak ga je gledati kako se troši za Hrvatsku, koliko mu je stalo. A pričamo o nekome tko ima 36 godina i tko je u karijeri osvojio sve. Takav vođa i takav lider se rijetko rađa", za kraj će Pokrivač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.