Pokus se oteo kontroli: Miše agresivnosti učio agresivce

ANTE MIŠE donio je Hajduku ono što mu je nedostajalo godinama, pravi splitski dišpet i veliku dozu agresivnosti, koja protivnicima utjerava strah u kosti. Ruku na srce, na početku je to izgledalo sasvim dobro, Hajduk je nizao pobjede, a protivnici su redom ostajali iznenađeni, ako ne i prestrašeni agresivnošću splitskih igrača, koji su za svaku loptu grizli kao da im se radi o životu. Međutim, ideja se malo po malo otimala kontroli, a Miše nije znao da je ideju "posijao" na ionako plodno tlo, gotovo "zločinačke" umove poput Jurice Buljata i Siniše Linića.

Naime, za početak interesantno je primijetiti kako se čak tri igrača Hajduka nalaze među 35-oricom s najviše žutih kartona u povijesti HNL-a. To su, na 22. mjestu sa 35 žutih kartona Hrvoje Vejić, zatim 33. na vječnoj ljestvici Srđan Andrić sa 32 žuta kartona te 35. na ljestvici Siniša Linić sa 31. žutim kartonom. Kada se njima pridodaju iznimno talentirani u tom smislu Jurica Buljat i Boris Pandža više je no očito da su Splićani u momčadi imali tempiranu bombu.

Hajduk u 30 utakmica skupio 83 žuta i šest crvenih kartona

Blaga narav Gorana Vučevića tu je bombu držala pod kontrolom, međutim dolaskom jednog istinskog agresivca kao što je Miše, timer na bombi počeo je otkucavati. Nikoga to nije brinulo i samouništenje aktiviralo se sinoć na Maksimiru. Ako vjerojatno jednog od najhrabrijih ljudi u Hrvatskoj - suca Bruna Marića ne možemo osuditi što se (s)lijepo držao pravila, onda sva krivnja pada na leđa Ante Miše i stručnog stožera Hajduka, koji nije prepoznao enormni "potencijal" svojih pulena.

Zabavimo se malo statistikom. Hajduk je ove sezone poslije vinkovačke Cibalije najprljavija momčad u HNL-u. Naime, u 30 dosadašnjih utakmica Splićani su zaradili čak 83 žuta  i šest crvenih kartona. Simptomatično ili ne, Dinamo je primjerice skupio najmanje žutih kartona, samo 40, što je upola manje od Hajduka, a čak 17 manje od drugoplasiranog po fair-playu Slaven Belupa.

Ako ćemo pojedinačno, Boris "kung-fu" Pandža najgrublji je igrač Hajduka, a u 23 utakmice zaradio je čak 11 javnih opomena. Slijede Andrić s osam, Jurica Buljat sa sedam, koliko imaju Gabrić i Skoko. Primjerice, Jurica Buljat uspio je u samo 14 utakmica skupiti sedam žutih i tri crvena kartona. Ukoliko bi još malo precizirali ovu našu analizu, na stranu sa svima, dva igrača izdvajaju se iz mase poprilično agresivnih igrača. Jurica Buljat i Siniša Linić klasa su za sebe...

Siniša Linić i Jurica Buljata "klasa za sebe"

Kada je stasiti Zadranin dolazio u Hajduk, Sinovčić se kleo da je ovaj iznimno talentiran, međutim namjerno ili ne, nije precizirao u kojem smislu, a sada smo to i otkrili. Buljat je u tri sezone za Hajduk nastupio u 40 utakmica u kojima je skupio 15 žutih i čak četiri crvena kartona. U nebrojeno situacija suci s "bijelom zviždaljkom" progledali su mu kroz prste, a svi se još sjećaju njegovog nokautiranja Smrekara u Varaždinu. Igrači su se nekako dogovori i zanijekali sukob tako da je Buljat prošao nekažnjeno, on naime, nikada nije kriv. To je rekao i sinoć: "Padao sam i pri tome nisam vidio Mandžukića. Instinktivno sam mahnuo rukom i slučajno ga udario. Stvarno mi je žao, nisam imao nikakvu namjeru."

I Siniša Linić priča je za sebe. Taj plemeniti veznjak, kako su mu tepali Riječani, nema ništa plemenito su sebi. Ove je sezone Linić je započeo 11 utakmica u prvoj momčad te dobio tri žuta i dva crvena kartona. Linić je u zadnje dvije godine kao prvotimac Hajduka započeo 40 utakmica, a skupio je 13 žutih i tri crvena kartona. Ništa manje agresivan Linić nije bio ni u Rijeci gdje je u sezoni 2006./2007. zaradio dva crvena kartona. Zašto sve ovo pišemo? Ne da opravdamo suca Marića, već da ukažemo da su Splićani došli do zida. Ne smiješ ubojici dati pištolj, kao što ni Buljatu, Liniću ili Pandži ne smiješ dati zeleno svjetlo da budu ono što jesu. U protivnog dogodi se Maksimir, dogodi se blamaža...

Vedran Buble
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.