Poljski navijači kroz koreografiju prijetili muslimanima: Hoće li biti reakcije?

Screenshot: X

POLJSKO prvenstvo već je započelo, a tamošnji velikan Legija iz Varšave otvorio je novu sezonu protiv Zaglebia iz Lubina. Nakon te utakmice u kojoj je Legia slavila rezultatom 2:0 nitko ne piše o nogometu, već o rasističkom ispadu Legijinih navijača koji su koreografijom prijetili muslimanima.

Svinjom pokušavaju vrijeđati muslimane

Iznad golemog natpisa "Izbjeglice dobrodošle", bio je prikaz žene s križem i svinjskom glavom u rukama, a uz nju su stajala dva muškarca naoružana čekićem i bejzbol palicom. Poljski ekstremni desničari često uz islamofobične poruke ističu svinju, životinju čije je meso muslimanskim vjernicima zabranjeno za konzumaciju. 

Zabilježeni su čak i slučajevi u kojima je svinjska mast rasipana po livadama uz poljsku granicu, gdje prolaze rute brojnih migranata iz muslimanskih zemalja. Dorota Spyrka, članica poljske političke stranke Ljevica zajedno, među prvima je reagirala na poruku Legijinih navijača: 

"Bez riječi sam. Hoće li biti reakcije predsjednika države Rafala Trzaskowskog? Ako klub nije u stanju kontrolirati svoje huligane i dopušta im da na stadionu šire mržnju, trebao bi se suočiti s posljedicama. Ne pristajem na financiranje takvih akcija iz državnog proračuna."

Klub nije osudio koreografiju

U službenoj reakciji Legije nije bilo osude koreografije: "Klub poštuje različitost pogleda i uvjerenja, solidariziramo se i podupiremo sve one kojima je učinjena nepravda. Otuda, između ostalog, naš izravni angažman i aktivnost za izbjeglice iz Ukrajine, napadnute 2022. godine od strane Ruske Federacije. Stvaramo i provodimo programe i projekte podrške, obrazovanja, integracije i izgradnje zajednice usmjerene na djecu i mlade, bolesne i one isključene diljem Poljske, koji su posebno vezani uz zajednicu našeg kluba.

Kako sudjelujemo u dobrotvornim aktivnostima, tako i u onima vezanima za važne državne događaje. Legia će uvijek poštovati navedene modele ponašanja. Dogovori, navijanje, individualno ponašanje navijača na stadionu ili na društvenim mrežama nisu stav kluba, koji svojim djelovanjem čini sve da postavi dobar primjer temelj na vrijednostima kao što su poštovanje, poštena igra i pomoć potrebitima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.