Posjetili smo Reboot InfoGamer, evo što donosi rekordno izdanje sajma

Foto: Luka Šangulin/Index
 
U UTORAK , 21. studenoga, počeo je Reboot InfoGamer, jedan od najvećih gaming sajmova u Europi koji se tradicionalno održava na Zagrebačkom velesajmu. Više od 100 izlagača raspoređeno je kroz šest hala na čak 16 tisuća kvadratnih metara i vjerujte nam, zaista postoji za svakoga ponešto.
 
Preporuka koja se ponavlja iz godine u godinu je da sajam posjetite preko tjedna te pokušate izbjeći vikend, ako želite testirati igre, isprobavati opremu i lakše se kretati sajmom. U srijedu popodne, za vrijeme našeg posjeta, nije bilo gužve, ali zbog većeg prostora nego prijašnjih godina sajam je djelovao slabije posjećeno, što su nam potvrdili i izlagači.
 
Dnevna ulaznica koštat će vas 50 kuna, dok ćete za neograničeni broj ulazak i izlazaka izdvojiti 100 kuna. Sajam je otvoren do nedjelje, 26. studenoga u 20 sati. Ulaznice možete kupiti na webshopu, ali i na ulazu.
 
Ako ste jedan od onih koji bi željeli isprobati najnovije naslove prije kupnje, ove je godine za to osiguran veliki broj konzola i računala. Bilo da se radi o naslovima poput Call of Duty: WWII, Gran Turismo Sport, Destiny 2 ili pak PlayStation hitova kao Shadow of Colossus i Detroit: Become Human.
 
 
Na sajmu su predstavljeni i razni izlagači kod kojih ćete moći isprobati njihova računala kao i neke starije igre koje privlače veliki broj igrača. Posebno je zanimljivo kako ove godine nema prostora za igru World of Tanks tvrtke Wargaming, koja privlači veliki broj igrača na ovim prostorima, a bila je zastupljena na sajmu prijašnjih godina. Međutim, zato je ove godine na velika vrata ušao PlayerUnknown's Battlegrounds kojemu je Mikronis posvetio čitavu arenu.
 
 
Tu je naravno i sveprisutni VR koji na gaming sajmovima diljem svijeta svake godine dobiva sve više prostora. Ponuda VR uređaja bolja je nego prijašnjih godina, a čini se i kako ih je više osigurano za testiranje. Kako VR gaming i dalje nije uvelike zastupljen u kućama gamera, ovo je sjajna prilika da isprobate najnovije naslove. Nama je najbolje legao PlayStation VR s Motion simulatorom na kojem smo zaigrali Gran Turismo Sport.
 
Još jedan trend koji se da primijetiti na sajmu je i bolja ponuda gaming stolaca. Zapravo se radi prilagođenim uredskim foteljama koje bi trebale olakšati duga sjedenja za konzolom, računalom ili u uredu. Naravno, vizualno su prilagođena publici kako bi izgledala efektivno. U posljednje vrijeme gotovo svaki distributer računalne opreme u Hrvatskoj ima u ponudi gaming stolac ili neki ekvivalent. Nama je za oko zapeo UVI CHAIR, hrvatske tvrtke UVI eSports. Efektan dizajn s jednostavnom kombinacijom boja može se ukomponirati u bilo koji prostor, a s obzirom na odličnu potporu za leđa i vrat stolac je i vrlo udoban.
 
 
VR uređaje, konzole, računalnu opremu kao i gaming stolce možete kupiti po nešto nižim cijenama, a organizatori i izlagači najavljuju kako Black Friday na InfoGameru traje cijeli tjedan. Popust ovisi o proizvodu i trgovcu, ali ovih dana zaista možete proći nešto jeftinije. 
 
Posao je još jedna stvar koju možete pronaći na sajmu ove godine, a izlaže se i nekoliko obrazovnih ustanova. Ono što je posebno zanimljivo je da tvrtka Gamepires traži pojačanja! Njihova igra SCUM trebala bi na proljeće iduće godine ući u Early Access, a oni traže ljude na brojnim pozicijama kako bi pojačali svoj tim i pripremili se za idući korak projekta. Bilo da ste programer, animator, dizajner, glazbenik, producent,  marketinški stručnjak ili bilo tko s voljom, idejom i znanjem, javite im se i impresionirajte ih. SCUM je vrlo ambiciozan projekt, ali i vrlo obećavajući i ovo je sjajna prilika ako tražite posao u industriji videoigara. Dovoljno je isprintati životopis i s nekoliko radova doći do njihova izložbenog prostora na kojem će vam odgovoriti i na sva pitanja o igri.
 
Osim Gamepiresa, tu je i velik broj drugih studija iz Hrvatske, ali i regije na kojima možete saznati više o industriji videoigara na ovim prostorima kao i isprobati njihove igre. Iako nemaju velike impozantne izložbene prostore, uglavnom se radi o vrlo zabavnim naslovima s kojima se dosad niste upoznali. Jedan takav je i Mad Head Games, gdje smo se mi u svakom slučaju dobro zabavili. 
 
 
Kako je Reboot InfoGamer ipak sajam, tako i ove godine nudi i pogled u prošlost s izloženim starijim konzolama i računalima. Svakako zaigrajte stari arkadni Street Fighter koji je nas u nekoliko sekundi vratio u djetinjstvo i podsjetio na priču kako je sve počelo. Cijela jedna hala posvećena je i društvenim igrama kao dijelu geek kulture. Carta Magica u suradnji s udrugama Talus i Igranje.hr nudi veliki izbor društvenih igara koje možete kupiti, ali i zaigrati na licu mjesta. Hala je dobro osvijetljena i odlična je alternativa za mračni i bučni dio sajma, ali i prilika da svojim klincima ponudite i neki drugi oblik zabave. 
 
 
Ove godine ima više esporta na InfoGameru nego ikad prije. Veliki dio toga je zahvaljujući LAN završnici Vip Adria League koji će se igrati od petka do nedjelje na za to posebno predviđenoj bini, ali tu su i drugi izlagači sa svojim manjim turnirima, namijenjenima za manje iskusne igrače. Raštrkani su po cijelom sajmu i nema jedinstvenog rasporeda koji će vas uputiti gdje se što događa. 
 
 
Tu je i nekoliko pozornica na kojima su organizirani brojni događaji, od cosplay natjecanja, predstavljanja YouTubera do raznih nagradnih igara. Veliki broj izlagača nagrađivat će posjetitelje svojim proizvodima, a potpuni raspored možete pronaći na stranici InfoGamera. Sve u svemu, na InfoGameru ćete zaista pronaći veliku ponudu, ali raširena je po ogromnom prostoru. Kako su opet najveća i najpopularnija događanja rezervirana za vikend, to će biti pravi test i tada će sajam pokazati punu snagu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.