Potjerana zvijezda Kameruna: Nisu mi dali da igram

Foto: EPA

KAMERUNSKI golman Andre Onana udaljen je iz reprezentacije uoči jučerašnje utakmice protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu, a danas napušta Katar i vraća se u domovinu. Bio je prvotimac, no zbog svađe s izbornikom Rigobertom Songom izbačen je iz momčadi.

Onana je na Instagramu objavio poruku nakon što je potjeran. "Želim izraziti svoju naklonost zemlji i nogometnoj reprezentaciji. Jučer mi nisu dali da budem na terenu i pomognem Kamerunu da ostvari momčadske ciljeve, kao što uvijek činim. Uvijek sam se ponašao tako da predvodim momčad prema uspjehu.

Dao sam sve od sebe, svu energiju, kako bih pronašao rješenje za situaciju koju nogometaši često proživljavaju, no na drugoj strani nije postojala takva želja. Neke je situacije teško riješiti. No uvijek poštujem i podržavam odluke vodećih ljudi koji žele ostvariti uspjeh za cijelu zemlju.

Pružam suigračima svu svoju snagu jer smo pokazali da možemo daleko na ovom natjecanju. Vrijednosti koje podržavam kao osoba i sportaš su one koje me obilježavaju i koje mi je obitelj ugradila odmalena. Oduvijek mi je čast igrati za Kamerun", napisao je Onana.

Izbornik želi tradicionalnog golmana, a Onana se ne želi mijenjati

Podsjetimo, do sukoba izbornika i golmana došlo je zbog načina na koji se Onana ponaša za vrijeme utakmice, pisao je Fabrizio Romano. Onana, inače golman milanskog Intera, voli sudjelovati u igri svoje momčadi u stilu Manuela Neuera, no to se ne sviđa izborniku Songu. On je ponešto konzervativniji i traži od Onane da bude tradicionalni vratar.

Song ne želi da Onana riskira s posjedom, a Onana je to u vrlo glasnoj raspravi odbio i poručio da neće mijenjati svoj stil igre. Nakon odluke izbornika i privremene suspenzije Onane, koju je nametnuo kamerunski nogometni savez, očekuje se da golman na društvenim mrežama iznese svoju verziju priče.

Onana je u karijeri upisao 35 nastupa za kamerunsku reprezentaciju, koja se u skupini H Svjetskog prvenstva u Kataru nakon dva kola nalazi na trećem mjestu s jednim bodom. Kamerun se može plasirati dalje ako pobijedi Brazil u zadnjoj utakmici, ali Švicarska ne smije pobijediti Srbiju. Kamerun bi u tim scenarijima mogao imati četiri boda, kao i Švicarska ili Srbija, pa bi odlučivala gol-razlika.