Pred Đokovićem je još šest izazova nakon kojih mirno može u mirovinu

Foto: EPA-EFE

NAKON što je osvojio svoj 10. Australian Open, a ukupno 22. Grand Slam, Novak Đoković gotovo je ostao bez izazova u veličanstvenoj karijeri. Ipak, ostalo je još nekoliko dostignuća koje može ostvariti i rekorda koje može srušiti, posebno ako se u obzir uzme da tenis nije isključivo muški sport i da su neke tenisačice uspjele napraviti ono što niti jedan tenisač nije. Srpski Telegraf pronašao je šest izazova za Đokovića.

Broj Grand Slamova

Da, osvajanjem Australian Opena Đoković je broj trofeja na Grand Slamovima povećao na 22, čime se izjednačio s Rafaelom Nadalom. No još ga nije prestigao, a već sljedeći veliki turnir je na Španjolčevom "domaćem terenu", Roland Garrosu. Jedan od ciljeva svakako je završiti karijeru s više "velikih" od Nadala.

Dva rekorda Margaret Court

Kada se gledaju i ženska konkurencija i razdoblje prije Otvorene ere, rekorderka po broju Grand Slamova je Australka Margaret Court, koja ih je osvojila 24, što znači da Đokoviću trebaju još tri da je prestigne. Đoković je od svih Grand Slamova najuspješniji na Australian Openu, koji je osvojio okruglih 10 puta, ali Court ima jedan više. To su još dva izazova za Đokovića.

Vrh ATP liste

Osvajanjem Melbournea Đoković se vratio na prvo mjesto liste najboljih tenisača svijeta, na kojem je već 374. tjedan u karijeri, po čemu je uvjerljivi rekorder među tenisačima. No među tenisačicama Njemica Steffi Graf predvodila je WTA listu 377 tjedana, što je rekord koji će Đoković najvjerojatnije oboriti već u veljači.

Treća kruna u Parizu

Kada je lani osvojio Australian Open, Rafael Nadal izjednačio se s Đokovićem kao jedini tenisač koji je sva četiri Grand Slama osvojio barem dvaput. Ako osvoji Roland Garros, Srbin će postati prvi koji je svaki Grand Slam osvojio barem triput.

Olimpijsko zlato

U prvom olimpijskom nastupu u Pekingu 2008. Đoković je osvojio broncu, nakon što je u polufinalu ispao od kasnijeg pobjednika Nadala. U Londonu 2012., Riju 2016. i Tokiju 2020., odnosno '21., nije ušao u borbu za medalje, pa mu je olimpijsko zlato zadnji veliki trofej koji još nije osvojio. Sljedeće godine u Parizu imat će petu, vjerojatno posljednju ozbiljnu priliku.