Predstavljamo reprezentaciju Francuske: Pijetlovi žele zlato

Reprezentativni kadar: Domenech opet šokirao nepozivanjima, no Francuzi uvijek mogu do kraja

Francuska tradicionalno ima snažnu momčad, no od 2004., kad je Raymond Domenech preuzeo momčad, pred svako prvenstvo na listi igrača dogodi se iznenađenje. Najzorniji su primjeri Ludovica Giulyja i Davida Trezegueta. Giulyja je otpisao pred SP u Njemačkoj 2006., a šuškalo se da je tako odlučio zbog afere s Giulyijevom djevojkom. Ljutiti Giuly rekao je da nikad više neće igrati pod Domenechom, a slično je pred EP u Austriji i Švicarskoj pričao David Trezeguet, 22 gola u Seriji A te sezone za Domenecha nisu bila referenca.

Čak i u Francuskoj mnogi se čude nevjerojatnom povjerenju koje francuski savez ima prema Domenechu. On nije propustio priliku ponovno iznenaditi. Izostavio je Patricka Vieiru, koji je zimus prešao u Manchester City smo kako bi izborio SP, nije pozvao Karima Benzemu ni Samira Nasrija. Sva trojica su iznenađena i ogorčena. Tako se još jednom pred veliko natjecanje u kontekstu Francuske mora početi od onih kojih nema. No , tko je tu?

Na golu Francuzi imaju puno povjerenje u sve boljeg Huga Llorisa te se nadaju da napokon imaju pravog golmana, koji nije sklon kiksovima. Nakon Lame, Bartheza, vjeruju da konačno između vratnica neće imati problema. Braniči su nositelji momčadi u velikim europskim klubovima, no kritičari u Francuskoj tvrde da nedostaje pravi vođa obrane. Vjeruju da bi tu ulogu mogao preuzeti Patrice Evra iako je najautoritativniji igrač u francuskoj obrani Gallas. Tri braniča iz Arsenala daju im nadu u uigranost obrane, no sve ovisi o Domenechovoj postavi u zadnjem redu.

Nepozivanjem Vieire Francuzi su dojma da im najveći problem predstavlja vezni red. On je pun talenata, no također na velikoj sceni još neafirmiranih igrača. Oni konačnu afirmaciju žele postići baš u dresu Tricolora u Južnoj Africi, a pažnju treba obratiti na Bordeauxova Yoanna Gourcuffa. Bude li on u pravoj formi, Francuska će imati pravog fantazista ispred pouzdanih Toulalana i Diarre. Na Domenechu je da smisli taktiku, koja će teško istrpjeti Gourcuffa i Riberyja u istoj momčadi.

Prema očekivanjima francuskih medija, Gourcuff bi mogao odigrati iza Riberyja, koji bi predstavljao polušpicu iza jednog napadača. Tu će Domenech odlučivati između iskusnih Henryja, Anelke, Cissea, tu su Govou, Ben Arfa i zasad mladići Valbuena Gignac i Briand. Domenech će prije SP-a popis morati skratiti još za sedam imena.

Golmani: Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda(Olympique Marseille), Cedric Carrasso (Girondins Bordeaux), Mickael Landreau (Lille)

Braniči: Bacary Sagna (Arsenal), Patrice Evra (Manchester United), William Gallas (Arsenal), Eric Abidal (Barcelona), Rod Fanni (Stade Rennes), Sebastien Squillaci (Sevilla), Adil Rami (Lille), Marc Planus (Girondins Bordeaux), Gael Clichy (Arsenal), Anthony Reveillere (Olympique Lyon)

Vezni: Lassana Diarra (Real Madrid), Alou Diarra(Girondins Bordeaux), Jeremy Toulalan (Olympique Lyon), Florent Malouda (Chelsea), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal), Yann M'Vila (Stade Rennes)

Napadači: Thierry Henry (Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea), Andre-Pierre Gignac (Toulouse), Franck Ribery (Bayern Munich), Sidney Govou (Olympique Lyon), Djibril Cisse (Panathinaikos), Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille), Jimmy Briand (Stade Rennes)

Francuzi su se dvije godine kasnije usrećili europskim naslovom, a tad je Platini zabio 9 golova, što je također rekord EP-a. Zahvaljujući takvom renomeu, Francuska je 1986. bila među favoritima za naslov svjetskog prvaka. Ponovno ih je u polufinalu zaustavila Zapadna Njemačka, a Francuzi su bili treći pobjedom protiv Belgije 4:2.


Ponovno kobne kvalifikacije, ali konačno i svjetski naslov

Prokletstvo iz 60-ih i 70-ih kao da se vratilo početkom 90-ih godina. Francuska je propustila SP u Italiji 1990., pa potom i u SAD-u 1994. Tad su u zadnje dvije kvalifikacijske utakmice imali sve u svojim rukama, pa izgubili kod kuće od posljednjeg Izraela i Bugarske. Izraelci su šokirali pobjedom 3:2, dok je Bugarska slavila 2:1. Pobjedu su osigurali u zadnjoj minuti, kad je David Ginola napravio katastrofalnu pogrešku, koja se pamti dan-danas.

Sljedeći SP održan je baš u Francuskoj, a predvođena Zinedineom Zidaneom, momčad Pijetlova konačno je osvojila naslov, nakon tri plasmana u polufinale ranije. Izbornika Aimea Jacqueta prije prvenstva optuživalo se da koristi zastarjele metode, francuski tisak tražio je njegov odlazak, no momčad je na travnjaku rekla sve. U finalu su svladali Brazil 3:0 i napravili najveći uspjeh francuskog nogometa.

Propast u Koreji i Japanu, pad u finalu Njemačke


U Južnoj Koreji i Japanu četiri godine kasnije Francuzi su ponovno neugodno iznenadili na jednom SP-u. Završili su zadnji u skupini bez postignutog gola, a nije na odmet podsjetiti da je Zidane tad bio ozlijeđen. Probleme su imali u kvalifikacijama za SP 2006. godine, a novi izbornik Raymond Domenech morao je zamoliti Makalelea, Zidanea i Thurama da se vrate u reprezentaciju kako bi se plasirali u Njemačku. Oni su to uspjeli, prošli su kvalifikacije za SP po prvi put nakon 1986. godine, jer su 1998. i 2002. automatski bili plasirani kao domaćin i osvajač. 

Nakon problema u skupini, Francuska je pronašla pravu formu te došla do finala protiv Italije. Izgubila je na penale 5:3, a utakmica je ostala zapamćena po događaju iz produžetka, kad je isprovocirani Zidane glavom nasrnuo na braniča Italije Marca Materazzija. Na nadolazećem SP-u Francuzi opet žele zlato i vjeruju u snagu svojih novih igrača. Veliko im povjerenje daju i sjajne sezone Florenta Maloude, Yoanna Gourcuffa, Francka Riberyja...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.