Hrvatski klubovi u Europi

Preokret u UEFA-i. Hrvatska će od 2022. ipak imati klub u Europa ligi?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

STVARANJEM UEFA-ine Konferencijske lige klubovi HNL-a više ne mogu izboriti nastup u kvalifikacijama za Europa ligu. Prvoplasirana momčad ide u kvalifikacije za Ligu prvaka te samo ona u slučaju ispadanja iz LP-a može zaigrati u Europa ligi, dok ostali idu u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Ipak, Bert Kassies, čovjek koji radi s europskim kupovima i koeficijentima, najavio je promjenu dosadašnje prakse kojom bi Hrvatska profitirala. Situaciju je detaljno objasnio Tomislav Globan, docent na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje na engleskom jeziku predaje kolegij Ekonomika sporta. 

UEFA svake godine ostavlja mjesto u pristupnim listama europskih natjecanja za osvajače Lige prvaka, Europa lige i Konferencijske lige u slučaju da plasman u njima ne izbore kroz nacionalna prvenstva. Ako plasman osiguraju u domaćem prvenstvu, onda UEFA popunjava tu prazninu klubovima iz ostalih liga.

Primjerice, eventualno Cityjevo osvajanje Lige prvaka direktno u LP sljedeće sezone povući će Bešiktaš pa bi se stvorio cijeli lanac u kojem bi Bešiktaševo mjesto u četvrtom pretkolu popunio prvak Danske itd.

Kako se ove sezone nije igrala Konferencijska liga, mjesto za njenog osvajača u Europa ligi je upražnjeno, ali UEFA to mjesto neće popuniti klubovima iz najboljih 15 liga, nego klubovima iz zemalja ispod najboljih 15.

Tako se stvara novi lanac u kojem bi profitirati mogla i Hrvatska jer se na UEFA-inoj ljestvici za ljeto 2022. HNL nalazi na 18. mjestu. Ako europska natjecanja osvoje klubovi koji su nastup u njima već izborili preko domaćih prvenstava, drugoplasirana momčad HNL-a (ili osvajač Kupa) dobit će mjesto u trećem pretkolu Europa lige umjesto u drugom Konferencijske lige.

Situacija je još više obećavajuća za ljeto 2023. godine jer je na toj ljestvici Hrvatska već 16., a može i napredovati ako odradi dobru sljedeću sezonu u europskim natjecanjima.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.