NBA

"Prije LeBronove prve utakmice pljunuo je na njega. Od tada se ne podnose"

Foto: Getty Images

NA KRILIMA Posljednjeg plesa opet su se razbuktale rasprave o najvećem košarkašu svih vremena, u kojima većina vidi LeBrona Jamesa kao najlegitimnijeg kandidata za rušenje Michaela Jordana s trona.

Ne i Paul Pierce, legenda Boston Celticsa, koji je napravio vlastiti popis, odnosno složio najbolju petorku svih vremena, ali u njoj uopće nije bilo mjesta za Kralja. Uz Jordana je u idealnu postavu uvrstio Kareema Abdul-Jabbara, Billa Russella, Magica Johnsona i Kobea Bryanta.

Zaključak diljem košarkaškog svijeta je da Pierce nije objektivno sastavio svoju ultimativnu petorku, nego je dopustio da na izbor utječe njegov stari sukob s LeBronom.

Ali zašto se Pierce i James uopće ne vole? Da, četiri puta su se međusobno sastali u doigravanju, vodili brojne bitke na parketu i stvorili veliko rivalstvo, koje je uglavnom potencirao Pierce. Njegov je Boston dvaput izbacio Cleveland u prvoj fazi LeBronove karijere, prije nego što je James prešao u Miami s kojim je dvaput izbacio Celticse.

No razlog za netrpeljivost treba potražiti na samom početku LeBronove NBA karijere, kaže Kendrick Perkins, televizijski analitičar koji je osam godina igrao uz Piercea u Bostonu, a u završnoj fazi karijere je dvaput nakratko dolazio u Jamesov Cleveland.

"Kad je LeBron dolazio u ligu, proglašavali su ga Odabranim i to je mnogim starijim igračima smetalo, željeli su mu pokazati kako je igrati protiv odraslih muškaraca umjesto srednjoškolaca. U svojoj prvoj predsezonskoj utakmici igrao je protiv Paula Piercea", prisjetio se Perkins, koji je 2008. s Bostonom osvojio naslov prvaka.

"Paul je svašta govorio klupi Clevelanda, pravi trash-talk, a LeBron i ostali samo su sjedili. U jednom trenutku Paul je zapravo pljunuo na njihovu klupu. Ultimativni pokazatelj nepoštovanja", pričao je Perkins u ESPN-ovoj emisiji Hoop Streams.

Naravno da Jamesu to nije najbolje leglo.

"Nakon utakmice sve se još više užarilo, bili su spremni potući se. Od tog trenutka LeBron i Pierce se mrze, još ni danas ne razgovaraju", objasnio je bivši centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.