PROBUDIO SE I SPLIT "Odbio sam posao zbog esporta"

FOTO: Index.hr

NAKON Zagreba, domaća esport scena se okupila i u Splitu. Ovoga puta format je bio nešto drugačiji i konkretniji. Više od 50 okupljenih u prostorijama mlade splitske IT tvrtke Locastic moglo je čuti informacije o tome kako pronaći posao u esport industriji, što tvrtke koje ulaze u esport očekuju, ali i kako napraviti uspješan tim. 

U petak, 28. srpnja, održan je drugi eSports meetup. Visoke temperature, primamljive plaže i ostale pogodnosti Splita nisu spriječile više od 50 gostiju da to popodne provedu na okupljanju domaće esport scene. Organizatori su i ovoga puta osigurali hranu i piće za sve posjetitelje, a prostorije tvrtke Locastic pokazale su se kao odličan izbor za ovakve događaje. 
 
 >>Index na okupljanju esport scene: "Što moramo učiniti kako bi esport u Hrvatskoj uspio?"
 
>>U SVIJETU GLOBALNI FENOMEN, KOD NAS U POVOJIMA Ovo je esport u Hrvatskoj
 
Na drugom eSports meetupu imali smo i prve konkretne najave. Antonio Perić-Mažar, direktor tvrtke Locastic, najavio je da će njegova tvrtka sponzorirati najbolji hrvatski CS:GO tim, GIANT5. Detalji dogovora nisu poznati javnosti, ali GIANT5 će odsad igrati pod imenom tvrtke. Ovakve suradnje nužne su za razvoj domaćeg esporta, pogotovo kada uzmemo u obzir to da uskoro počinju regionalne esport lige, u kojima hrvatski timovi i igrači ne kotiraju najbolje. 
 
Okupljanje je otvorio domaćin Leonardo Bujas s portala csadria.org kratkim predstavljanjem i sve prisutne pozvao je na otvorenu raspravu. Nakon njega pred okupljene je izašao Zvonimir Burazin, novinar najvećeg CS:GO portala na svijetu hltv.org. 
 
"Nakon što sam završio fakultet, pitao sam se što želim raditi u životu. Skoro sam prihvatio posao u Zagrebu, ali onda je došla ponuda za hltv.org i odabrao sam esport", rekao je Zvonimir Burazin.
 
FOTO: Index.hr 
 
Zvonimir nam je ispričao svoj put od amaterskog pisanja za domaće portale pa sve do pisanja za najveći CS:GO portal na svijetu. U posljednjih šest mjeseci koliko radi za hltv.org izvještavao je s 12 globalnih esport događaja, među koje se ubrajaju PGL Major u Krakowu i ESL One u Kölnu. Počeo je skromno sa željom da radi bilo što u esportu, ali prije svega trudom, radom, dokazivanjem i proaktivnošću došao je do svoje današnje pozicije. To je ono što bi svi trebali zapamtiti iz njegova predstavljanja jer toga najčešće nedostaje. Ne samo u esportu, nego i u svakom drugom segmentu života. Nakon Zvonimira, na redu je došao Mario Grdović, poznatiji kao Mariuchii, osnivač i prvi čovjek najboljeg hrvatskog CS:GO tima GIANT5. 
 
"Želim da GIANT5 bude odskočna daska za domaće igrače u inozemstvo, bilo to u CS:GO-u ili nekoj drugoj igri", kazao je Mario Grdović.
 
Nakon kratke povijesti tima GIANT5 koji je Mario osnovao i vodi, pričao je o prilikama za mlade igrače na domaćoj sceni. Dok većina mlađih igrača smatra da im stariji igrači i bolji timovi ne pružaju dovoljno prilike, Mario smatra upravo suprotno. Danas mladi imaju više prilike, a sadržaj, timovi, lige i natjecanja su dostupniji nego ikad. Uspjeti u esportu nije jednostavno, konkurencija je ogromna, ali to je uvijek tako. Talent i dobre igre više neće biti dovoljne, igrači će morati raditi na sebi, učiti i razvijati se. Nakon Marija okupljenima se obratio i Antonio Perić-Mažar, vlasnik i direktor tvrtke Locastic.
 
"Smatramo da esport ima ogroman potencijal. Želimo pomoći razvoju scene i potaknuti druge tvrtke da razmisle o tome", otkrio je Antonio Perić-Mažar.
 
Nakon što je Locastic ove godine podržao esport tim na turniru Battle4Split, bili su zadovoljni rezultatima svoje investicije. Dobro iskustvo potaknulo ih je da razmišljaju i o ozbiljnijem uključivanju u esport, a logičan korak je bio najbolji domaći CS:GO tim. Kao tvrtka koja se bavi razvojem internetskih stranica i aplikacija, vrlo dobro poznaju digitalni svijet i trendove, a jedan je i esport. Na kraju okupljanja najavljena je suradnja između Locastica i GIANT5.
 
FOTO: csadria.org 
 
Nakon što je Antonio odgovorio na pitanja iz publike, kratko su se predstavili svi okupljeni. Šarolika ekipa poduzetnika, igrača, organizatora i članova udruga u opuštenoj je atmosferi diskutirala. Tako smo mogli čuti da će u Splitu uskoro biti otvoren Clan Gaming Centar, odlično opremljena i suvremena igraona s fokusom na natjecateljsko igranje. 
 
Matea Bešlić, organizatorica LAN turnira Battle4Split, najavila je kako će u suradnji s FESB-om nastaviti raditi esport evente, a otvoreni su i za nove suradnje. Svoj prvi izlet u esport ekipa Battle4Split ocijenila je vrlo uspješnim, a zadovoljni su bili i sponzori. 
 
Nakon što su se okupljeni predstavili, druženje je nastavljeno uz hranu i piće do kasnih večernjih sati. Razgovaralo se o svemu, od kripto valuta do potencijalnih suradnji. Ovoga puta organizatori su osigurali i prijenos događaja na Facebook stranici, što je bio jedan od najvećih nedostatak prošlog okupljanja. Domaća scena svakako zaslužuje ovakve događaje, a u Splitu je pokazala da ima što i ponuditi. 
 
>>Ovo je Index Esport

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.