UFC

Prošli put ju je izobličila, a sada ju je nokautom godine poslala u mirovinu

Foto: Profimedia

U REVANŠU jedne od najpoznatijih borbi u povijesti ženskog MMA-a Kineskinja Zhang Weili spektakularnim je udarcem šakom iz okreta nokautirala Joannu Jedrzejczyk, nakon čega je legendarna Poljakinja i po mnogima najveća borkinja svih vremena objavila kraj karijere.

U ožujku 2020., netom prije nego što će pandemija covida-19 zaustaviti svijet, ove su dvije borkinje pružile nezaboravan okršaj u kojem su 25 minuta neprestano razmjenjivale udarce. Pobjeda je pripala Kineskinji podijeljenom odlukom sudaca, a Jedrzejczyk je meč završila zastrašujuće izobličena. Brojni mediji proglasili su njihovu tučnjavu borbom godine.

Jedrzejczyk je pet puta obranila UFC-ov pojas u kategoriji slamka, prije nego što ga je 2017. izgubila od Rose Namajunas, a nakon neuspješnog izleta u kategoriju muha pokušala je vratiti pojas u slamci te 2020. protiv Weili. Poljakinja je nakon poraza uzela stanku, a Kineskinja izgubila titulu od Namajunas, koja ju je prošlog mjeseca izgubila od Carle Esparze.

Nokaut godine

Sinoćnjom pobjedom Weili je vjerojatno osigurala novu priliku za povratak na vrh i okršaj protiv Esparze, a Jedrzejczyk se opet našla na pogrešnoj strani meča o kojem će se dugo pričati. Ako je njihov prethodni okršaj bio borba godine, ovaj će svakako konkurirati za nokaut godine.

U prvoj rundi protivnice su nastavile gdje su stale prije dvije godine i dvije minute nemilosrdno razmjenjivale udarce prije nego što je Weili srušila Poljakinju na pod i zadala joj još niz udaraca. Jedrzejczyk se nakon minute i pol izvukla i prije kraja runde pogodila strašan kroše.

U drugoj su rundi gledatelji vidjeli nekoliko obostranih udaraca nogama, a uskoro i prekid borbe. Poljakinja je neoprezno nasrnula, a Weili fantastično kontrirala i iz okreta vanjskim dijelom šake razorno pogodila protivnicu u desnu stranu lica.

Jedrzejczyk objavila kraj

"Radim ovo 20 godina, uskoro ću napuniti 35, a želim biti majka i poslovna žena. Trenirala sam više od pola života. Sve vas cijenim i volim", rekla je Jedrzejczyk objavljujući kraj karijere u kojoj je ostvarila 16 pobjeda i pet poraza, ali zbog niza od sedam pobjeda i trogodišnje dominacije slamka kategorijom smatra je se jednom od najvećih svih vremena.

Ali 32-godišnja Weili popravila je omjer na 22-3, oporavila se od dvaju poraza od Namajunas, a eventualna pobjeda u novom okršaju za pojas protiv Esparze i nju bi stavio u razgovore o najboljoj ikad.