Prvi put ne znate sastav Hrvatske: Ovo je reprezentacija za Euro

Foto: Jozo Čabraja /HRS, HINA, Index 

HRVATSKA danas od 16 sati otvara turnir na Europskom rukometnom prvenstvu protiv Bjelorusije. Momčad kreće na prvo veliko natjecanje pod izbornikom Željkom Babićem, i love jedinu medalju koja im nedostaje - europsko zlato.

Odlaskom Igora Vorija otišao je i posljednji igrač iz slavne generacije koja je u Portugalu 2003. postala prvak svijeta. Smjenu generacija pratila je i smjena izbornika, pa će rukometni navijači na Euru u Poljskoj gledati neku novu Hrvatsku.

Dio igrača je tu već godinama, Duvnjak, Kopljar, Alilović, Horvat, Gojun sada su jedni od najiskusnijih, a uz njih je Babić pozvao i niz mladih talenata koji bi trebali preuzeti njihove uloge u budućnosti.

Index vam predstavlja sve hrvatske rukometne reprezentativce koji igraju na Europskom prvenstvu u Poljskoj:

Mirko Alilović (MVM Veszprem) - Iskusni, dva metra visoki hrvatski vratar s više od 150 nastupa za reprezentaciju od 2011. je član Veszprema nakon što je igrao za Celje, Ademar Leon i Izviđač Ljubuški. Za mađarsku momčad ove sezone je upisao 12 nastupa u SEHA ligi uz 35% obranjenih udaraca. S Hrvatskom je osvojio srebra na EP u Norveškoj 2008. i Austriji 2010. godine. Broncu je osvojio na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012. i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. uzeo je srebro, a na SP 2013. broncu.

Ivan Stevanović (PPD Zagreb) - drugi vratar na ovom Euru nakon što je izbornik otpisao Filipa Ivića. No, u poretku SEHA lige je ispred Alilovića i legendarnog Arpada Šterbika sa 13 utakmica i 41,1% obranjenih udaraca (124 obrane od 302 šuta). Samo je Roland Mikler bolji (44,3%) ali s tri utakmice manje. Za Hrvatsku je već branio 15 puta.



Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce) - Lijevo krilo Hrvatske upisao je više od 100 nastupa u nacionalnom dresu i zabio preko 318 golova u službenim utakmicama. Na Euru 2010. bio je najbolje lijevo krilo turnira i s Hrvatskom osvojio srebro, a zatim bronce na EP-u 2012., SP-u 2013. i na OI u Londonu. Ove sezone je u Ligi prvaka zabijao Barceloni, Montpelliereu, Vardaru... Postigao je 19 golova u 10 utakmica, a za Kielce je od ljeta u svim natjecanjima zabio preko 80 golova.



Antonijo Kovačević (PPD Zagreb) - Štrlekova zamjena na lijevom krilu, sa 28 godina ima tek 4 nastupa za reprezentaciju i 4 pogotka. Za Zagreb je ove sezone skupio 10 nastupa u SEHA ligi i zabio 23 gola (77%), a u Ligi prvaka upisao je 9 golova zabivši u četiri utakmice.

Ivan Čupić (Vive Tauron Kielce) - Uz Duvnjaka najopasniji hrvatski igrač bogatog iskustva, sa 112 nastupa i 440 golova za reprezentaciju trebao bi biti glavni Babićev adut. Za Kielce je ove sezone već skupio 100 golova, od čega 31 u 10 utakmica Lige prvaka. S Hrvatskom osvaja medalje od 2008. kada je uzeo prvo europsko srebro, istu je medalju uzeo 2010., ima svjetsko srebro iz Zagreba i bronce sa EP-a, SP-a i OI u Londonu.

Zlatko Horvat (PPD Zagreb) - igrač od kojeg se, kao i uvijek, očekuju golovi i ove sezone predvodi PPD Zagreb u SEHA ligi i Ligi prvaka. Ove sezone je u 12 utakmica u Top 10 strijelaca sa 53 gola (4,4 po utakmici) i 70% uspješnih šuteva. U LP, nažalost, Horvat ne ulazi ni u Top 50 najboljih napadača, kao niti jedan hrvatski rukometaš, a zabio je 30 golova. Jedan je od najiskusnijih igrača u Babićevoj momčadi sa 115 nastupa i preko 330 golova.

Ilija Brozović (Kiel) - 24-godišnji pivot s 15 nastupa za Hrvatsku, dobrim igrama za Hamburg ove polusezone izborio je transfer u Kiel nakon samo šest mjeseci u Bundesligi. U 18 nastupa ove sezone u prvenstvu zabio je 47 golova (69% šuteva).

Marko Kopljar (Barcelona) - 210 centimetara visoki desni vanjski Barcelone jedan je do ključnih igrača Hrvatske za koju je odigrao više od 120 utakmica i zabio preko 250 golova. S bogatim iskustvom osvajanja svjetskih i europskih srebra i bronci te olimpijske bronce 2012. suigrače će na ovom EP-u voditi kao kapetan.

Domagoj Duvnjak (THW Kiel) - Najvažniji igrač Hrvatske, s najvećim iskustvom među izabranima, u više od 150 utakmica upisao je 497 golova, a tek mu je 28 godina. O njegovom stanju i formi ovisit će i igra Babićeve momčadi. Ove sezone je u 10 susreta Lige prvaka zabio 38 golova, a u Bundesligi 89 golova, 43 asistencije u 19 susreta uz 55,3% uspješnih šuteva. Trenutno je u Top 20 strijelaca ove sezone Bundeslige.

Igor Karačić (Vardar) - 27-godišnja Duvnjakova rezerva iz Vardara, za Hrvatsku je odradio gotovo 30 utakmica i postigao više od 70 golova. Ove sezone za Makedonce je u SEHA ligi zabio 20 golova u 6 susreta (59%), a u Ligi prvaka 22 gola u 10 nastupa.

Luka Šebetić (PPD Zagreb) - Najmlađi član ove reprezentacije. S 22 godine tek traži svoje mjesto u reprezentaciji, u prva dva nastupa zabio je tri gola. Zamjena je za Kopljara na desnom vanjskom. Ove sezone u dresu Zagreba igrao je 9 susreta SEHA lige, zabija 3,78 golova po utakmici, ukupno 34 uz 64% iskorištenih šuteva. U Ligi prvaka je upisao 23 gola protekle jeseni.

Luka Cindrić (Vardar) - jedan od najmlađih igrača u rosteru (samo su Mamić i Šebetić mlađi) ima 7 nastupa za Hrvatsku i 18 pogodaka. Čekat će priliku kao treća opcija na srednjem vanjskom nakon Duvnjaka i Karačića. Ove sezone redovan je u dresu Vardara sa 14 nastupa u SEHA ligi u kojoj postiže 3 gola po utakmici uz postotak šuta 59%, osim toga je i jedan od najboljih asistenata regionalne lige. Dodao je tome i 20 golova u Ligi prvaka.

Marko Mamić (Dunkerque HB Grand Littora) -  Drugi najmlađi igrač na popisu (`94. godište), sa 4 nastupa i 3 pogotka za Hrvatsku. Ove sezone je u 12 utakmica u francuskoj ligi zabio 47 golova (3,92 po utakmici) uz 43,9% realizacije.

Ivan Slišković (MVM Veszprem) - Još jedan član hrvatske kolonije u Veszpremu, u 37 utakmica za Hrvatsku upisao je 87 golova. 25-godišnji lijevi vanjski ove sezone u SEHA ligi postiže više od 3 gola po utakmici uz 57% preciznosti, a u Ligi prvaka zabio je 10 golova.
 

Jakov Gojun (Füchse Berlin) - lijevi vanjski Hrvatske i Berlina, 30-godišnjak sa 125 nastupa i više od 70 golova u nacionalnom dresu jedan je od iskusnijih u ekipi. U reprezentaciji je od 2008. te je osvajao srebra i bronce na svim velikim kontinentalnim i svjetskim natjecanjima. Ove je sezone u Bundesligi malo igrao pa upisao samo 13 golova u posljednjih 10 kola.

Krešimir Kozina (SG Flensburg-Handewitt) - 26-godišnji pivot Flensburga još uvijek je nov u reprezentaciji sa samo dva službena nastupa. Rođen je u Derventi 1990., a do prije tri godine igrao je za Nexe Našice. Ove sezone igrao je i u Ligi prvaka te jedini gol zabio protiv PPD Zagreba.

Marino Marić (MT Melsungen) - još jedna opcija na pivotu, 25-godišnjak s više od 30 nastupa za reprezentaciju i 59 pogodaka. Ove sezone je u Bundesligi u 20 nastupa zabio 63 gola uz 80,29% iskorištenih šuteva.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.