rat u ukrajini

Putin mobilizira 300.000 Rusa. Hoće li i sportaši morati u rat?

Foto: Profimedia

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je u srijedu ujutro najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za nastavak "obrane ruskog naroda od ukrajinskih neonacista i zapadnih zemalja". Njegov ministar Sergej Šojgu potom je rekao da će biti mobilizirano 300.000 rezervista, napominjući da je to samo jedan posto ruskih vojnih rezervi.

Ruski Sport Express je nakon toga pokušao objasniti kako će Putinova odluka utjecati na ruske sportaše, odnosno postoji li mogućnost da netko od njih na kućnu adresu dobije poziv u vojsku. Podsjetimo, ukrajinskoj vojsci pristupili su brojni poznati ukrajinski sportaši, ali u Ukrajini je na snazi bila opća mobilizacija, pa vojsku nisu ni mogli izbjeći ako su se našli na teritoriju svoje zemlje.

Profesionalni ugovori ne sprječavaju mobilizaciju

"U tih 300.000 vojnika naći će se građani koji posjeduju razne vojno-tehničke vještine koje mogu pomoći vojsci. Ako su neki sportaši završili vojnu obuku ili imaju čak i najniži vojni čin te su mlađi od 35 godina, postoji šansa da budu mobilizirani. Profesionalni ugovori s klubovima tu ne igraju ulogu i ne mogu spriječiti mobilizaciju", piše Sport Express i nastavlja:

"Najrealnije je da vojsci budu pridruženi ljudi koji imaju nekakvog vojnog iskustva, recimo u operacijama na Kavkazu ili u Siriji. Mala je vjerojatnost da će se među njima naći i sportaši. To bi eventualno mogli biti oficiri iz CSKA ili Dinama, koji su u osnovi vojni klubovi."

Ruski predsjednik uživa podršku brojnih sportaša. Tako su na njegov poziv na veliki miting na Lužnjikiju u svibnju došli olimpijski pobjednik u plivanju Jevgenij Rilov, svjetski prvak u umjetničkom klizanju Vladimir Morozov te brojni drugi koji su čak nosili i slovo Z u znak podrške invaziji na Ukrajinu.