Raspad sistema u Turskoj: Klubovi dužni 2,3 milijarde eura, spašava ih država

Foto: Getty Images/Guliver Image

TURSKA vlada dogovorila je s tamošnjim bankama model refinanciranja najvećih turskih klubova koji godinama posluju u ogromnom minusu.

Turski klubovi zajedno su dužni 2,3 milijarde eura, ali većina tog duga otpada na četiri najveća kluba; Galatasaray, Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzonspor. Slavni Fenerbahče je prije početka ove sezone u minusu bio 621 milijun eura, zbog čega je morao rasprodati pola momčadi.

Fener je dotuklo dugogodišnje davanje milijunskih ugovora igračima koje bi dovodili uz najjačih liga za golem novac. Trošilo se na sve strane, dizali su se krediti, a novca za otplatu nije bilo. Iako je golemo, tursko nogometno tržište nije moglo dovoljno zaraditi da bi se klubovi namirili, a nije bilo ni adekvatnih europskih rezultata koji bi donijeli osjetniju zaradu.

Tako su Fenerbahče i Galatasaray godinama završavali sezone s 50-ak milijuna eura minusa, a divljanje s financijama i kršenje fair-playa stajalo je Galatasaray izbacivanja iz Europe u sezoni 2016./2017. U većini turskih klubova navijači imaju pravo glasa i biraju predsjednike, no oni su kampanje usmjeravali isključivo prema sportskim rezultatima ne misleći pritom na financije, što ih je dovelo do ove situacije.

Osim toga, i nogomet, kao i sve grane turskog gospodarstva, jako je pogodio drastičan pad turske lire kojoj je lani vrijednost pala za trećinu. Klubovi više ne mogu vraćati kredite pa su im banke, odnosno Tayyip Erdogan, odlučile izaći u susret.

"Klubovima dugovi neće biti otpisani niti će dobiti povoljnije uvjete od nekih drugih grana. No zaustavit ćemo gomilanje duga i omogućiti im mehanizme da lakše plaćaju svoje obveze jer ovakav sustav više nije održiv", rekao je predsjednik turskog saveza Yildirim Demirören.

Takve vijesti dobro su utjecale na vrijednost klubova pa je Galatasarayu cijena dionica skočila za 7,4, Bešiktašu za 5,7, a Fenerbahčeu za 4,1 posto. No iako su klubovi pozdravili takvu inicijativu vlade, članovi opozicije smatraju da je riječ isključivo o predizbornom triku uoči izbora ovog ožujka s obzirom na to da Erdogan ima veliku podršku među navijačima Galatasaraya i Fenerbahčea.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.