Raspao se klub osnovan 2015. Predao je europske utakmice i izbačen je iz lige

Dnipro-1 se raspada iako je prošle godine prodao Dovbyka za 7 milijuna eura Foto: EPA

DNIPRO-1 i Puškaš Akademija trebali su u četvrtak odigrati prvu od dvije utakmice drugog pretkola Konferencijske lige. Međutim, Ukrajinci su se predali, pa je UEFA u obje utakmice pripisala pobjedu 3:0 Puškaš Akademiji. U UEFA-inom službenom priopćenju stoji da su Ukrajinci "odgovorni za to što se utakmica nije odigrala", čime su i ispali iz natjecanja.

Istina je da je Dnipro-1 bankrotirao te su ga napustili gotovo svi igrači, iako je prošle godine osvojio četvrto mjesto u domaćem prvenstvu i time osigurao plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Prema Transfermarktu, trenutni sastav Dnipra-1 čine trojica nogometaša: golman Jakiv Kinareikin (20), krilni napadač Ramik Gadžijev (18) i centralni napadač Daniel Kivinda (19). S obzirom na to da Transfermarkt nije službeni izvor, pitanje je jesu li i oni ostali u klubu.

Dnipro-1 je neslužbeni nasljednik ugašenog FC Dnipra

Dnipro-1 je neslužbeni nasljednik FC Dnipra, kluba koji je 2015. godine igrao finale Europa lige. U vrhu napada tada je bio Nikola Kalinić, hrvatski centarfor i trenutni sportski direktor Hajduka. FC Dnipro je uz Kalinićev gol u sedmoj minuti izgubio od Seville (3:2) i ostao bez europskog trofeja. U narednim godinama krenuo je strmoglavi pad kluba.

Godine 2016. pojavile su se glasine da je vlasnik FC Dnipra Ihor Kolomojski prestao ulagati novac. Demantirao je tu priču, ali poručio da klub neće funkcionirati kao prije jer "nije normalno ulagati ludu količinu novca" u momčad. U sezoni 2016./2017. klubu je zbog dugova zabranjeno dovođenje novih igrača, potom su mu oduzeti bodovi, da bi zatim bio izbačen u treći rang.

Iako je FC Dnipro imao dobar početak među trećeligašima u sezoni 2017./2018., uslijedilo je novo oduzimanje bodova, nakon čega ga je FIFA zbog novih financijskih problema prebacila među amatere. Nedugo zatim uslijedilo je i njegovo gašenje, dok je Dnipro-1 nastavio koristiti infrastrukturu i preuzeo vođenje akademije. No FIFA ga ne smatra službenim nasljednikom.

Dnipro-1 je bankrotirao

Dnipro-1 osnovan je 2015., četiri godine kasnije ušao je u najviši ukrajinski rang, u međuvremenu je bio i viceprvak države. Među ostalim, od 2020. do 2022. vodio ga je hrvatski trener Igor Jovićević (50) te s njime ostvario 25 pobjeda, šest neriješenih rezultata i 15 poraza.

Sve to nije dovelo do znatno bolje situacije no što je bila s prijašnjim FC Dniprom. Dnipro-1 je bankrotirao. Prema ukrajinskom mediju UNN, bit će izbačen iz prve domaće lige, a njegovo mjesto popunit će se mini-turnirom niželigaša na kojem će nastupiti Minaj, Metalist 1925, Livji Bereh i Epicentr.

U financijskoj borbi, među ostalim, nije im pomogao ni sedam milijuna eura vrijedan transfer Artema Dovbika. Sjajnog ukrajinskog napadača, jednog od najboljih u La Ligi, koji je pred transferom karijere, prije nepunih godinu dana prodali su Gironi. Međutim, dugovi su, čini se, puno veći od toga.

Na službenoj stranici kluba stoji da je banka preuzela vlasništvo nad klupskom infrastrukturom, svi zaposlenici su dobili otkaze nakon što im nije isplaćeno posljednjih šest plaća, a 19. srpnja je klub trebao napustiti sve svoje prostorije, pa tako i stadion. "Sve umire s klubom", stoji u službenoj objavi kluba koji je početkom srpnja, iako se gasi, počeo s otplatom dugova.

Kako je predaja Dnipra-1 utjecala na Austriju Beč?

Iako je bilo prilično jasno da Dnipro-1 neće moći okupiti momčad za susret s Puškaš Akademijom, a postoji glasina da su htjeli nastupiti čak s minimalnim brojem od sedam igrača, UEFA je odluku o njihovoj predaji objavila četiri sata nakon ždrijeba trećeg pretkola Konferencijske lige.

Da su to napravili prije, bečka Austria preuzela bi njezin status nositelja. Ovako će austrijski klub, ako prođe finski Ilves Tampere, u trećem pretkolu igrati protiv pobjednika susreta između švedskog Djurgardena i Progres Niederkorna iz Luksemburga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.