Raspitali smo se o novom treneru Dinama: "U Bugarskoj nitko ne plače za Petevom!"

Foto: Gong.bg

DINAMO danas predstavlja novo trenersko lice u Maksimiru. 41-godišnji Ivajlo Petev raskinuo je ugovor s bugarskim savezom i nastavlja karijeru u Hrvatskoj. Bugarin neće čekati, sjest će na klupu u nedjelju protiv Hajduka nakon što je utakmicu s Juventusom gledao iz lože. Petev ima jako puno posla, Dinamova momčad u posljednjih pet susreta ima omjer pogodaka 2:13. Navijačima poručuje da je došao uspjeti, a Index je kod kolega iz Bugarske provjerio kakve su šanse i navike trenera Peteva i kako taj uspjeh misli postići. Razgovarali smo s dugogodišnjom novinarkom bugarskog portala Gong, Marijom Mitsovom. 

Petev je novi trener prvake Hrvatske, a što o tome misle u Bugarskoj? Kakve su reakcije?

"Hoće li narod biti šokiran? Ne posebice, u Bugarskoj treneri nisu predmet obožavanja".

"Osobno me čudi što je Petev uistinu dao ostavku na mjesto izbornika jer već neko vrijeme kvalifikacije za SP predstavlja kao svoj veliki osobni izazov. Bit će stoga vrlo interesantno vidjeti na koji će način svoju odluku obrazložiti igračima, Savezu i nogometnom puku. Savez, koliko čujem, već ima spremnog nasljednika, riječ je o Petru Hubchevu i to je sve što za sada mogu reći o ovoj temi. Ono o čemu trenutno možemo razgovarati jest kakav je Ivajlo Petev kao trener i osoba te kako je zapravo vrlo brzo i lagano stekao svoje ime u bugarskom nogometu."

Što nam možete reći o trenerskim počecima Ivayla Peteva?

"Iz sadašnje perspektive čini se kako se sjajno iskoristio jedno vremensko razdoblje kada je ovdašnji nogomet doslovce vapio i bio gladan novih trenerskih imena, mladih potentnih stručnjaka koji brzo uče i koji će biti nosioci jednog novog vala nogometa. Petev je bio jedan od tih koji je začas usvojio osnove trenerskog posla i onda dobio priliku za veliki iskorak. Zvao ga je Ludogorec, a on je za čas uskočio u taj vlak najbrže rastućeg nogometnog kluba u Bugarskoj. Cijela njegova era u Razgradu danas se čini kao prava nogometna bajka. Bilo je tu puno znanja, ali puno i sreće..."

"Nakon što je napustio Ludogorec, a treba reći da bi on još vrlo vjerojatno bio tamo da se nisu dogodile neke nepredvidive stvari, Petev je odradio nelošu sezonu na Cipru i već sljedeće godine preuzeo Bugarsku. Ako me pitate kakav je kao izbornik, iako je tu već više od godinu i pol, čini mi se da je prerano za ocjenu. Odradio je tek 13 utakmica, a kako je slavio tek u njih pet, period dokazivanja još je pred njim. Ciklus za Svjetsko prvenstvo u Rusiji trebao je biti pravi ispit njegove izborničke kvalitete. Za sada, rekla bi kako je njegova igračka karijera i dalje puno uspješnija no trenerska. Veliki je posao pred njim, ukoliko se želi etablirati kao stručnjak".

Kakav je Petev kao osoba?

Jako tiha i povučena. Ne govori puno i nikad više no što treba, zbog čega ljudi često misle da nije samostalan. Osobno ne bi rekla da je tako. On je spreman saslušati svakog, ali ima svoje mišljenje o svakoj stvari i uvijek napravi kako misli da je najbolje. Smatram kako na njega nije lako utjecati. Nikada do sada u karijeri nije imao otvorene sukobe s igračima ili čelnicima kluba, a ako i jest, oni su ostajali iza zidova svlačionice. Jedini javni sukob bio je ona poznata scena s huliganima Levskog, što je po meni jedna od najružnijih nogometnih epizoda u Bugarskoj u posljednjih nekoliko desetljeća".

"Vjerojatno ste vidjeli video na internetu kako je desetak navijača Levskog došlo na press konferenciju na kojoj se predstavljao kao novi trener kluba. Tražili su od njega da napusti klub i skine svu opremu Levskog koju je imao na sebi. Nije imao izbora no to napraviti. Bio je to njegov kraj kao trenera Levskog prije no što je to službeno i postao. Ako se pitate zašto su navijači to napravili, onda trebate znati kako se o njemu godinama govorilo kao o velikom navijaču  sofijskog CSKA, najljućeg rivala Levskog".

Što Petev može donijeti Dinamu?

"Da budem iskrena, o zagrebačkom klubu i njegovim igračima ne znam previše, tako da se ne bi uvlačila u analize. Petev je trener koji voli napadački nogomet i koji najčešće ne koristi usluge klasičnog napadača sidruna. Više voli brzance, krilne igrače koji se mogu zabadati u protivničke obrane. Također voli igrati s dva zadnja vezna u formaciji 4-2-3-1, tako da će vrlo vjerojatno tim sistemom igrati i Dinamo, ukoliko Petev preuzme klupu"

Je li po vama neprofesionalno što Petev napušta reprezentaciju usred kvalifikacijskog ciklusa i preuzima jedan klub?

"Možda izgleda tako, ali nitko ovdje nema ništa protiv toga. Petev nije najomiljenija osoba u Bugarskoj i nitko za njim neće plakati. Nemojte me krivo shvatiti, nikom se on nije zamjerio, ali isto tako nitko ga se neće sjećati kao izbornika koji je ostavio nekakav veliki pečat i trag na nacionalnoj momčadi" 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.