Recesija i kod Krojača: Blokiran račun i alarmanto stanje sa sponzorima

"ROBOVATI imenu, a bez novaca, to nema smisla. Vremena se mijenjaju, sve je lijepo i dobro, no ako nema novca, onda to nema smisla, riječi su čelnika varaždinskog nogometnog prvoligaša. Koliko god one bile realna, tužnu je slušati opravdanja za činjenicu da bi Varteks uslijed recesije mogao nakon više od pola stoljeća promijeniti ime, prekinuti jednu tradiciju.

Naime, poznato je da je od 2003. godine istoimena kompanija praktično “zatvorila pipu” nogometnom klubu, uslijed velikih dugovanja i problema s vlastitom egzistencijom. Dolaskom nove Uprave u tvrtku Varteks, situacija se za njih nešto poboljšala, no i dalje su prilično indiferentni prema svojem najsnažnijem marketinškom adutu.

Uz sve što je snašlo Varteks posljednjih, globalna recesija je ono posljednje što im je trebalo. Situacija je teška, kudikamo teža nego svih proteklih godina. Treba sjesti i dobro razmisliti kako dalje, o čemu u razgovoru za Index upravo govori aktualni predsjednik Krojača Zlatko Horvat.

"Situacija u NK Varteksu, slična je kao i kod mnogih drugih hrvatskih prvoligaša. Naime, trenutno imamo blokiran račun, zbog arbitraže oko našeg bivšeg igrača Gorana Granića. Mi smo riješili dug prema njemu od nekih milijun i 600 tisuća kuna, međutim sada je još nešto izvadio, tako da trenutno neke prigode koje imamo ne možemo realizirat", istaknuo je Horvat.

"Gledajte, planiramo da ćemo u toku ove godine isplatiti sve plaće zaposlenicima i trenerima, a onda treba sjesti zajedno s Gradom da vidimo ima li kakvi konkretnih pomaka. Jer ako ćemo se financirat od sponzora to tako baš i neće ići. Kao što znate imamo u vidu i promjenu imena, jer tražimo glavnog sponzora. Iskreno, dužni smo nekoliko plaćam ali očekujem da će biti prihoda u prijelaznom roku od nekakvih odlazaka igrača, što će onda pokriti sve zaostatke", dodao je.

Horvat ističe kako je njegov glavni zadatak isposlovati da Grad brine o stadionu koji je na koncu i u njegovom vlasništvu. Trenutno klub brine o njemu i ima poprilične izdatke.

"Mi u Gradskom poglavarstvu, jer sam i ja dio njega, izdvajamo i do 2 milijuna eura za cjelokupni sport u Varaždinu. Jedino što bi trebalo riješiti jest to da grad preuzme održavanje stadiona koji je u njihovom vlasništvu, a ne da to radi Nk Varteks. To bi nam bilo od velike pomoći... Pomoć od HNS-a? Ne vidim kako bi nam oni mogli pomoći", napomenuo je predsjednik Varteksa.

Situacija sa sponzorima alarmantna je: "Nažalost, broj se naših sponzora sveo na samo tri, četiri, a oni ne mogu osigurati niti četvrtinu potrebne svote za rad kluba, da ne govorim da su i oni upitni za sljedeću godinu. Ništa, vidjet ćemo sve nakon Skupštine, ne preostaje nam ništa nego svest se u prihvatljive okvire, unutar granice 9-10 milijuna kuna".

O profitabilnosti emisije Volim nogomet besmisleno je i razgovarati kaže. Ta ideja potpuni je fijasko...

"Od emisije nismo ubirali niti jedne jedine kune, štoviše, imali smo troškove. Da ne govorim da je igranje utakmica Prve HNL u 11. mjesecu u pola devet navečer bila potpuni fijasko. Na stadion nam više ne dolazi gotovo nitko, jedva petstotinjak ljudi, a nekada ih je na tribinama bilo i do dvije tisuće."

Na koncu, Varteksu, kao i ostalim hrvatskim prvoligašima preostaje tek prodavati najbolje mlade igrače kako bi preživjeli...

"Da, to je jedna žalosna činjenica i najlošiji način vođenja kluba. Ali ja vam to moram reći, bez prodaja igrača nema šanse da mi zatvorimo godišnji proračun. Nekakva idealna shema bila bi trećina proračuna od sponzora, trećina od prodaje igrača, a trećina od grada.

"Uglavnom, ja se nadam da ćemo završiti sezonu, a onda treba posložiti stvari za sljedeću sezonu...", rekao je za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.