Rijeka ima šansu potpuno preokrenuti cijelu sezonu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEKA je s 2:0 pobijedila Osijek i tako skočila na drugo mjesto ligaške ljestvice. Bijeli su tako uspješno započeli ključni tjedan koji će umnogome usmjeriti cijelu klupsku sezonu. Nakon odrađenog teškog gostovanja na istoku Hrvatske, Riječane očekuje gostovanje u Ljubljani, gdje će u srazu s Olimpijom pokušati izboriti skupine UEFA-ine Konferencijske lige, a nekoliko dana kasnije na svojoj će Rujevici ugostiti zagrebački Dinamo.

Dvama pozitivnim rezultatima Rijeka bi mogla preokrenuti problematičan početak sezone. Naravno, on je relativno gledano problematičan jer rezultati kluba su u uvodu sezone dobri. No, loš dojam koji je momčad ostavljala na terenu u nekolicini utakmica, neaktivnost na transfer-tržištu, drastično povećanje cijena pretplata te nagla smjena trenera guraju "okus" početka sezone prema gorkom više nego slatkom.

Zahtjevan start za Đalovića

Radomir Đalović zasjeo je na kvarnersku klupu u jako teškom trenutku, no rijetko u trenerskom svijetu i postoji idealan trenutak za smjenu. Psihološki šok koji momčad najčešće proživi kada promijeni kormilara nije na vrijeme stigao u riječku svlačionicu te su Bijeli blijedom partijom zasluženo izgubili od Elfsborga na gostovanju u Švedskoj.

Stigao je potom nikad bezopasni regionalni dvoboj s Istrom 1961 koji je Rijeka naoko lako riješila u svoju korist pobijedivši 4:0. Ipak, valja i tu utakmicu staviti u ispravan kontekst. Istrijani su dobro otvorili utakmicu i dobro stajali na terenu, no mentalno su potonuli nakon što su primili dva vanserijska i rijetko viđena pogotka te su u kratkom vremenskom periodu predali bodove Rijeci.

U domaćoj utakmici protiv Olimpije Rijeka je, kao i protiv Elfsborga, dobro otvorila utakmicu te sat vremena bila bolji takmac, zasluženo stigavši u vodstvo te propustivši još prilika za postizanje gola. Ipak, zadnjih je pola sata potpuno potonula i Slovencima dopustila da se vrati u utakmicu te je zamalo došlo i do rezultatskog preokreta. Elfsborg je neosporno kvalitetnija momčad od Olimpije, no Zmajčeki su na Rujevici ostavili bolji dojam od Skandinavaca!

Koliko god Crnogorcu na riječkoj klupi i njegovom stožeru treba odati priznanje za dobru pripremu utakmice, toliko ga i treba kuditi za reakcije tijekom susreta. U situaciji kad je Rijeka krenula gubiti primat na terenu, a Olimpija se krenula dizati, zamjene su trebale biti te koje će spriječiti takav razvoj događaja.

Problem Selahi

Nitko od igrača s klupe nije donio željeni impuls, a ponajmanje Lindon Selahi. Jedan od najboljih igrača lige nekarakteristično sebi i igračkim odlikama dva je puta izletio u prazno bez da je ukrao loptu ili zaustavio protivnički napad, a iz te su dvije situacije Riječani inkasirali dva pogotka, pri čemu je drugi opravdano i srećom po Bijele poništen zbog zaleđa.

Na Rujevici su razriješili pitanje Jorgea Obregóna i prvog vratara, a oboje je dalo vjetar u leđa igračima koji su se borili za te pozicije (Franjo Ivanović i Martin Zlomislić). Sada je pak vrijeme da se razriješi situacija Selahi o kojoj javnost i dalje ne priča – ali koja očigledno postoji.

Neobično je da Selahi kao jedan od neospornih nositelja kvalitete ove momčadi i dugogodišnji prvotimac preko noći ispadne iz prve postave, pogotovo u periodu sezone u kojem momčad ima gust raspored i rotacije su nužnost, a ne mogućnost.

Ako je (ponovo) problem u Albančevu ugovoru koji istječe sljedećeg ljeta te je klub s njim opet ušao u pregovarački rat, potom je potrebno isto javno iskomunicirati te igrača u potpunosti "staviti na led".

U protekle tri godine, koliko je član kluba, Selahi je već nekoliko puta pokazao da mu igre vidno opadaju proporcionalno s rastom nezadovoljstva. Jasno je da Selahi stoga mora biti prvotimac – ili gledatelj. Utjeha Radomiru Đaloviću i navijačima Rijeke jest da je Dejan Petrovič konačno dočekao kontinuitet igara i pokazao da zasluženo drži poziciju "šestice" u viceprvaku Hrvatske premda mu predstoji još podići razinu svojih predstava da bi dosegao Selahija.

Osijek je bio nedorastao protivnik Rijeci

Osijek pak prolazi svoju vlastitu klasu problema, a obećavajući pripremni period davno je zaboravljen. Iako je dojam prikazanih igara do jučerašnje utakmice bio zadovoljavajuć, rezultati to svakako nisu. Ispadanje od al pari protivnika u Europi nije tragično, no predzadnje mjesto na tablici uz tek jedan osvojeni bod u četiri kola svakako jest.

Ono što dodatno zacrnjuje horizonte u Opus Areni jest činjenica da je jučer Federico Coppitelli prvi put reakcijama s klupe izgledao potpuno pogubljeno. Nelogične igračke zamjene, beskrajne rotacije uloga igrača koji jesu na terenu, sve su to izgledali kao potezi očajnika. Rijeka je rijetko viđenom lakoćom slavila u Osijeku, a bilo je to i prvo ligaško slavlje Bijelih u tom gradu još od 2018. godine.

Rijeka se tako napunila samopouzdanjem, a ujedno i podigla formu pojedinaca (Franjo Ivanović, Marco Pašalić, Toni Fruk) pred dvije utakmice koje već sada mogu baciti potpuno drukčiji kontekst na cijelu klupsku sezonu. Ulazak u grupe Konferencijske lige sezonu će učiniti uspješnom sve i da Rijeka sezonu završi bez osvojenog trofeja i, na primjer, na četvrtom mjestu ljestvice.

Rasplet sljedećih dviju utakmica mijenja narativ cijele sezone

Dugoročno će poboljšati zdravstvenu sliku kluba po pitanju financija od UEFA-ine nagrade za ulazak grupe, a za očekivati je i da bi u slučaju ulaska u grupnu fazu Rijeka bila iole konkurentna za prolazak skupine. S obzirom na to da matematičke projekcije trenutno pokazuju da će šest do sedam osvojenih bodova iz šest utakmica biti dovoljno za prolazak Europe, bio bi to uz novčani poguranac povijesni rezultat primorskog kluba. Isti se Bijelima otvara nikad lakšim putem protiv, uz dužno poštovanje Olimpiji, itekako prolaznog protivnika.

Nakon toga Rijeka dočekuje zahuktali Dinamo, a igrački kadar i prikazana forma Modrih u ovom trenutku samo teškim fanovima znanstvene fantastike daju za pravo pomisliti da itko osim njih ima realne šanse boriti se za titulu prvaka Hrvatske. No, nogomet ne bi bio najvažnija sporedna stvar na svijetu da u njemu nema toliko čestih iznenađenja.

Prošle je sezone Dinamo u dva navrata na Rujevicu dolazio van uloge favorita, oba puta pružio blijede partije, ali i izvukao četiri boda, pa stoga nije van pameti vidjeti i suprotan scenarij sljedeće nedjelje.

Najbolji svjetski procjenitelji šansi, kladionice, u oba ova susreta prednost daju riječkim protivnicima, no radi se o malenim razlikama. S dva pozitivna rezultata Rijeka bi, čak i s najavljenom prodajom Franje Ivanovića u Belgiju, stubokom okrenula narativ uvoda u sezonu, premda klub ne bi ostao bez svojih gore spomenutih problema.

Rijeci tek predstoji vremenski period u kojem će se najpreciznije moći odrediti snaga momčadi, trenera i pojedinaca u usporedbi s prošlom sezonom. Što će i koliko Rijeka napraviti velikim dijelom ovisi o narednim dvama rezultatima, kao i o aktivnosti na tržištu u zadnjim danima prijelaznog roka.

Iako je autor ovih redaka na ovoj istoj platformi prije manje od dva tjedna odvažno zaključio kako je Rijeka na krivom putu, i kako se klubu dugoročno ne piše dobro, ništa mu ne bi bilo draže nego da se za tjedan dana – uz Rijeku u skupinama Konferencijske lige i na prvoj poziciji HNL tablice – dokaže da je bio u krivu!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.