Rusi ipak ne izlaze iz UEFA-e. Žele pregovarati

Foto: EPA

RUSKI nogometni savez (RFS) ipak nije ispunio svoje prijetnje o izlasku iz UEFA-e te je u petak objavio da želi oformiti radnu skupinu s UEFA-om za organizaciju povratka u međunarodna natjecanja, deset mjeseci nakon početka invazije u Ukrajini. "Izvršni odbor Ruskog nogometnog saveza donio je odluku da predloži UEFA-i formiranje radne skupine", rekao je predsjednik RFS-a Aleksandar Dijukov na tiskovnoj konferenciji u petak u Moskvi, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ova skupina mora pronaći rješenja "kako bi se što prije riješilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna natjecanja". "Proučavamo mogućnost povratka u UEFA-ina natjecanja. Za nas je važno sudjelovati u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026.", nastavio je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA-e, FIFA-e i MOO-a biti pozvana da sudjeluju u ovoj radnoj skupini.

Još nije propao prelazak u Azijsku konfederaciju

Ova objava dolazi nakon što je RFS posljednjih tjedana pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA-e radi pridruživanja Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne financijske posljedice za ruske klubove. Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost, ako pregovori s UEFA-om propadnu.

"Možemo se preusmjeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA-e za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu 2026., brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne skupine", objasnio je. Za njega ova radna skupina s UEFA-om mora biti "znak da mostovi nisu prekinuti i da mogu pokušati pronaći rješenja za obnovu odnosa". "Naravno, politika ima utjecaja na nogomet. Ali vidjet ćemo koliko", ustvrdio je.

Ruska Federacija je 28. veljače, četiri dana nakon početka ofenzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih natjecanja u organizaciji UEFA-e. Početkom svibnja UEFA je objavila da "nijedan ruski klub" neće sudjelovati u europskim kupovima za sezonu koja je trenutno u tijeku.  Sredinom rujna RFS je također potvrdio da ne može sudjelovati u kvalifikacijama za Euro 2024, koje počinju u ožujku.