RUSIJA - EGIPAT 3:1 Rusi razbili Salaha i 99,9 posto prošli skupinu

Foto: EPA-EFE

RUSIJA je u Sankt Peterburgu u 2. kolu skupine A Svjetskog prvenstva pobijedila Egipat 3:1 autogolom Fathyja te golovima Čeriševa i Dzjbue. Jedini gol za Egipat zabio je Salah iz penala, ali kad je već sve bilo gotovo.

Egipat je ovim porazom zadržao samo teoretske izglede za prolazak. Faraoni Hectora Cupera imat će šansu samo ako Urugvaj u srijedu senzacionalno izgubi od Saudijske Arabije. Rusi, pak, samo u nekoj ludoj teoriji mogu ispasti. Saudijska Arabija trebala bi uvjerljivo dobiti Urugvaj, onda bi Urugvaj morao pregaziti Rusiju, a Saudijci onda pregaziti Egipat. Ukratko, nemoguće.

Kad jedna momčad u dvije utakmice SP-a zabije osam golova i u te dvije utakmice protivnicima omogući samo jedan udarac u okvir gola, reći da igra prosječno ili ne pretjerano dobro bilo bi deplasirano.

Rusi su u ove dvije utakmice imali 23 udarca na gol od čega deset u okvir, a čak osam ih je završilo u golu. No momčad Stanislava Čerčesova, koliko god to čudno zvučalo, nije odigrala ništa posebno u prva dva kola, iako im je to trenutačno vjerojatno najmanje važno.

Rusi su prošli skupinu, napunili se samopouzdanjem, a u zadnjem kolu protiv Urugvaja mogu se i odmarati jer im je svejedno igraju li protiv Španjolske ili Portugala u osmini finala. Ako te dvije reprezentacije prođu pokraj Maroka i Irana.

Egipat, oko kojeg se više pričalo o Salahu nego o činjenici da su na Svjetskom prvenstvu, definitivno je ispao precijenjen, ali tome u prilog ide i činjenica da Salah unatoč povratku nije bio ni sjena onog igrača na kojeg smo navikli. A ruku na srce, Mohsen, Said i Trezeguet nisu baš Mane, Firmino i Wijnaldum.

Ništa na poluvremenu nije odavalo da bi Egipat mogao toliko teško stradati. Rusi su dobro otvorili, onda stali i kako je poluvrijeme odmicalo Egipćani su polako počeli igrati. Salah je vidno od samog početka igrao u grču, ali se onda oslobodio i postao sve opasniji. 

Tako je namjeravao igrati i u nastavku, no u 47. minuti si je zabio gol i onda se - raspao. Zobnjin je pucao s 20 metara i ta lopta bi završila negdje oko korner zastavice da nije bilo Fathyja koji je u duelu s Dzjubom groznom rekacijom savršeno pogodio suprotni kut vlastitog gola.

Osim Salaha, za najjači adut Egipta označen je stoperski par Gabr-Hegazi koji igraju u West Bromwich Albionu. Nakon ove utakmice nešto je jasnije zašto je WBA ove sezone ispao iz Premiershipa. Egipatska obrana djelovala je dosta konfuzno nakon tog gola i samo 12 minuta kasnije priči je bio kraj. Samedov je odlično pričekao na desnoj strani da netko utrči, u pravom trenutku odigrao povratnu loptu na koju je natrčao Čerišev i zabio kroz noge El Shenawyja. Tri minute kasnije - raspad sistema. Gabr je u rutinskoj intervenciji promašio loptu i Dzjuba je rutinski iz blizine zakucao za 3:0.

Nakon tri teška udarca, Egipat se malo podigao pa je pet minuta kasnije Trezeguet loše pucao iz vrlo dobre situacije, a u 73. minuti je smanjio. Salah je na rubu kaznenog prostora pao u duelu s ruskim braničem, a paragvajski sudac Caceres je nakon konzultacije VAR-a dosudio penal. Salah je rutinski zabio za 3:1, ali to je bilo sve što se do kraja utakmice dogodilo.

Rusija je napravila ono što joj je bio cilj prije prvenstva. U prve dvije utakmice riješiti pitanje prolaska i po mogućnosti izbjeći vađenje na Urugvaju u zadnjem kolu. Ne bude li nekih povijesnih preokreta, domaćini će biti u osmini finala gdje će se vidjeti prava snaga ove reprezentacije.

Neće biti favoriti ni protiv Portugala ni protiv Španjolske. No kako ih je krenulo, nemojte se začuditi ako u nokaut fazi budu igrali s, recimo, Iranom...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.