NBA LIGA

Ruski tajkun prodao Netse za najveći iznos u povijesti

Foto: EPA

RUSKI milijarder Mihail Prohorov 2010. je kupio New Jersey Netse i ubrzo ih preselio u Brooklyn, doveo pregršt skupih, ostarjelih zvijezda i ulupao pravo bogatstvo na njihove plaće. Svečano je obećao da će se oženiti ako Netsi ne osvoje naslov u idućih pet godina, iako je zakleti neženja.

Prošlo je devet godina, Prohorov se nije oženio iako Netsi nisu ni primirisali naslovu, a sad kad su dolaskom Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga započeli novu, bolju eru, prodao je klub.

Prohorov je te 2010. kupio 80% dionica Netsa, a 2015. i preostalih 20%. Prije dvije godine 49% je prodao tajvanskom milijarderu Josephu Tsaiju za milijardu dolara, a sad i preostalih 51% za dodatnih 1,35 milijardi, cifru unaprijed dogovorenu ako se prodaja izvrši do početka sezone 2021./22. Dakle, ukupno 2,35 milijardi.

Netsi tako postaju najskuplja američka sportska franšiza u povijesti. Rekord su dosad držali Houston Rocketsi te NFL momčad Carolina Panthersi koji su prodani za 2,2 milijarde svaki.

Tsai je 55-godišnjak, suosnivač i dopredsjednik Alibabe, globalno poznate tvrtke za internetsku trgovinu, a bogatstvo mu je procijenjeno na 10,2 milijarde dolara.

Prohorov je krenuo vrlo ambiciozno. Preselio je Netse u novi Barclays Center u Brooklynu, koji dijelom ostaje u njegovu vlasništvu, preimenovao ih, rebrendirao i složio praktički cijelu petorku od skupih zvijezda na zalasku karijere poput Derona Williamsa, Joea Johnsona, Paula Piercea i Kevina Garnetta. Međutim, u njegovoj eri dobili su samo jednu jedinu seriju u doigravanju, i to jedva, kad su 2014. izbacili Toronto Raptorse zahvaljujući blokadi Piercea na Kyleu Lowryju u posljednjoj sekundi majstorice.

Prošle sezone ušli su u doigravanje nakon tri sušne godine, a dobroj, radničkoj momčadi ovog su ljeta pridružili dva superstara u Durantu i Irvingu, iako prvospomenuti zbog ozljede neće igrati u predstojećoj sezoni. No već za godinu dana mogli bi u sezonu krenuti kao jedan od glavnih kandidata za titulu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.