SERIE A

S 14 godina i 50 kg brodom je pobjegao iz Afrike. Danas debitira za Romu

Foto: Getty Images / Guliver Image

EBRIMA DARBOE imao je 14 godina i jedva pedesetak kilograma kad je odlučio da mu je dosta. Pozdravio se s majkom, bratom i sestricama i iz Bakoteha u Gambiji krenuo je na put u nepoznato. Kao maloljetni migrant bez pratnje roditelja stigao je u Italiju, piše Calciomercato.

Četiri godine poslije Ebrima je mlada nada Rome, danas će prvi put biti u sastavu prve momčadi u Serie A, a možda i debitirati protiv Milana.

Ukrcao se u autobus za Libiju, odakle je slijedio opasan put prema Europi

Pobjegao je od gladi i neimaštine, svakodnevice u svojoj zemlji, u potrazi za načinom da se pobrine za svoju obitelj. Otac mu je umro dok je bio dijete. Danas obitelj i cijeli Bakoteh pucaju od ponosa. Njihov mali je uspio, iako je ovo samo početak njegova profesionalnog puta.

Prekrcan i neudoban autobus iz Bakoteha odveo ga je u Libiju, odakle se brodom otisnuo prema Europi. Takvi su brodovi znali biti krajnje odredište za putnike, više smo puta čitali o migrantima koji nisu živi stigli do obale Staroga kontinenta. Ali Ebrima je imao sreće. Stigao je u Siciliju, gdje su ga primili u prihvatni centar, a zatim proslijedili jednoj obitelji u Rieti.

U Romi su ga gledali samo 15 minuta i odlučili zadržati

Tamo se susreo s nogometom. Ubacili su ga na teren u miješanom društvu dječaka i djevojčica. Sa 180 cm i 50 kg bilo je lako zamijetiti njegovu pojavu, ali jednog je promatrača zaintrigiralo i ono što je radio s loptom. Pozvao je prijatelja, lovca na talente, koji ga je odveo u Rim. Trenerima u Romi bilo je dovoljno gledati ga 15 minuta prije nego što su ga odlučili zadržati.

Klub se brinuo o njemu i hranio ga, upisao ga u školu, ali Ebrima godinu i pol dana nije mogao igrati jer ga je bilo teško registrirati zbog komplicirane procedure. Onda je konačno debitirao za Rominu Primaveru. Sad se već približio težini od 70 kg, dobro koristi fizičke predispozicije, a zna se služiti i desnom i lijevom nogom.

Većinu novca šalje obitelji

Kad je napunio 18 godina, potpisao je prvi profesionalni ugovor. sljedeće četiri godine zarađivat će 30.000 eura po sezoni. Većinu tog novca Ebrima šalje majci u Bakoteh.

Rominu veznu liniju u posljednje su vrijeme prorijedile ozljede pa je trener Fonseca mladog Darboea i uvrstiti među kandidate za današnju utakmicu s Milanom (18 sati). Na treninzima je, pišu Talijani, pokazao da je spreman. Ali čak i ako ne debitira danas, njegova je priča već postala bajka, koja će samo dobivati nove nastavke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.