EURO 2020

Sa Slovacima prvi put za bodove, Velšane pamtimo po ludnici, Mađarima revanš

Foto: EPA-EFE/Index montaža

HRVATSKA je saznala tko joj stoji na putu do Europskog prvenstva 2020. Svjetski viceprvaci će pod vodstvom Zlatka Dalića tražiti put do završnice preko Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžana.

U službenim utakmicama protiv tih reprezentacija Hrvatska ima ukupno četiri pobjede i dva remija.

Sa svima smo igrali u kvalifikacijama (računajući cikluse za EP i SP), osim sa Slovacima s kojima imamo najviše okršaja, no svi su bili u prijateljskim utakmicama.

Kvalifikacije za Euro: Hrvatska dobila jednu od najlakših mogućih skupina

Velšane pamtimo po ludom preokretu

Pretposljednje rangirani u drugoj jakosnoj skupini bio je Wales izbornika Ryana Giggsa s kojim imamo isključivo pozitivna iskustva.

Četiri puta smo igrali međusobno, imamo tri pobjede i remi, no ono najvažnije, dvije pobjede smo ostvarili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

U Osijeku smo ih pobijedili 2:0 golovima Mandžukića i Eduarda, a onda smo u Belfastu u preokretu dobili 2:1 golovima Eduarda i Lovrena.

Bila je to utakmica gdje su oni rano poveli golom Balea iz penala, potom fulali niz šansi, da bi Hrvatska sjajnim golom iz daljine stopera Lovrena došla do krucijalnih bodova za odlazak u Brazil.

Prva asocijacija na reprezentaciju Walesa je Gareth Bale, Realova zvijezda od 90 milijuna eura. Vrijedi više od ostatka reprezentacije.

Wales je bio senzacija Europskog prvenstva 2016. kada su dogurali do polufinala gdje ih je izbacio kasniji prvak Portugal, a u Ligi nacija natjecali su se u Ligi B gdje su završili iza Danske te ispred Irske.

Hennessey; Roberts, Williams, Mepham, Davies; Allen, Ampadu; Brooks, Ramsey, Lawrence; Bale

Sa Slovacima ćemo prvi put igrati službenu utakmicu

Protiv Slovačke nikad nismo igrali službenu utakmicu, iako imamo 13 utakmica s njima. Od toga smo osam pobijedili, tri put remizirali i dvaput izgubili.

U prijateljskoj utakmici 1994. Slovačka je rezervnu Ćirinu Hrvatsku dobila 4:1, a onda su nas četiri godine kasnije dobili 2:1 u pripremama za Mundijal u Francuskoj.

Glavne face momčadi Pavela Hapala su Interov Milan Skriniar, stoper od 50 milijuna eura, te legendarni veznjak Marek Hamšik iz Napolija kojeg Transfermarkt cijeni na 30 milijuna eura.

Posljednje veliko natjecanje za Slovačku bilo je Europsko prvenstvo u Francuskoj kad su ispali od Njemačke (3:0) u šesnaestini finala.

U Ligi nacija završili su zadnji u skupini iza Ukrajine i Češke pa će u novom izdanju tog natjecanja igrati u Ligi C.

Dubravka; Pekarik, Skrtel, Skriniar; Hancko; Gregus; Rusnak, Kucka, Hamsik, Mak; Zrelak

Mađari su "krivci" za Portugal 2016.

S njima imamo 10 utakmica i tek tri pobjede te čak šest remija. Ono najvažnije, igrali smo dvije službene utakmice i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj. Reprezentacija Zlatka Kranjčara pobijedila je u Zagrebu 3:0 golovima Dade Prše i autogolom Gabora Gyepesa, a u gostima smo odigrali bez golova.

Posljednji put igrali smo prijateljsku utakmicu u Budimpešti 1:1 u ožujku 2016.

Mađarska je jedan od krivaca zašto je Hrvatska morala u ranoj fazi Eura 2016. na Portugal. Osvojili su skupinu ispred Islanda i Portugala s pobjedom i dva remija, a ta utakmica Portugala i Mađarske (3:3) ostavila je Portugalce na tri remija i trećem mjestu što je značilo da ih ždrijeb spaja s Hrvatskom.

Naš put je potom stao iako smo osvojili skupinu ispred Španjolske, Portugal nas je izbacio u drami produžetaka. Sad je vrijeme za neku vrstu revanša.

Mađari su u sljedećoj fazi razbijeni protiv Belgije 4:0, a na Mundijalu u Rusiji nisu sudjelovali.

Najskuplji igrač reprezentacije talijanskog trenera Marca Rossija im je stoper Leipziga Willi Orban (15 milijuna eura) koji se tek nedavno priključio momčadi.

Ove jeseni natjecali su se u Ligi C Lige nacije i završili drugi iza Finske. Iza sebe su ostavili Grčku i Estoniju.

Gulacsi; Barath, Orban, Kadar; Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Kalmar, Korhut; Dzsudzsak; Szalai

Azeri su započeli smjenu Nike Kovača

Robert Prosinečki vodio je Azerbajdžan od 2014. do 2017. i uspijevao iznenaditi i jače reprezentacije, no danas momčad izbornika Gurbana Gurbanova nije taj nivo. S njima smo igrali dvaput, oba puta u službenim utakmicama.

Bile su to kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. kada je reprezentacija Nike Kovača pobijedila u Osijeku 6:0. Tada je protivnika vodio slavni Nijemac Berti Vogts.

Dva je zabio Perišić, po jedan Kramarić, Brozović i Modrić, a Sadygov je zabio autogol. U Bakuu smo odigrali 0:0, tada je Azere vodio Robert Prosinečki, a u to doba Niko Kovač je izgubio posao jer smo nekoliko dana kasnije izgubili od Norveške. Klupu je uskoro preuzeo Ante Čačić.

Najskuplji pojedinac momčadi je Brazilac Richard iz kazahstanske Astane, cijeni ga se na milijun i pol eura. Cijela reprezentacija ne premašuje uglavnom ukupnu cijenu od pet milijuna eura, a u Ligi nacija natjecali su se u najslabijem, D rangu, i završili drugi iza Kosova, a ispred Farskih Otoka i Malte.

Agayev; Pashaev, Medvedev, Huseynov, Khalilzade; Garayev, Richard; Madatov, Nazarov, Abdullayev, Dadashov

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.